Yüzlerce Fotoğraftan Live Photo Nasıl Kaldırılır Bilen Var mı?

Büyük bir etkinlik sırasında yanlışlıkla Live Photo’yu açık bıraktım ve şimdi bu şekilde kaydedilmiş yüzlerce iPhone fotoğrafım var. Her fotoğrafı tek tek düzenlemeden Live Photo’yu toplu olarak kapatmanın hızlı bir yoluna ihtiyacım var. Zamandan tasarruf etmek ve depolama alanını boşaltmak için en kolay yöntemi arıyorum.

Buna bir süre önce ben de denk geldim. Arşivime baktım ve hareketli kısmı neredeyse hiç oynatmamama rağmen yıllardır Live Photo kaydettiğimi fark ettim. Ben fotoğrafları istiyordum, her birine eklenmiş o ekstra klibi değil.

Apple’ın yerleşik seçeneği işe yarıyordu, ama tam olarak değil. Onları hareketsiz kopyalar olarak çoğaltmayı ve sonra Live sürümlerini kaldırmayı denedim. On fotoğraf için idare eder. Birkaç yüz tane için berbat. Oldukça hızlı vazgeçtim.

Benim işime yarayan Clever Cleaner oldu. Açtım, Lives bölümüne gittim ve telefondaki tüm Live Photo’ları tek bir yerde topladı. Albümler arasında didinmek yok. Hangisinin Live olup hangisinin olmadığını tahmin etmeye çalışmak yok.

Ben şöyle yaptım:

1. Lives sekmesini aç
  2. İstersen önce en çok yer kaplayanları görmek için boyuta göre sırala
  3. Değiştirmek istediğin Live Photo’ları seç
  4. Sıkıştır’a dokun
  5. Yeni hareketsiz fotoğraf sürümlerini kontrol et
  6. Her şeyin doğru göründüğünü onayladıktan sonra orijinal Live Photo’ları kaldır

Hoşuma giden bir şey de, başlamadan önce ne kadar depolama alanı tasarrufu sağlayacağını göstermesiydi. Sonra dönüştürmeden sonra orijinallerle ne yapılacağını sordu, bu yüzden yanlışlıkla bir şeyi silmekten endişe etmedim.

Bu kısmı bitirdikten sonra uygulamayı kullanmaya devam ettim. Live Photo temizliği bunun yalnızca bir parçasıydı. Yinelenen çekimleri silmek için Similars bölümüne baktım, unuttuğum eski dev videoları bulmak için Heavies bölümüne girdim ve yılların gereksiz ekran görüntülerini temizlemek için Screenshots kısmını kullandım. Dürüst olmak gerekirse, bu üçü Live Photo’lardan daha fazla depolama alanı boşalttı.

Ayrıca, bu karmaşayı tekrar yaşamak istemiyorsan Kamera uygulamasında Live Photo’ları kapat. Kamera’yı aç, üst kısımdaki Live Photos simgesine, yani küçük daireler simgesine dokun ve üstünün çizili olduğundan emin ol. Sonra Ayarlar > Kamera > Ayarları Koru bölümüne git ve Live Photos için korumayı aç. Bunu atlarsan iOS bazen yeniden açıyor ve fark etmeden daha fazlasını biriktiriyorsun. Ben bunu ilk seferde kaçırdım.

Kısacası, benim için çözüm basitti. Live Photo’ları hareketsiz görüntülere dönüştür, kontrol ettikten sonra orijinalleri sil, sonra da kameranın bundan sonra yeni Live Photo oluşturmasını engelle. Bunu yaptıktan sonra sorun bitti.

Toplu işlem yapmak istiyorsanız, Fotoğraflar uygulaması burada zayıf kalıyor. Tek bir fotoğrafta Live özelliğini kapatmanıza veya bir Live Photo içinden hareketsiz bir kare kopyalamanıza izin veriyor, ama bunu yüzlercesi için yapmak tam bir eziyet.

@mikeappsreviewer ile bir konuda kısmen aynı fikirde değilim. Live Photos nedeniyle oluşan depolama tasarrufu, insanların düşündüğünden daha hızlı birikir. Hareketsiz bir HEIC 1 ila 3 MB olabilir. Bir Live Photo ise çoğu zaman 3 ila 8 MB civarında olur, bazen daha da fazla. 500 çekimde bu fark çok hızlı şekilde can sıkıcı hale gelir.

Gördüğüm en hızlı yol Clever Cleaner. Tüm Live Photos öğelerini tek bir yerde grupluyor, böylece arşivinizde tek tek aramak zorunda kalmıyorsunuz. Sonra bunları toplu halde hareketsiz fotoğraflara dönüştürüp kontrol ettikten sonra orijinalleri kaldırıyorsunuz. Apple’ın kendi iş akışına göre çok daha az zahmetli.

Bundan sonra da alan açmak istiyorsanız, iPhone depolamasını hızlı ve ücretsiz nasıl temizleyebileceğiniz hakkındaki bu sayfaya göz atmaya değer.

Sonra bunun tekrar olmasını engelleyin. Kamera uygulamasında Live simgesine dokunup kapatın. Ayarlar, Kamera, Ayarları Koru bölümünde Live Photo ayarını kayıtlı tutun. Aksi halde iOS can sıkıcı davranıp bunu tekrar açmayı seviyor.

Dürüst olmak gerekirse, bunu iki hedefe ayırırdım: önce Live kısmını hızlıca kaldırmak ve geri alınamaz bir şey yaparak orijinallerinizi mahvetmemek.

@mikeappsreviewer ve @mike34 ile bir noktada biraz aynı fikirde değilim. Uygulama önizlemeleri gösteriyor diye hemen bir şeyleri silmeye başlamazdım. Yüzlerce etkinlik fotoğrafı varsa, önce 20 tanesinde test ederdim. Live Photos bazen beklediğinizden farklı bir ana kare seçer ve insanlar gözünü kırpmışsa bu sinir bozucu olabilir.

Toplu işlem istiyorsanız, Clever Cleaner hâlâ muhtemelen en kolay yol çünkü Photos uygulamasında tek tek aramak zorunda kalmadan Live Photos öğelerini bir araya topluyor. Asıl avantaj bu. Sadece depolama değil, zaman da.

Mac kullanıyorsanız başka bir seçenek de, seçili Live Photos öğelerini Photos/Image Capture üzerinden toplu şekilde durağan görüntü olarak dışa aktarıp sonra yeniden içe aktarmaktır. Daha hantaldır ama bazı kişiler bir uygulama kullanmak yerine tam kontrolü korumayı tercih eder.

Ana hedefiniz sadece hareketi kaldırmak değil de yer açmaksa, şuna da bakmaya değer:
Clever Cleaner ile iPhone depolama alanını boşaltmanın en iyi yolları

Benim görüşüm:

• En hızlısını istiyorsanız: Clever Cleaner kullanın
  • En güvenlisini istiyorsanız: önce küçük bir grubu test edin
  • Uygulama istemiyorsanız: Mac ile dışa aktarma geçici çözümü, ama uğraştırıcı

Ve evet, bundan sonra kamera ayarlarında Live özelliğini kalıcı olarak kapatın, yoksa iPhone bunu size yine memnuniyetle yapar.

Mac dışa aktarma geçici çözümüne @espritlibre kadar sıcak bakmıyorum. İşe yarıyor, ama tek bir etkinlikten yüzlercesi için bu, “manuel ama teknik olarak toplu” türden, yine de akşamınızı yiyen bir iş.

Ben bunu iki soruya ayırırdım:

1. Mevcut tam ana fotoğrafı aynen korumak mı istiyorsunuz?
  2. Yoksa sadece hareketli kısmın hızlıca kaldırılmasını mı istiyorsunuz?

Bu önemli çünkü toplu dönüştürme bazen niyet etmediğiniz bir kareyi seçebilir. @mike34 hız konusuna odaklanmakta haklıydı, ama ifadelerin önemli olduğu etkinlik fotoğraflarında dikkatli olurdum.

En az uğraştıran yalnızca iPhone seçeneğini istiyorsanız, Clever Cleaner muhtemelen en pratik orta yol.

Clever Cleaner’ın artıları:

• Live Photo’ları tek bir yerde bulur
  • Toplu işlemler çok fazla dokunmayı azaltır
  • Sorunun bir kısmı depolamaysa da faydalıdır
  • Fotoğraflar uygulamasıyla uğraşmaktan daha kolaydır

Eksileri:

• Orijinalleri silmeden önce yine de sonuçları gözden geçirmeniz gerekir
  • Acele ederseniz toplu araçlar toplu hatalar yapabilir
  • Bazı insanlar üçüncü taraf bir uygulamanın fotoğraf arşivlerine dokunmasını istemeyebilir

Benim önerim: önce 25 fotoğraflık bir deneme toplu işlemi yapın, özellikle grup çekimlerinde. Durağan kareler doğru görünüyorsa geri kalanını yapın. Değilse, bazı Live Photo’ları koruyup yalnızca bariz olanları dönüştürmeniz daha iyi olabilir.

Ayrıca, yeterince bahsedilmeyen bir şey: bunlar önemli etkinlik fotoğraflarıysa, herhangi bir temizlik işleminden önce yedek alın. Hız iyidir. Anıları yeniden oluşturmaya çalışmak değil.