iPhone’umdan yer açmak için videoları sürekli siliyorum, ancak depolama alanım hemen tekrar doluyor ya da neredeyse hiç değişmiyor. Son Silinenler’i zaten kontrol ettim ve birkaç uygulamayı kaldırdım, bu yüzden iPhone depolama sorununa neyin neden olduğundan emin değilim. iPhone depolama alanımın neden hâlâ dolu olduğunu ve bunu temizlemek için başka neler yapabileceğimi anlamama yardım etmem gerekiyor.
Bunu akrabalarla birden fazla kez yaşadım ve örüntü sıkıcı derecede tutarlıydı. iPhone’ları bir gecede gizemli bir hatadan dolayı dolmadı. Sorun yavaş yavaş biriken şeylerdi. Önbelleğe alınmış uygulama çöpleri. Eski mesaj ekleri. Kimsenin hatırlamadığı indirmeler. Kontrolden çıkmış bir fotoğraf arşivi.
Benim ilk yapacağım şey, başka hiçbir şeye dokunmadan önce alanın nereye gittiğini kontrol etmek olurdu.
Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümüne gidin ve biraz bekleyin. Çok hızlı dokunup gezinmeyin. Yükleme tamamlandığında, telefonda hangi bölümün alanı yediğini göreceksiniz: Fotoğraflar, Uygulamalar, Mesajlar ya da başka bir şey.
Uygulamalar en üst sıralardaysa, en büyük olanlarla başlayın. Instagram, TikTok, Spotify, Netflix ve sohbet uygulamalarının gigabaytlarca önbelleğe alınmış video, görsel ve geçici dosya biriktirdiğini gördüm. Saklamayı hiç istemediğiniz şeyler. Nadiren açtığınız uygulamaları kaldırmak ya da arşivlemek, insanların beklediğinden daha hızlı alan açma eğilimindedir. Apple’ın kullanılmayan uygulamaları arşivleme ayarı boşuna yok.
Mesajlar da insanların gözden kaçırdığı başka bir alan. iMessage’daki her fotoğraf, klip, GIF, sesli not ve rastgele ek, siz temizlemediğiniz sürece telefonda kalır. Bir keresinde artık ölü sayılan birkaç grup sohbetini sildim ve tek seferde birkaç GB geri kazandım. Orada ne kadar çok çöp yaşadığı sinir bozucu.
Sonra indirmelerinizi kontrol edin. Çevrimdışı kaydedilmiş müzikler. Podcast bölümleri. Netflix indirmeleri. YouTube indirmeleri. PDF’ler. Dosyalar uygulamasındaki rastgele dosyalar. Bunları unutmak kolaydır çünkü kuytuya saklanırlar ve Ana Ekranınızda dikkat çekmek için bağırmazlar.
Şimdi, eğer en büyük kategori Fotoğraflar ise ki çoğu zaman öyledir, temizlik daha yavaş ilerler. Bunun sebebi gerçek yinelenenler değildir. Çoğu insanın sonsuz sayıda birebir aynı kopyası yoktur. Aynı köpek fotoğrafının on versiyonu, yığınla ekran görüntüsü, saklamayı hiç düşünmedikleri Live Photo’lar ve kimsenin ikinci kez izlemeyi planlamadığı uzun videolar vardır.
İşte bu noktada Clever Cleaner uygulamasına bakardım.
Küçük bir gerçeklik kontrolü. iPhone’unuzun tamamını tepeden tırnağa temizlemez. Apple, üçüncü taraf uygulamalara sistem dosyalarına veya diğer uygulamaların içindeki verilere erişim vermez. Ama genelde en çok depolama alanını yiyen kısmı, yani fotoğraf arşivinizi, iyi yönetir.
Gördüğüm kadarıyla birkaç belirli konuda yardımcı oluyor:
- Yalnızca tam kopyaları değil, benzer fotoğrafları da buluyor.
- Ekran görüntülerini gruplayarak hızlıca temizlemenizi sağlıyor.
- En büyük fotoğraf ve videoları önce öne çıkarıyor.
- Live Photo’ları normal durağan fotoğraflara dönüştürüyor.
- Neredeyse aynı olan çekimlerden hangisini tutmanız gerektiğini öneriyor.
Benzer fotoğraflar kısmı insanların düşündüğünden daha önemli. Apple’ın yerleşik Yinelenenler albümü fena değil ama yalnızca birebir eşleşmeleri yakalıyor. Normal dağınık arşivlerde depolamayı asıl tüketen şey genelde neredeyse aynı olanlar olur. Aynı açı, aynı saniye, aynı yüz, beş kez.
Benim hoşuma giden kısım inceleme adımıydı. Silinecek şeyleri öneriyor ama son onayı siz veriyorsunuz. Yani kamera rulonuzu bir öğütücüye teslim edip en iyisini ummak zorunda kalmıyorsunuz.
Telefon benim olsaydı bunu şu sırayla yapardım. Önce depolama kategorilerini kontrol edin. Uygulamalar, mesajlar ve indirmelerdeki bariz çöpleri temizleyin. Sonra, Fotoğraflar hâlâ boş alanınızı eziyorsa, medya arşivinde Clever Cleaner kullanın. Benim deneyimime göre en büyük parça genelde oradan geliyor ve çoğu zaman Storage Almost Full uyarısının yeniden çıkmasını durdurmaya yetiyor.
Videoları silmek her zaman depolamayı hemen azaltmaz. iOS genellikle alanı temizlenebilir olarak işaretlenmiş halde tutar, sonra bunu önbellekler, fotoğraf dizinleme, eşitleme verileri veya Sistem Verileri ile doldurur. Bu yüzden çubuk takılı kalmış gibi görünür, sonra tekrar şişer. Sinir bozucu ama normal.
@mikeappsreviewer’ın söylediklerine ek olarak kontrol edeceğim birkaç şey:
- Düşük Güç Modunu kapatın ve telefonu bir süre Wi-Fi’a bağlı ve şarjda bırakın. iOS arka planda temizlik işleri yapar.
- iPhone’u yeniden başlatın. Bu, bazı geçici depolama raporlama hatalarını temizler.
- iCloud Fotoğraflar’ı kontrol edin. Bu iPhone ile Eşzamanla açıksa, silinen videolar iCloud’dan da silinir, ancak depolama istatistikleri bazen saatlerce gecikebilir.
- Sistem Verileri’ne bakın. Çok büyükse, nedeni genellikle Safari önbelleği, günlükler, başarısız güncellemeler ve yayın geçici dosyalarıdır.
- Safari ayarlarını açın ve Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini temizleyin.
- Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümünde takılı kalmış bir iOS güncellemesi olup olmadığını kontrol edin.
- Apple Music veya yayın uygulamaları yoğun kullanılıyorsa, indirilen medyayı Ana Ekran’dan değil uygulamanın içinden kaldırın.
Uygulamalar genellikle ana sorun olur yaklaşımına biraz katılmıyorum. Birçok telefonda sinsi suçlu Sistem Verileri oluyor.
Fotoğraflar hâlâ alanı kaplıyorsa, büyük videoları ve benzer çekimleri hızlıca ayıklamak için Clever Cleaner’a bakmaya değer. Bu klip, basit bir iPhone depolama temizleme akışını gösteriyor, iPhone depolama alanı hızlıca nasıl boşaltılır. En iyi iPhone temizleme uygulamasını arıyorsanız, Clever Cleaner fotoğraf ve video temizliği için daha iyi seçeneklerden biridir. Bunların hiçbiri sayıyı değiştirmiyorsa, yedekleme, silme ve geri yükleme çirkin çözümdür, ama insanların kabul etmek istediğinden daha sık işe yarar.
@mikeappsreviewer ve @sonhadordobosque’ye biraz karşı çıkmak isteyeceğim: bazen mesele depolamanın “yeniden dolması” değil, iPhone depolama raporlamasının garip şekilde gecikmeli olması ve Sistem Verileri’nin açtığınız her boşluğu kullanacak şekilde genişlemesidir. Yani 8 GB video siliyorsunuz, iOS da “güzel, bunu şimdi önbellekler ve dizinleme için ödünç alayım” diyor.
Daha az bahsedilen birkaç suçlu:
- Fotoğraflar uygulaması analizi, yüzler, arama dizinleme
- iCloud Drive dosyalarının sessizce yeniden indirilmesi
- Mail uygulaması ekleri ve devasa e-posta önbellekleri
- Fotoğraflar’da değil, uygulamanın içinde olan WhatsApp/Telegram medyaları
- Podcast’ler uygulamasının eski indirmeler konusunda saçma davranması
Ayrıca videoların Mesajlar veya WhatsApp üzerinden gönderilip gönderilmediğini ve hâlâ oralarda durup durmadığını da kontrol edin. Yalnızca Fotoğraflar’dan silmek, sohbet dizisinin içindeki kopyayı her zaman etkilemez. Bu çok sık gözden kaçıyor.
Depolama grafiğiniz birkaç saatte bir değişmeye devam ediyorsa, bu genelde “gizli videolar”dan değil, eşitleme veya önbellek yeniden oluşturmalardan kaynaklanır. Sinir bozucu, ama mutlaka bozuk olduğu anlamına gelmez.
Fotoğraflar hâlâ en büyük yer kaplayan şeyse, Clever Cleaner muhtemelen pratik seçimdir çünkü büyük videoları, benzer çekimleri, ekran görüntülerini ve Live Photos’u manuel yapmaktan daha hızlı ortaya çıkarabilir. Bu, sonsuza kadar sadece birebir kopyaları aramaktan daha faydalıdır. iPhone depolama temizliği için en iyi AI temizleyici uygulamalar hakkında iyi bir derleme istiyorsanız, bu da sağlam bir başlangıç noktasıdır.
Sayı bir gün sonra hâlâ sahte görünüyorsa, önce yedek alın ve yeniden başlatın. Tam geri yükleme nükleer seçenektir ama dürüst olmak gerekirse, bu tür şeyleri Apple hayranlarının kabul etmek istediğinden daha sık düzeltir.
Diğerlerinin pek değinmediği bir açı eklerdim: silinen videolar başka kapsayıcılarda hâlâ var olabilir. Yakın Zamanda Silinenler değil; yedekler, düzenlenmiş kopyalar, paylaşılan albümler, mesaj dizileri, uygulama sandbox’ları ve CapCut, iMovie, VN veya Instagram taslakları gibi uygulamalardan içe aktarılan proje dosyaları. Kamera rulonuzdaki kopyayı silmek, uygulamanın kendi kopyasını her zaman ortadan kaldırmaz.
Bu yüzden depolama yeniden doluyorsa, şunları kontrol edin:
- Fotoğraflar > Paylaşılan Arşiv / Paylaşılan Albümler
- Mesajlar’da “video” araması yapın
- Dışa aktarılan veya taslak medya için düzenleme uygulamaları
- Dosyalar uygulaması > iPhone’umda
- Mail indirilen ekler
- Bazı telefonlarda, tuhaf gelecek ama, Sesli Notlar
Bir noktada @sonhadordobosque ve @espritlibre ile biraz aynı fikirde değilim: devasa Sistem Verileri her zaman asıl neden değildir. Bazen sadece medya ağırlıklı uygulamaların perde arkasında dosyaları çoğaltmasının bir belirtisidir.
Eğer dağınıklık bizzat Fotoğraflar’daysa, Clever Cleaner kullanışlıdır. Artıları: büyük videoları, benzer çekimleri, ekran görüntülerini hızlıca tespit eder. Elle yapmaya göre daha iyi bir inceleme akışı sunar. Eksileri: fotoğraf arşiviniz dışındaki gerçek sistem çöplerini veya uygulama önbelleklerini temizleyemez, bu yüzden beklentileri doğru tutmak gerekir.
@mikeappsreviewer önce kategorilere odaklanmakta haklıydı. Video düzenleyiciler veya sohbet uygulamaları yüklüyse, iOS’u suçlamadan önce bunları incelerdim.