USB sürücümden önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve üzerine başka belgeler kaydettikten sonra bunu fark ettim. Fotoğrafları ve iş dosyalarını kurtarmaya çalışıyorum, ancak hangi USB dosya kurtarma yönteminin en güvenli olduğundan ya da silinen verilerin hâlâ geri yüklenip yüklenemeyeceğinden emin değilim. Durumu daha da kötüleştirmeden bir USB’den silinen dosyaları kurtarmanın en iyi yolunu bulmam için yardıma ihtiyacım var.
Bunu zor yoldan öğrendim, o yüzden önce en önemli şeyi söyleyeyim. USB belleğiniz tıkırtı sesleri çıkarıyorsa, bağlantısı kendi kendine kesilip yeniden geliyorsa ya da elinizde sıcak hissediliyorsa, hemen çıkarın. Test etmeye devam etmeyin. Onarım araçlarını çalıştırmayın. Bir veri kurtarma merkezine götürün.
İnsanların sürekli yanlış yaptığı bir şey daha var: Bu aşamada CHKDSK kötü bir hamledir. Sürücüyü Windows’un tekrar kullanabilmesi için yeniden oluşturmaya çalışır. Kulağa iyi geliyor, ama hedefiniz dosya kurtarmaksa, dosya sisteminin bazı bölümlerini yeniden yazabilir ve eski dosyalarınızın parçalanmasına ya da tamamen yok olmasına neden olabilir.
Kolay kontroller dosyalarınızı geri getirmediyse, iki şeyden birinin olduğunu varsayardım. Dosya tablosu hasar görmüştür ya da dosyalar gerçekten silinmiştir. O noktada, yerleşik çözümlerle zaman kaybetmeyi bırakıp onun yerine kurtarma yazılımı kullandım.
PhotoRec, TestDisk ve Windows File Recovery’yi öneren çok sayıda gönderi göreceksiniz. Ben denedim. Terminal ortamında yaşamaya alışkınsanız ve sonrasında saatlerce temizlik işiyle uğraşmayı dert etmiyorsanız fena değiller. Çoğu insan için ise oldukça zorlular. Özellikle PhotoRec bana f123456.jpg gibi isimlere sahip, klasörsüz, düzenden yoksun ve neyin nereye ait olduğuna dair hiçbir ipucu vermeyen bir dosya yığını çıkardı. Yıllara yayılan fotoğraflarınız ya da iş belgeleriniz varsa, o karmaşayı ayıklamak acımasızdır.
Benim için daha iyi çalışan şey Disk Drill oldu. Ölü donanımı düzelttiğini söylemiyorum, çünkü düzeltmez. Ama dosya sistemi hasarı olan ya da verileri silinmiş bir USB sürücüsü için, ücretsiz terminal araçlarına kıyasla onunla çok daha kolay ilerledim.
İşte neden kullanmaya devam ettim:
1. Önce USB’nin imajını almanıza izin verir.
Bu kısım insanların düşündüğünden daha önemlidir. Arızalanan sürücünün tam bir bayt bayt kopyasını oluşturursunuz, sonra orijinal cihaza tekrar tekrar yük bindirmek yerine kopyayı tararsınız. Flash belleğiniz kararsızsa, bu onu tamamen bozma riskini azaltır.
2. Kurtarmadan önce önizleme alırsınız.
Bunu çok sevdim. Bulunan fotoğrafları, videoları ve belgeleri kurtarmadan önce açabiliyordum, yani tahmin yürütmüyordum. Zaman kazandırıyor ve dosyaların sağlam olup olmadığını görmenizi sağlıyor.
3. Klasör düzeni ve dosya adları daha iyi korunur.
Benim için asıl önemli olan buydu. Komut satırı araçlarıyla karşılaştırıldığında, dizin yapısını koruma ve çok çeşitli dosya türlerini tanıma konusunda daha iyi iş çıkardı. Ayrıca BitLocker ile şifrelenmiş sürücülerle de çalışıyor, bu da uğraşmak zorunda kaldığım bir ofis USB’sinde işime yaradı.
Dosyaları kurtardığınızda, onları kurtarmaya çalıştığınız USB belleğe değil, bilgisayarınızın dahili sürücüsüne kaydedin. Kulağa bariz geliyor biliyorum, ama insanlar bunu yapıyor. Kurtarılan verileri aynı cihaza yazmak, çıkarmaya çalıştığınız dosyaların tam üstüne yazabilir. O zaman işiniz biter.
Her şeyi kopyalayıp dosyalarınızı kontrol ettikten sonra, hâlâ güveniyorsanız USB’yi silip yeniden biçimlendirin. Ben olsam, bir bellek bir kez garip davranmaya başladıysa genelde emekliye ayırırım. Depolama ucuzdur. Kaybolan dosyalar değil.
Benim izleyeceğim yol bu olurdu. Yavaş hareket edin, USB’ye yeni hiçbir şey yazmayın ve kurtarma işlemini farklı bir sürücüye yapın.
USB’yi hemen kullanmayı bırakın. Her yeni kayıt şansınızı düşürür. Zaten üzerine yeni dosyalar yazdığınız için, silinen bazı veriler kalıcı olarak gitti. Geriye ne kaldığı, neyin üzerine yazıldığına bağlıdır.
Önemli bir noktada @mikeappsreviewer’a katılıyorum, önce CHKDSK çalıştırmayın. Yine de komut satırı işlerinin tamamen gereksiz olduğu konusunda biraz farklı düşünüyorum. Sabırlıysanız, Windows File Recovery bir kez denemeye değer çünkü ücretsizdir ve silinen dosyalar için yapılmıştır. Belgeler ve fotoğraflar için Recovery modunu kullanın ve kurtarılanları USB’ye değil, bilgisayarınıza kaydedin.
Daha hızlı bir yol istiyorsanız, Disk Drill içinde gezinmesi daha kolaydır. Daha iyi önizlemeler, daha iyi filtreleme, taramadan sonra daha az dağınıklık. USB sürücüsündeki karışık dosya türleri için zaman kazandırır. Bellek bağlantısı kesiliyorsa veya okuma hataları veriyorsa, onunla uğraşmayı bırakın ve mümkünse başka bir kopya üzerinden çalışın.
Benim uygulayacağım hızlı sıra:
- USB’ye yazmayı durdurun.
- Onu stabil bir bilgisayara takın, hub kullanmayın.
- Önce Windows File Recovery’yi deneyin.
- Sonuçlar dağınık veya eksikse, Disk Drill ile tarayın.
- Kurtarılan dosyaları dahili sürücünüze kaydedin.
En iyi USB kurtarma araçlarına dair iyi bir genel bakış istiyorsanız, bu yardımcı olur:
2026 için en iyi veri kurtarma yazılımına dair basit bir rehberi izleyin
Asıl önemli olan hızdır. Sürücüyü ne kadar çok kullanırsanız, şansınız o kadar kötüleşir.
USB’ye zaten yeni şeyler kaydettiğiniz için, silinen dosyaların bazıları kısmen veya tamamen üzerine yazılmış olabilir. Bu kısım kötü, ama bu otomatik olarak her şeyin gittiği anlamına gelmez.
Başka hiçbir şey yazmama ve kurtarmayı aynı belleğe geri yapmama konusunda @mikeappsreviewer ve @vrijheidsvogel’a büyük ölçüde katılıyorum. Biraz ayrıldığım nokta ise “önce her ücretsiz aracı dene” yaklaşımı. Bazen bu sadece zaman kaybettirir ve sürücü strese girmeye devam eder. USB kararlıysa ve normal şekilde bağlanıyorsa, doğrudan bunun bir imajını alıp sonra imaj üzerinde çalışırdım. Bence bu daha güvenli seçenek.
Fotoğraflar ve iş belgeleri için, önizlemeleri gösterebilen ve dosya türüne göre hızlıca sıralayabilen bir araç isterdim. Disk Drill’in gerçekten faydalı olduğu yer de burası, özellikle yanlışlıkla silme sonrası USB dosya kurtarmada. Sihir değil, sadece bilgisayarınıza yüzlerce gereksiz dosya dökmeden önce neyin kurtarılabilir olduğunu doğrulamayı kolaylaştırıyor. Orijinal klasör yapısı hâlâ meta verilerde duruyorsa, bunun bir kısmını da çekebilir; bu da çok büyük avantaj.
Kimsenin pek bahsetmediği ekstra bir şey daha var: dosyaların taşınmadığını, kopyalandığını kontrol edin. Bazen insanlar USB’den sildiklerini sanır, ama gerçek kopyalar hâlâ Son Kullanılanlar’da, bulut senkronizasyon klasörlerinde, e-posta eklerinde, geçici dışa aktarma klasörlerinde veya uygulamaya özel otomatik kayıt konumlarında duruyordur. Office ve Adobe uygulamaları bu konuda sinsi olabilir.
Ayrıca, USB ucuz/genelik bir modelse, kurtarma işe yarasa bile bundan sonra ona güvenmeyin. Flash bellekler sürekli saçma şekillerde bozulur. Bunu yaşadım, bir dönem projesini kaybettim, kendimi bayağı akıllı hissettim lol.
Daha fazla görüş ve araç karşılaştırması istiyorsanız, bu başlık oldukça sağlam:
arızalı bir USB sürücüsünden silinen dosyaları kurtarmanın en iyi yolları
Kısa sürüm:
- USB’yi kullanmayı bırakın
- Mümkünse bir imaj alın
- İmajı Disk Drill ile tarayın
- USB’ye değil, bilgisayarınıza kurtarın
- Sonrasında sürücüyü değiştirin
Bellek bağlantıyı kesiyorsa, Explorer’ı donduruyorsa veya garip okuma hataları veriyorsa, durum kötüleşmeden önce kendin yap işlerini bırakın ve bir uzmanı düşünün.