Kameramda yer açarken SD kartımdan yanlışlıkla birkaç önemli videoyu sildim ve başka hiçbir şey dosyaların üzerine yazmasın diye kartı hemen kullanmayı bıraktım. Bu klipler önemli olduğu ve durumu daha da kötüleştirmek istemediğim için, güvenli, kullanımı kolay ve tercihen uygun fiyatlı, yeni başlayanlar için uygun SD kart video kurtarma seçenekleri arıyorum.
SD karttan silinen video, ilk olarak ne yapardım
Sahte iyimserliği atlayacak kadar sık görüntü kaybettim. Silinen bir video önce dosya listesinden kaybolur. Genellikle karttan hemen silinmez. Çoğu kamera alanı boş olarak işaretler, sonra daha sonra yeniden kullanır. Silme işleminden sonra yeni bir şey kaydetmediyseniz, şansınız hâlâ fena değil.
İlk adım, karta dokunmayı bırakın
Bu, yazılımdan daha önemlidir.
SD kartı hemen kullanmayı bırakın. Daha fazla klip çekmeyin. Fotoğraf çekmeyin. Format atmayın. Kamera veya Windows kartı düzeltmenizi ya da formatlamanızı isterse görmezden gelin. Karta yapılan her yazma işlemi, hâlâ kurtarılabilir olan şeyleri biraz daha yok eder. Bunu bir süre önce bir DJI kartında zor yoldan öğrendim. Kısa bir test klibi, daha eski silinmiş bir dosyanın bir kısmını bozdu.
Kart bilgisayarınızda hâlâ görünüyorsa
Bilgisayarınız veya Mac kartı algılıyorsa, Windows buna RAW dese ya da formatlanması gerektiğini söylese bile, ben Disk Drill ile başlardım.
Sebep basit. Kamera videoları çoğu zaman parçalıdır. Birçok cihaz kayıtları kartın farklı yerlerine bölerek yazar. Standart dosya kurtarma çoğu zaman parçaları geri getirir ya da doğru ad ve boyuta sahip ama açılmayan bir dosya verir. Disk Drill, bu parçaları tekrar tek bir oynatılabilir dosyada birleştirmeye yönelik Advanced Camera Recovery moduna sahiptir.
Bunun en çok GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, Insta360, araç kameraları ve genel olarak aksiyon kameralarından gelen görüntülerde fark yarattığını gördüm. Normal taramalar bazen dosyanın sadece kabuğunu bulur. Bu mod, dosyayı yeniden oluşturmaya çalışır.
İzleyeceğim adımlar
- Resmî CleverFiles sitesine gidin ve Windows veya macOS için Disk Drill’i indirin.
- Kurun ve açın.
- SD kartı bir kart okuyucu ile bağlayın. Yakınınızda bir okuyucu varsa kamerayı doğrudan bağlamaktan kaçınırdım.
- Disk Drill’de cihaz listesinden SD kartı seçin.
- ‘Search for lost data’ seçeneğine tıklayın.
- Yöntemi sorduğunda Advanced Camera Recovery’yi seçin.
- Taramanın bitmesini bekleyin. Küçük kartlar hızlı biter. Büyük veya sorunlu kartlar biraz zaman alır. Bir saatten uzun süren taramalar gördüm.
- Tarama bitmeden sonuçlara bakmak istiyorsanız sağ üstteki ‘Review found items’ seçeneğine tıklayın.
- Liste karmaşıksa filtreleri kullanın. Dosya türü, boyut, tarih, bunların hepsi yardımcı olur.
- Geri yüklemeden önce videoları önizleyin. Bu adım zaman kazandırır. Klip oynatılmıyorsa kurtarılan dosya adı hiçbir şey ifade etmez.
- İstediğiniz dosyaları seçin ve ‘Recover’ seçeneğine tıklayın.
- Bunları başka bir yere kaydedin, dahili diskinize veya başka bir harici diske.
- Aynı SD karta geri yüklemeyin. Yapması kolay bir hata. Sonuçları da kötü olur.
- İşlem bittiğinde kurtarılan videoları açın ve her zamanki oynatıcınızda kontrol edin.
Taramadan sonra ne beklemelisiniz
İşlem tamamlandığında, geri yüklenen dosyalar Windows’ta Dosya Gezgini’nde veya macOS’ta Finder’da normal şekilde görünür.
Yararlı bir ayrıntı, Disk Drill for Windows 100 MB’a kadar ücretsiz geri yükleme yapar. Mac’te ise önce tarayıp önizleme yapabilir, ardından lisans için ödeme yapmanın mantıklı olup olmadığına karar verebilirsiniz.
Görüntüler önemliyse önce tam bir imaj oluşturun
Klipler önemliyse, aile görüntüleri, ücretli iş, yasal kanıt, bunun gibi şeylerse, kurtarmayı denemeden önce kartın tam bir birebir imajını alırdım.
Bu size SD kartın birebir kopyasını verir. Kurtarma denemelerini orijinal üzerinde değil, kopya üzerinde yaparsınız. Daha güvenli. Daha az stresli. Bir kez yanlış şeye tıklarsanız bile, kaynak el değmeden durur. Birçok veri kurtarma uzmanı boşuna bu şekilde çalışmıyor.
Ne zaman durur ve bir uzmana başvururdum
Yazılım birçok durumda işe yarar. Hepsinde değil.
Şu durumlardan biri geçerliyse kendiniz uğraşmayı bırakır ve bir kurtarma servisiyle görüşürdüm:
- SD kart çatlamış, eğilmiş veya su hasarı görmüşse.
- Bilgisayar onu hiç algılamıyorsa.
- Kart tarama sırasında sürekli bağlantıyı kesiyorsa.
- Bağlandığında hızlıca ısınıyorsa.
- Kamera medya veya donanım hataları bildiriyorsa.
- Görüntülerin ciddi kişisel, yasal veya ticari değeri varsa.
Kart Disk Drill’de hâlâ görünüyorsa ve fiziksel hasar yoksa, önce yazılım denemek mantıklıdır. Yine de zaman önemlidir. Silmeden sonra kartı ne kadar az kullanırsanız, görüntüleri geri alma şansınız o kadar artar.
Evet. SD kartı hemen kullanmayı bıraktıysanız, şansınız hâlâ fena değil.
Büyük kural konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum, karta hiçbir şey yazmayın. Yine de bir noktada farklı düşünüyorum. Yeni başlayan biri için, derin bir kurtarma taraması yapmadan önce önce gizli kalıntıları kontrol ederek başlardım. Bazı kameralarda silinen klipler hâlâ sidecar dosyaları, küçük önizlemeler veya klasör girdileri bırakır. DCIM, PRIVATE, AVCHD veya MP_ROOT klasörlerini görüyorsanız, sisteminiz kartı okuyabiliyorsa önce kartın tamamını bilgisayarınıza kopyalayın. Bu size daha güvenli bir çalışma kopyası sağlar.
Sonra Disk Drill kullanın. SD karttan video kurtarma için daha kolay araçlardan biridir ve önizleme özelliği çok yardımcı olur. Videolarınız MP4, MOV veya MTS ise dosya türüne göre filtreleyin ve boyuta göre sıralayın. İstediğiniz şey büyük ve oynatılabilir dosyalardır. Rastgele çıkan minicik sonuçları görmezden gelin. Onlar zaman kaybettirir.
Birkaç pratik ipucu:
- Kamera değil, kart okuyucu kullanın.
- Kurtarılan dosyaları SD karta geri değil, bilgisayarınıza kaydedin.
- Dosya adları yoksa tarihe ve dosya boyutuna göre sıralayın.
- Kurtarılan klipleri önce VLC’de test edin. Hasarlı dosyaları bazı varsayılan oynatıcılardan daha iyi açar.
- Disk Drill yalnızca parçalar bulursa, yine de kaydedin. Bazı video onarım araçları daha sonra kısmi MP4 dosyalarını düzeltebilir.
Windows kartın onarılması gerektiğini söylüyorsa, bunu atlayın. Kartın bağlantısı kesiliyorsa veya donuyorsa, durun ve önce bir imaj alın.
Silinen SD kart video dosyalarını kurtarma hakkında bu kısa rehbere de hızlıca göz atmaya değer. Kısa ve yeni başlayanlar için uygun.
Evet, büyük ihtimalle. Kullanımı hemen bırakmanız en akıllıca kısımdı, yani zaten en önemli şeyi doğru yaptınız.
Genelde @mikeappsreviewer ve @voyageurdubois ile aynı fikirdeyim, ama tamamen acemi biri için bunu daha da basit tutardım: videolar önemliyse önce klasörleri kurcalayarak saatler harcamayın. Her ekstra tıklama, bir şeyi bozma ihtimalini artırır. Kart bağlanıyorsa bir kart okuyucu kullanın, bilgisayara bağlayın ve Disk Drill ile tarayın. Bu, yeni başlayanlar için daha uygun SD kart video kurtarma araçlarından biridir ve önizleme özelliği çok yardımcı olur çünkü kurtarılan dosya adları çoğu zaman işe yaramaz.
İnsanların unuttuğu bir şey var: kameranızda tümünü sil veya hızlı biçimlendirme tarzı bir temizleme yapıldıysa, kurtarma yine de işe yarayabilir, ancak sonuçlar genel dosya adları ve garip klasör yapısıyla geri gelebilir. Bu normaldir, mutlaka kötü bir işaret değildir.
Temel acemi sürümüm:
- Küçük yazma koruma anahtarı varsa SD kartı kilitleyin.
- Bir kart okuyucuya takın.
- Herhangi bir onar veya biçimlendir açılır penceresini yok sayın.
- Disk Drill’i çalıştırın ve tüm kartı tarayın.
- Dosyaları asla SD karta değil, bilgisayarınıza kurtarın.
- Kurtarılan klipleri VLC’de kontrol edin.
Klipler çok değerliyse önce kartın bir imajını alın. Kart dengesiz çalışıyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya kapasiteyi doğru göstermiyorsa, kendi başınıza uğraşmayı bırakın. İnsanların silinmiş dosya durumunu çok hızlı şekilde tamamen mahvolmuş karta çevirdiği nokta burasıdır.
Ayrıca, SD kart video kurtarma hakkında daha gerçek dünya odaklı bir tartışma istiyorsanız, şu başlık fena değil: SD karttan silinen ev videolarını kurtarmak için en iyi şans.
Kısa versiyon: evet, acemi biri bunu yapabilir, yeter ki sakin olun ve karta başka hiçbir şey yazmayın.
@voyageurdubois ve @yozora ile küçük bir anlaşmazlığım var: Neye baktığınızı gerçekten iyi bilmiyorsanız, kartı manuel olarak incelemek için çok uzun zaman harcamazdım. Yeni başlayanlar için en güvenli hareket genellikle daha fazla dokunmak değil, daha az dokunmaktır.
Benim ekleyeceğim şey şu: silme türü önemlidir. Yalnızca klipleri kamerada sildiyseniz, kurtarma olasılığı genellikle oldukça iyidir. Tam format attıysanız, olasılık düşer, ama yine de umutsuz değildir. Ayrıca bazı kameralar uzun videoları parçalara böler, bu yüzden kayıp bir klibi bulmak aslında birkaç parçayı kurtarmak anlamına gelebilir.
Disk Drill, arayüzü basit olduğu ve önizlemeler yardımcı olduğu için yeni başlayanlar için makul bir seçenektir. Artıları: kolay tarama akışı, SD kartları iyi destekler, video türleri için iyi filtreleme, önizleme faydalıdır. Eksileri: Windows’ta ücretsiz kurtarma sınırlıdır, derin taramalar çok fazla gereksiz sonuç döndürebilir ve çok parçalanmış videolarda sonuç hâlâ şansa bağlıdır.
@mikeappsreviewer’ın tavsiyesine kıyasla, başarıyı dosya adlarına göre değerlendirmeyin derim. Dosya boyutuna ve klibin gerçekten açılıp açılmadığına bakın.
Kurtarılan dosyalar takılıyor ya da yarıda duruyorsa, yine de onları saklayın. Silinmiş videolarda kısmi kurtarma yaygındır ve bazen profesyonel kurtarma olmadan alınabilecek en iyi sonuç budur.