Kamera hatasından sonra SD kartımdaki önemli fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve şimdi bazı dosyalar eksik ya da açılmıyor. Herhangi bir şeyin üzerine yazılmadan önce SD karttan silinen fotoğrafları kurtarabilecek güvenilir bir fotoğraf kurtarma yöntemi veya yazılımı arıyorum.
SD karttan fotoğrafları sildiyseniz, yapılabilecek en kötü hareket hiçbir şey olmamış gibi kartı kullanmaya devam etmektir. Bunu bir hafta sonu gezisinden kalan kamera kartıyla zamanında acı şekilde öğrendim. Dosyaların kaybolduğunu fark ettiğiniz anda durun. Artık fotoğraf çekmeyin. Artık video kaydetmeyin. Kartı kamerada bırakıp üzerine veri yazmaya devam etmesine izin vermeyin.
İnsanları zorlayan şey, silinmenin anında tamamen yok olmak anlamına geldiği fikridir. Genelde öyle olmaz. Çoğu SD kartta fotoğraf verisi bir süre daha orada kalır. İlk kaldırılan şey dosya sistemi girdisidir; yani cihazınızın fotoğrafa ulaşmasını sağlayan küçük harita. Eğer üstüne henüz yeni veri yazılmadıysa, hâlâ bir şansınız vardır.
Benim erken aşamada kesinlikle yapmayacağım şey, Windows uyarı verdi diye onar, düzelt veya biçimlendir seçeneklerine tıklamaktır. Kart, onarılması gerektiğini söyleyen bir mesajla görünürse, şimdilik dokunmayın. CHKDSK ve diğer otomatik düzeltme araçları karta değişiklik yazar. Bazen bu değişiklikler kurtarmayı kolaylaştırmak yerine daha da zorlaştırır.
Kurtarma yazılımı olarak ben Disk Drill kullanırdım. Zaman içinde bu araçlardan epey denedim ve bu olanı, süreci angaryaya çevirmeden SD kartlarda genelde iyi iş çıkarıyor. Normal silinmiş dosya durumlarını ele alıyor, ama kart biçimlendirilmişse, RAW olarak görünüyorsa, bölüm sorunları varsa veya kullanılan alan aksini söylese de boş görünüyorsa da yardımcı oluyor.
Ben olsam şu temel akışı izlerdim.
- SD kartı bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
- Disk Drill’i açın ve cihaz listesinden kartı bulun.
- Taramayı başlatın.
- Tam taramanın bitmesini bekleyin. İhtiyacınız olanı zaten bulmadıysanız erken durdurmayın.
- Resimler bölümünü kontrol edin veya dosya türüne göre filtreleyin.
- Geri yüklemeden önce dosyaları önizleyin.
- Kurtarılan dosyaları aynı SD karta değil, başka bir yere kaydedin.
Son kısım insanların düşündüğünden daha önemlidir. Dosyaları aynı karta geri kurtarırsanız, kurtarılabilecek diğer verilerin üzerine yazma riski doğar. Bilgisayarınıza, harici bir SSD’ye ya da elinizde ne varsa ona kaydedin, ama kaynak karta değil.
Sadece telefon değil de gerçek bir kamera kullanıyorsanız, format desteği önemlidir. Hem de çok. DSLR’lerden ve aynasız gövdelerden çıkan SD kartlarda sık sık RAW formatları ve büyük video dosyaları bulunur. Disk Drill JPG, PNG, CR2, CR3, NEF, ARW, RAF, DNG ve bunların ötesinde uzun bir listeyi destekler. Daha ucuz bazı araçlar JPG’lerle idare eder, sonra önlerine kamera RAW dosyaları geldiğinde dağılıp kalır. Bunu bir kereden fazla gördüm. Sinir bozucu.
Önizleme özelliği de yardımcı olur. FILE2381 gibi isimlere sahip 4.000 gizemli dosyayı boşuna geri yüklemekle vakit kaybetmeden önce bir fotoğrafın gerçekten açılıp açılmadığını görmeyi tercih ederim. Önizleme çalışıyorsa, şansınız genelde daha yüksektir. Çalışmıyorsa, dosya hasarlı olabilir ya da yalnızca kısmen kurtarılabilir durumda olabilir.
Kart kararsızsa, tarama sırasında bağlantısı kesiliyorsa veya bozuk görünüyorsa, daha dikkatli olurdum. Bu durumda önce bire bir yedek imaj oluşturmak daha güvenli bir yoldur. Böylece kurtarma denemeleri sırasında orijinal medyayı tekrar tekrar zorlamak yerine, üzerinde çalışabileceğiniz kartın tam bir kopyası olur.
Kurtarma yazılımlarına iyice dalmadan önce, insanların unuttuğu şu sıkıcı yerleri de kontrol ederdim:
- Google Photos veya iCloud eşitlemesi
- Harici sürücüdeki eski yedekler
- Varsa kameranın dahili depolaması
- Bilgisayarınızdaki içe aktarılmış fotoğraf klasörleri
- Time Machine veya Windows Dosya Geçmişi
İnsanların bir kartı taramak için bir saat harcadıktan sonra, Lightroom’un geçen ay tüm çekimi zaten içe aktardığını fark ettiğini gördüm. Önce kontrol etmeye değer.
Bunların hiçbiri işe yaramazsa ve SD kartta fiziksel hasar varsa, sıradaki adım profesyonel kurtarma hizmetidir. Bu çok hızlı şekilde pahalı hale gelir. Çoğu durumda insanların ilk denediği şey yazılımdır. Kart çatlamışsa, birden fazla okuyucuda okunmuyorsa veya ısınıp bağlantıyı kesiyorsa, onunla uğraşmayı bırakır ve onun yerine bir laboratuvarı düşünürdüm.
Evet. Güvenilir bir yol var, ama tek bir şeye bağlı. Eksik fotoğraf verilerinin üzerine yazılıp yazılmadığına.
SD kartın kullanımını durdurma konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Görüntü almadan önce çok uzun bekleme konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. Kart en azından okunuyorsa, önce klonunu alır, sonra tüm taramaları imaj üzerinde yapardım. Bu, riski hızlıca azaltır. Sorunlu kartlarda, tekrar tekrar tarama yapmak insanların daha fazla veri kaybetmesinin başlıca yollarından biridir. Bunu yaşadım, berbat bir şey.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- SD kartta anahtar varsa kilitleyin.
- Kamera kablosunu değil, iyi bir USB kart okuyucu kullanın.
- Kartın tam bir imajını oluşturun.
- İmajı kurtarma yazılımıyla tarayın.
- Dosyaları karta değil, bilgisayarınıza kurtarın.
Yazılım için, Disk Drill SD kart ortamından fotoğraf kurtarma konusunda sağlam bir seçimdir. Silinmiş JPG’lerde ve birçok RAW formatında iyi iş çıkarır. Bazı dosyalar kurtarılıp yine de açılmıyorsa, dosya boyutuna dikkat edin. 0 KB ya da çok küçük bir dosya genelde dizin bilgisinin kaldığını, ama görüntü verisinin kalmadığını gösterir. Tam boyutlu olup açılmayan bir dosya ise daha çok bozulmaya işaret eder ve kurtarmadan sonra bir onarım aracı yardımcı olabilir.
Ayrıca kameranızın RAW artı JPEG gibi çift kopya yazıp yazmadığını da kontrol edin. İnsanlar bunu sürekli unutuyor.
Kart bağlantıyı kesiyorsa, biçimlendirme istiyorsa ya da birden fazla okuyucuda hata veriyorsa, onunla uğraşmayı bırakın. İşte bu noktada kendin yap yaklaşımı veri kaybına dönüşür.
Kısa bir açıklama için, şu video fena değil: Silinmiş ve bozulmuş resimler için SD kart fotoğraf kurtarma ipuçları.
Kısa versiyonu: evet, kurtarma çoğu zaman işe yarar. Hiçbir yazılım üzerine yazılmış veriyi düzeltemez. Asıl sert sınır budur.
Evet, ama @mikeappsreviewer ve @viaggiatoresolare’nin söylediklerine bir şey eklerdim: kurtarmayı yalnızca dosya adlarına bakarak değerlendirmeyin. İnsanlar anlamsız adlar ya da eksik klasörler görünce işlemin başarısız olduğunu sanıyor. Bu doğru değil. Gayet iyi kurtarmaların çoğu imza taramasıyla geri gelir, yani klasör yapısı mahvolmuş olabilir ama asıl JPG/RAW dosyası hâlâ oradadır.
Kurtarılan bazı dosyalar açılmıyorsa, onları bozuk ilan etmeden önce farklı bir görüntüleyici deneyin. Windows Photos bazen garip şekilde seçici olabiliyor. IrfanView, XnView, Lightroom ya da kamera üreticinizin yazılımı, varsayılan uygulamanın açmayı reddettiği dosyaları açabilir. Bunu birden fazla kez gördüm.
Ayrıca, kamera hatası silmeden önce olduysa, bazı fotoğraflar parçalanmış olabilir. İşlerin karıştığı nokta da burası. Silinen fotoğraflar bir şeydir. Bozuk dosya sistemi artı yarıda kesilmiş kamera yazmaları ise başka bir şeydir. Disk Drill, özellikle JPG ve RAW formatları için SD karttan fotoğraf kurtarmada hâlâ sağlam bir seçenektir, ama kart zaten sorun çıkarıyorsa yüzde 100 beklemeyin.
Bir pratik şey daha: kartın temas noktalarını temizleyin ve farklı bir kart okuyucu deneyin. Dürüst olmak gerekirse “bozulmanın” yarısı ucuz okuyucuların kalitesiz olmasından kaynaklanıyor.
SD kartlardan silinmiş JPG ve CR3 dosyalarıyla uğraşan kişilerden daha fazla örnek istiyorsanız, şu başlık faydalı:
SD karttan silinmiş fotoğraflar ve CR3 dosyaları nasıl kurtarılır
Kısa cevap: evet, verilerin üzerine yazılmadıysa yeterince güvenilir. Ama güvenilir olması sihirli olduğu anlamına gelmez. Baytların üzerine bir kez yazıldı mı, oyun biter.
Yeterince güvenilir, evet, ama @viaggiatoresolare, @sterrenkijker ve @mikeappsreviewer’ın yalnızca dolaylı olarak değindiği bir ek kontrolü ben eklerdim: kartın exFAT kullanıp kullanmadığını ve kamerada herhangi bir yazma kesintisi olup olmadığını doğrulayın. exFAT kartlarda, bir “silinmiş dosya” durumu çoğu zaman kurtarılabilir. “Kamera yazarken dondu” durumu ise daha az öngörülebilirdir çünkü kurtarma uygulamalarının bulduğu ama tamamen yeniden oluşturamadığı yarım yazılmış RAW dosyalarıyla karşılaşabilirsiniz.
Benim görüşüm:
- Dosyalar basit bir silme işleminden sonra kaybolduysa, yazılımla kurtarma çoğu zaman denemeye değerdir.
- Dosyalar mevcut ama açılmıyorsa, bu her zaman bir kurtarma sorunu değildir. Bazen kısmi bozulma, hatalı başlıklar veya desteklenmeyen önizleme uygulamaları söz konusudur.
Önizleme başarısının her şeyi söylediği fikrine biraz katılmıyorum. Önizleme elbette faydalıdır, ama bazı RAW dosyaları gayet iyi kurtarılır ve yine de Lightroom, Capture One veya kamera markasının kendi yazılımında açılana kadar düzgün önizlenmez.
Disk Drill burada makul bir seçim, özellikle de kullanımı kolay ve fotoğraf formatlarıyla iyi çalışan bir şey istiyorsanız.
Disk Drill’in artıları:
- JPG ve birçok RAW türü için iyi destek
- Temiz arayüz, daha teknik bazı araçlardan daha kolay
- Kart imajlarını tarayabilir, bu da kararsız medyada daha güvenlidir
- Önizleme, bariz gereksiz dosyaları elemede yardımcı olur
Disk Drill’in eksileri:
- Derin taramalar çok sayıda kopya döndürebilir
- Klasör adları ve orijinal yapı dağınık olabilir
- Parçalanmış veya üzerine yazılmış dosyalar için sihirli bir çözüm değildir
- Daha büyük kurtarmalarda ücretli olması dezavantajdır
Dosya adlarını önemsemiyorsanız PhotoRec’i de akılda tutardım, daha fazla kontrol istiyorsanız R-Studio’yu da, ama ikisi de daha az kullanıcı dostudur.
İnsanların atladığı büyük nokta: kurtarılan dosya boyutlarını kameranızın normalde ürettikleriyle karşılaştırın. Canon RAW dosyalarınız genelde 25 MB ise ve kurtarılanlar 3 MB ise, bu size hızlıca çok şey söyler. Kurtarma yalnızca kısmen işe yaramıştır.
Yani evet, güvenilir bir yol var, ama “güvenilir” garantili sonuç değil, en iyi ihtimal demektir.