Mac kullanırken SD kartımdaki önemli fotoğraf ve video dosyalarını yanlışlıkla sildim ve bunları mümkün olan en kısa sürede geri kurtarmam gerekiyor. Dosyalar yakın zamanda silindi ve herhangi bir şeyin üzerine yazılmasını önlemek için kartı kullanmayı bıraktım. Yakın zamanda silinen dosyaları geri yüklemek için en iyi Mac SD kart dosya kurtarma yöntemi veya yazılımını arıyorum.
Bu benim de başıma geldi ve evet, insanın moralini çok çabuk bozuyor. Bir çekimi bitiriyorsunuz, SD kartı Mac’inize takıyorsunuz, sonra Finder hiçbir şey göstermiyor ya da okunamayan disk uyarısı veriyor. Bir keresinde bozulmuş bir kart yüzünden tam bir düğün çekimini kaybettim, o yüzden bunun ne kadar kötü hissettirdiğini biliyorum. İyi tarafı şu. Kart fiziksel olarak parçalanmadıysa, bükülmediyse ya da ısıdan zarar görmediyse, dosyalarınız çoğu zaman hâlâ flaş depolamada duruyordur. Genelde ilk bozulan şey fotoğraf verisi değil, dosya tablosudur.
İlk olarak, karta dokunmayı bırakın.
Üzerine daha fazla fotoğraf çekmeyin. Yeni dosya kopyalamayın. Formatlamayın.
macOS dosyaları sildiğinde veya medyayı formatladığında, genelde tüm veri bloklarını hemen silmez. Alanı boş olarak işaretler. Yeni veriler üstüne yazılana kadar eski dosyalarınız orada kalır. Sektörlerin üzerine bir kez yazıldı mı iş biter. Üzerine yazılmış görüntüleri hiçbir uygulama geri getiremez.
Kurtarma araçlarına geçmeden önce ben basit şeyleri kontrol ederdim. İnsanların bozuk sanılan bir kart yüzünden paniğe kapıldığını, sonra kart okuyucuyu değiştirince kartın gayet normal bağlandığını gördüm.
SD kartın kilit anahtarına bakın. Kilitli konuma kaydıysa, Mac’iniz veya kart okuyucunuz garip davranabilir.
Altın renkli temas noktalarını kuru ve yumuşak bir bezle silin. Sıvı kullanmayın, sert kâğıt havlu da kullanmayın. Toz ve kir saçma sorunlara yol açar.
Başka bir USB portu deneyin. Sonra başka bir kart okuyucu deneyin. Ucuz okuyucular sürekli bozulur. USB sürücülerde çalışan ama SD kartlarda tıkanan bir okuyucum olmuştu.
Finder’da gizli dosyaları kontrol edin. Kartı açın ve Command + Shift + . tuşlarına basın. Soluk görünen .Trashes adlı bir klasör arayın. Bazen silinen dosyalar oraya düşer ve onları elle geri çıkarabilirsiniz.
Bunların hiçbiri işe yaramazsa, Spotlight’tan Disk İzlencesi’ni açın. Sol kenar çubuğunda SD kartı bulun.
Görünüyor ama soluk görünüyorsa, Bağla düğmesine tıklayın. Bağlanırsa, içindekileri hemen kopyalayın.
Ayrıca İlk Yardım çalıştırabilirsiniz. Dosya sistemini kontrol eder ve küçük hataları düzeltir. Yine de burada biraz dikkatli olurdum. Kart ciddi şekilde bozulmuşsa, onarma girişimleri bazen yapıyı daha derin kurtarmayı sonradan zorlaştıracak kadar değiştirebilir. Hafif hasarda İlk Yardım yardımcı olur. Karışık bozulmalarda ben genelde önce kartın imajını alırım.
Mac araçları işe yaramadığında, sonraki adım genelde kurtarma yazılımıdır. Bu uygulamalar bozuk dizin yapısını görmezden gelir ve bilinen dosya imzaları için ham depolamayı tarar. Mac’te en iyi sonuç aldığım araç Disk Drill oldu.
Bunu kulağa hoş geliyor diye söylemiyorum. macOS üzerinde temiz çalıştığı, Intel ve Apple silicon ile uyumlu olduğu ve arayüzü kullanıcıyla kavga etmediği için söylüyorum. İlk kullanacağım özellik bayttan bayta yedekleme olurdu. Uzun bir tarama başlatmadan önce SD kartın imajını alın. Sonra kartın kendisini değil, bu imajı tarayın.
Bu, insanların düşündüğünden daha önemli. SD kartlar dayanıksızdır. Biri zaten arızalanıyorsa, tam tarama ona daha fazla okuma yükü bindirir. Tekrarlanan denemelerden sonra zayıf bir kartın kararsız durumdan tamamen görünmez hâle geçtiğini gördüm. Bir klondan çalışmak daha güvenlidir ve bir şey ters giderse elinizde hâlâ imaj olur.
Video çekenler burada daha da sert darbe alıyor. GoPro’lar, drone’lar ve bazı aksiyon kameraları video parçalarını kartın farklı yerlerine dağıtır. Birçok kurtarma uygulaması bu parçaları bozuk ve oynatılamayan dosyalar olarak geri getirir. Disk Drill bu tür karmaşalar için gelişmiş bir kamera kurtarma moduna sahip. Benim kullanımımda, daha önce denediğim genel araçlara göre parçalanmış depolamadaki klipleri yeniden birleştirmede daha iyi iş çıkardı. Genelde ödeme yapmadan önce tarama yapıp nelerin bulunduğunu önizleyebilirsiniz; bu da boş yere zaman kaybetmenizi önler.
Terminal kullanırken rahatsanız ve çirkin çıktılar sizi rahatsız etmiyorsa, PhotoRec bakmaya değer. Ücretsiz ve açık kaynaklıdır. Ama kullanması zordur. Şık bir arayüz yok, düzenleme zayıf ve kurtarılan dosyalar genelde f12345.jpg gibi adlarla geri gelir. Kartta binlerce fotoğraf varsa, sonradan ayıklamak yorucu olur. Yine de ücretsiz bir yedek seçenek olarak insanların beklediğinden daha iyi çalışır.
Kurtarmadan sonra, ben iki alışkanlığı hemen değiştirirdim.
Kartı düzgün şekilde çıkarın. macOS hâlâ indeksleme yaparken veya meta veri yazarken kartı çekmek, dosya sistemini bozmanın yaygın yollarından biridir.
Kartı kamerada formatlayın. Dosyalarınız yedeklendikten sonra Disk İzlencesi yerine kameranın biçimlendirme seçeneğini kullanın. Kameralar kendi dosya yapısını sever ve bu, birçok garip uyumluluk sorununu önler.
Yani evet, şimdilik kartı takmayın. Üzerine hiçbir şey yazmayın. Önce basit donanım kontrollerini yapın, sonra Disk İzlencesi’ne geçin, gerekirse de kurtarma yazılımını deneyin. Dosyalar bugün daha önce kartın üzerindeyse, şansınız hâlâ fena değil.
Silme işlemi Mac cihazınızda olduysa, Mac Çöp Kutusu’nu da kontrol edin. Birçok kişi bunu atlıyor. Çıkarılabilir medyadaki Finder silmeleri bazen önce yalnızca kartın üzerinde değil, referansları buraya taşıyabilir. Çöp Kutusu’nu açın, Silinme Tarihi’ne göre sıralayın, gördüğünüz her şeyi geri yükleyin. Kulağa saçma geliyor ama zaman kazandırır.
@mikeappsreviewer’ın söylediklerinin çoğuna katılıyorum, ancak image almadan veya salt okunur bir tarama çalıştırmadan önce First Aid’i atlardım. Dosya sistemi onarımı diske değişiklik yazar. Flash medyada, kurtarmadan önce yazma işlemleri yapmayı sevmiyorum. Önem verdiğiniz dosyalar için risk çok fazla.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Okuyucunuz destekliyorsa SD kartı salt okunur tutun.
- Mac Çöp Kutusu’nu kontrol edin.
- macOS’in silinmiş dizin girdilerini hâlâ görüp görmediğini görmek için Terminal’i kullanın:
ls -la /Volumes/YourCardName - Yararlı bir şey görünmüyorsa, Mac’inizde Disk Drill ile tarayın. Mac’te SD kart dosya kurtarma için daha temiz seçeneklerden biridir ve önizleme, para harcamadan önce fotoğraflarınızın ve videolarınızın sağlam olup olmadığını görmenize yardımcı olur.
- Kurtarılanları Mac’inizin dahili sürücüsüne veya harici bir SSD’ye kaydedin. Aynı SD karta geri kurtarmayın. İnsanlar bunu yapıyor ve durumu daha kötü hale getiriyor.
Bir şey daha. Bunlar kamera videolarıysa, dosya oyma işlemi genellikle klipleri orijinal adlar veya klasörler olmadan döndürür. Bu normaldir. Son zamanlarda silinmiş JPG ve MP4 dosyaları için kurtarma oranı, üzerine yazma = sıfırsa genellikle fena değildir. Üzerine yazma başladığında, kurtarma hızla düşer.
Reddit’ten daha fazla Mac kurtarma yazılımı görüşü istiyorsanız, şu başlık faydalı:
Reddit’te tartışılan Mac için en iyi ücretsiz SD kart veri kurtarma araçları
@mikeappsreviewer ve @himmelsjager’in söylediklerine ekleyeceğim bir şey daha var: kurtarma moduna derinlemesine girmeden önce bulut/uygulama içe aktarmalarını kontrol edin. O Mac’te Photos, Image Capture, Lightroom, Dropbox kamera yüklemeleri veya hatta Google Photos kullandıysanız, SD kopyası silinmiş olsa bile dosyalar zaten Mac’te veya bir kütüphane paketi içinde mevcut olabilir. macOS’te Photos, orijinalleri kütüphanenin içinde gizleyebilir; bu yüzden Photos Library’ye sağ tıklayın, Paket İçeriğini Göster’i seçin, ardından sürüme bağlı olarak Originals veya Masters klasörüne bakın. Sıkıcıdır ama size saatler kazandırabilir.
Ayrıca her zaman önce ham tarama yap zihniyetine biraz katılmıyorum. Silme işlemi çok yeniyse ve kart hâlâ normal şekilde bağlanıyorsa, bazen bir kurtarma uygulamasının silinmiş dosyalar görünümüyle hızlı bir kontrol yapmak, size yeniden adlandırılmış 8.000 dosya döken tam bir imza taramasından daha hızlı ve daha az karmaşık olur. Yakın zamanda silinmiş JPG, HEIC, MP4, MOV için bu önemli olabilir.
Mac SD kart dosya kurtarma için Disk Drill hâlâ sağlam bir seçim çünkü hem silinmiş kayıtları hem de taranarak çıkarılmış sonuçları tek bir yerde gösterebilir; bu da ön değerlendirmeyi kolaylaştırır. Sadece onu karta değil Mac’inize kurun ve kurtarmayı farklı bir sürücüye yapın. Önizlemeler doğru şekilde açılıyorsa, bu genellikle çok iyi bir işarettir.
Görsel bir anlatım istiyorsanız, bu Mac’te SD kart dosya kurtarma video eğitimi kısa ve faydalı bir izleme seçeneğidir.
Şu anda en önemli şey hız ve ölçülülüktür. Rastgele şeyleri test ederek kartı on kez yeniden bağlamayın. İnsanlar kurtarılabilir durumu işte bu şekilde tüh seviyesine çevirir.
Yeterince vurgulanmayan bir ek nokta daha var: dosyalar silinmeden önce içe aktarıldıysa macOS yerel anlık görüntülerini ve uygulama önbelleklerini kontrol edin. Spotlight her zaman paket içeriklerini göstermez, ancak Lightroom katalogları, Final Cut içe aktarma klasörleri ve Photos geçici içe aktarmaları hâlâ kopyaları barındırabilir. Bu, Çöp Kutusu’ndan farklıdır ve 5 dakikaya değer.
Ayrıca kartı Finder’da tekrar tekrar bağlamaktan da kaçınırdım. Her bağlama, macOS veya yardımcı uygulamalar tarafından meta veri yazmalarını tetikleyebilir. Mümkünse fiziksel kilidi olan bir kart okuyucu kullanın.
Araçlar konusunda, Disk Drill burada Mac için makul bir seçimdir. Artıları: kolay önizlemeler, silinmiş girdileri oyulmuş dosyalardan ayırabilir, kamera medyası için iyi destek sunar. Eksileri: derin taramalar kaybolan dosya adlarıyla karmaşıklaşır, ücretsiz katman sınırlıdır ve parçalanmış videolardaki sonuçlar hâlâ şans işi olabilir. Önizlemeler iyi görünüyorsa, dosyaları Mac’inize kurtarın, ardından geri kalanını yapmadan önce birkaç dosyayı doğrulayın.
@himmelsjager, @viajantedoceu ve @mikeappsreviewer ile büyük ölçüde aynı fikirdeyim, ancak ortalama kullanıcılar için Terminal kontrolleri konusunda daha az hevesliyim. Silme işlemi yakın zamanda olduysa, hedefli bir silinmiş dosya taraması genellikle elle kurcalamaktan daha hızlı ve daha güvenlidir.