Mac İçin Hangi Veri Kurtarma Yazılımının Kullanımı En Kolaydır?

Mac bilgisayarımdan önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve hâlâ onlara ihtiyacım olduğunu fark etmeden önce Çöp Sepeti’ni boşalttım. Çok teknik biri olmadığım ve durumu daha da kötüleştirmek istemediğim için kullanımı en kolay Mac veri kurtarma yazılımını arıyorum. Silinen belgeleri ve fotoğrafları hızlıca kurtarmak için hangi Mac dosya kurtarma aracı en iyi çalışır?

Bunu bir Mac’te yaşadım ve evet, çok hızlı şekilde kötü hissettiriyor. Fotoğraflar gitmiş, proje klasörleri kayıp, harici disk yarı ölü gibi görünüyor ya da hiç görünmüyor. İlk adımlar insanların düşündüğünden daha önemli. Aynı diske yeni veri yazarsanız, kurtarmayı zorlaştırırsınız.

Herhangi bir kurtarma uygulamasına dokunmadan önce ilk yapacağım şeyler:

1. Diski hemen kullanmayı bırakın
  2. Üzerine yeni hiçbir şey kaydetmeyin veya kopyalamayın
  3. Şimdilik İlk Yardım’a dokunmayın ve rastgele temizleme uygulamalarını da atlayın
  4. Dosyalarınızı farklı bir diske kurtarın
  5. Disk bağlantıyı kesiyorsa, donuyorsa veya kararsız davranıyorsa, hâlâ mümkünse önce bir imaj yedeği alın

Bu, SSD’lerde daha da önemlidir. Daha yeni Mac’lerde TRIM, silinen verileri çoğu insanın beklediğinden daha erken temizleyebilir. Bunu bir kez zor yoldan öğrendim ve artık SSD’lerle uğraşırken şansa bırakmıyorum.

Mevcut seçeneklerin bir özetini istiyorsanız, şu başlık göz atmaya değer: Mac kurtarma araçları

Şu anda macOS’ta denemeye değer bulduğum araçlar arasında kısa listede tutacaklarım bunlar olurdu:

1. Disk Drill çoğu insana önce vereceğim araç olurdu. APFS’yi iyi yönetiyor, Apple Silicon’da sorunsuz çalışıyor ve daha teknik seçeneklere göre kullanması daha kolay. Silinen dosyalar, biçimlendirilmiş diskler, SD kartlar ve harici SSD’lerde iyi sonuç veriyor. Önizleme özelliği çok yardımcı oluyor ve birebir imaj yedeği alma seçeneği de mevcut; bu da bir disk kararsız görünüyorsa önem kazanıyor.
  2. PhotoRec ücretsiz seçenekler içinde hâlâ ciddiye alacağım araçtır. Çirkin görünümlü, terminal ağırlıklı ve düzgün bir arayüz istiyorsanız hiç kullanıcı dostu değil. Yine de hasarlı ortamlardan dosya çıkarmada insanların beklediğinden daha iyi iş çıkarıyor. Dezavantajı, genelde özgün dosya adlarını ve klasör düzenini kaybetmenizdir; bu yüzden kurtarma sonrası toparlama can sıkıcı olur.
  3. R-Studio karmaşık işler içindir. RAID sorunları, bozuk bölümler, daha tuhaf dosya sistemi hasarları, bu tür şeyler. Güçlü olduğu kesin. Sabırlı değilse bir acemiyi ona yönlendirmezdim, çünkü arayüz aynı anda çok fazla şey sunuyor.
  4. iBoysoft Data Recovery, daha basit bir şey istiyorsanız gayet uygundur. APFS desteği makul düzeydedir ve küçük ücretsiz kurtarma kotası, tam kapsamlı bir kurtarma işi yerine yalnızca birkaç dosyaya ihtiyacınız olduğunda yardımcı olur.

Eğer bu benim kendi Mac’im olsaydı ve sorun silinen dosyalar, boşaltılmış Çöp Kutusu, bozulmuş bir SD kart ya da garip davranan bir harici disk gibi normal bir şey olsaydı, Disk Drill ile başlardım. Orta noktayı iyi tutturuyor. Terminal kullanmakta rahatsanız ve ücretsiz bir yol istiyorsanız, PhotoRec kaba arayüzünün düşündürdüğünden daha fazlasını hâlâ yapabiliyor. Yalnız sonrasında ayıklaması biraz uğraştırıyor.

En büyük önceliğiniz kullanım kolaylığıysa, Mac için en üste Disk Drill’i koyarım. Temiz arayüz. Büyük tarama düğmesi. Net dosya önizlemesi. Dosya sistemlerini bilmeniz ya da Terminal ile uğraşmanız gerekmez.

Bir noktada @mikeappsreviewer ile biraz aynı fikirde değilim. Yeni başlayanların önce 4 veya 5 uygulamayı karşılaştırarak zaman harcaması gerektiğini düşünmüyorum. Siz seçeneklere bakarken Mac’i kullanmaya devam ederseniz, şansınız azalır. Basit bir araç seçin ve hızlıca tarayın.

Teknik olmayan kullanıcılar için Disk Drill neden daha kolay:

1. Sürücüleri net şekilde etiketler.
  2. Sonuçları resimler, belgeler, videolar, ses dosyaları olarak sıralar.
  3. Önizleme iyi çalışır, böylece kurtarmadan önce dosyaları kontrol edebilirsiniz.
  4. Kurtarma akışı kısa ve dağınık değil.
  5. APFS ile iyi çalışır, bu da çoğu Mac’te önemlidir.

Silinen dosyalar dahili SSD’nizdeyse, hız gerçekten çok önemlidir. Harici bir sürücüde, SD kartta veya USB sürücüdeyse, şansınız çoğu zaman daha yüksektir.

Çirkin menülerden ve rastgele dosya adlarından hoşlanmıyorsanız PhotoRec’i geçerdim. İşe yarıyor, evet. Ama kolay değil.

Bir şey daha. Kurtarılan dosyaları aynı Mac depolamasına geri değil, farklı bir sürücüye kaydedin.

Hızlı bir görsel açıklama isterseniz, bu fena değil: Mac veri kurtarma yazılımı ipuçları ve önerileri.

Kısa versiyon: çoğu kişi için kullanımı en kolay Mac veri kurtarma yazılımı Disk Drill’dir. Dosyalarınızı önizlemede buluyorsa, doğru yoldasınız.

En kolayı istiyorsanız, “kolay”dan ne kastettiğinize bağlı olarak bunu aslında iki seçeneğe indirgerdim.

• En akıcı, yeni başlayan dostu Mac veri kurtarma yazılımını istiyorsanız Disk Drill
  • Neredeyse onun kadar basit ama daha yönlendirmeli, sihirbaz benzeri bir deneyim istiyorsanız EaseUS Data Recovery Wizard for Mac

Biliyorum, @mikeappsreviewer ve @suenodelbosque ikisi de Disk Drill’e daha yakındı ve evet, bu muhtemelen çoğu kişi için en güvenli cevap. Sadece bir noktada biraz farklı düşünüyorum: “en kolay” her zaman “kurtarmada en iyi” ile aynı şey değildir. Bazı uygulamalar seçenekleri gizlediği için basittir; bu hoş olabilir ama o seçeneklere ihtiyaç duyana kadar.

Teknik olmayan bir Mac kullanıcısı için neden Disk Drill’i yine de ilk sıraya koyarım:

1. arayüzü bozması zor
  2. önizlemeleri anlaması kolay
  3. dosyaları normal insanların gerçekten kullanabileceği şekilde grupluyor
  4. BT uzmanları için yapılmış bir laboratuvar aracı gibi hissettirmiyor
  5. modern Mac dosya sistemlerini oldukça iyi işliyor

Denemeye değer Mac veri kurtarma yazılımları hakkında daha geniş bir okuma isterseniz, şu tartışma faydalı: silinen dosyalar ve harici sürücüler için en iyi Mac veri kurtarma yazılımı

Yeterince vurgulanmamış bir şeyi ekleyeyim: dosyalar dahili SSD’den silindiyse, özellikle daha yeni Mac’lerde yazılımla kurtarma çok fazla sonuç vermeyebilir. Bu durumda, herhangi bir şey satın almadan önce şunları da kontrol edin:

• Time Machine
  • iCloud Drive yakın zamanda silinenler
  • Photos, Notes, Pages vb. gibi uygulamaya özel kurtarma seçenekleri

Kısacası gerçek cevap şu: Disk Drill muhtemelen kullanımı en kolay Mac veri kurtarma yazılımıdır. Teknik biri değilseniz ve en az kafa karıştıran yolu istiyorsanız, benim başlayacağım yer burası olurdu. Dosyaları önizleyebiliyorsa, bu güçlü bir işarettir. Önizleyemiyorsa, aynı sürücüye peş peşe rastgele araçlar kurmaya devam etmeyin.