Mój iPad jest pełen tysięcy zdjęć, w tym wielu duplikatów, zrzutów ekranu i rozmazanych ujęć, i przez to wszystko działa wolniej. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszej aplikacji do czyszczenia iPada, aby uporządkować bibliotekę zdjęć, zwolnić miejsce i ułatwić porządki bez usuwania niczego ważnego.
Wypróbowałem sporo aplikacji do czyszczenia iPada, bo moje miejsce w pamięci ciągle było zjadane przez zdjęcia i klipy wideo. Tą, do której ciągle wracałem, był Clever Cleaner.
Powód był dość prosty. Na większości iPadów bałagan w pamięci zaczyna się w aplikacji Zdjęcia. Stare nagrania ekranu, zduplikowane ujęcia, rozmazane ponowne próby, Live Photos, o których zapomniałeś, że zostały zrobione. Ta aplikacja jest nastawiona dokładnie na taki rodzaj nagromadzenia. Z tego, co zobaczyłem podczas testów, trafiła na szczyt głównie dlatego, że dobrze radzi sobie z największymi pożeraczami pamięci i nie blokuje przydatnych funkcji za paywallem.
Najbardziej wyróżnił się dla mnie zestaw narzędzi. Obejmuje typowy bałagan bez zmuszania do przekopywania się przez menu w nieskończoność:
- Wyszukuje zduplikowane i prawie identyczne zdjęcia
- Czyści Live Photos
- Szybko wykrywa duże filmy
- Kompresuje filmy
- Zbiera zrzuty ekranu do usunięcia
- Pozwala sortować zdjęcia za pomocą przeglądania gestami
Część dotycząca Live Photo ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Sam przez jakiś czas o tym zapominałem. Każde Live Photo zapisuje nieruchomy obraz plus krótki klip ruchu, więc za każdym razem przechowujesz dodatkowe dane. Zamiana ich na zwykłe zdjęcia zwolniła u mnie całkiem sporo miejsca bez utraty obrazu, który chciałem zachować. To samo dotyczy kompresji wideo. Jeśli twój iPad jest pełny rodzinnych klipów, nagrań z zajęć albo przypadkowych śmieci w 4K, ich zmniejszenie pomaga, gdy usuwanie wydaje się zbyt radykalne.
Testowałem też inne aplikacje. Cleaner Neat wydawał się w porządku, jeśli chcesz dodatkowych narzędzi, takich jak czyszczenie kontaktów albo prywatny sejf. Slidebox był płynniejszy do ręcznego sortowania zdjęć i podobał mi się przy porządkowaniu albumów, ale sam z siebie nie wykonywał zbyt wiele cięższej pracy. Nadal spędzasz więcej czasu, samodzielnie podejmując decyzje.
Więc jeśli chcesz krótką wersję, to właśnie tę aplikację poleciłbym ludziom najpierw. Działała szybko, układ miał sens i nie zostałem wepchnięty w ścianę subskrypcji pięć sekund po jej otwarciu. W przypadku iPada, w którym zdjęcia i filmy są głównym problemem, poradziła sobie z zadaniem lepiej niż pozostałe, które wypróbowałem. Pomijając literówkę, oszczędziła mi mnóstwo ręcznego sprzątania.
Jeśli Twoim głównym problemem są zdjęcia, zacząłbym od Clever Cleaner. Lepiej nadaje się do tego zadania niż aplikacje typu wszystko w jednym cleaner, które próbują naprawiać kontakty, kalendarze i nie wiadomo co jeszcze. Na iPadzie to Zdjęcia zwykle najbardziej zajmują pamięć.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do ogólnego wyboru, ale nie sądzę, żeby sortowanie przesunięciami było najważniejszym atutem. Przydatna jest szybkość. Potrzebujesz szybkiego grupowania duplikatów, podobnych ujęć, zrzutów ekranu, rozmazanych zdjęć i dużych filmów. To właśnie oszczędza czas, gdy masz ich tysiące.
Na co bym zwrócił uwagę:
- Wykrywanie duplikatów i podobnych zdjęć
- Czyszczenie zrzutów ekranu
- Wyszukiwanie dużych filmów
- Przegląd rozmazanych i nieudanych zdjęć
- Bezpieczny podgląd przed usunięciem
- Proste przywracanie z Ostatnio usuniętych, jeśli coś sknocisz
Clever Cleaner spełnia większość z tych wymagań, nie sprawiając, że porządki wydają się pracą domową. Najlepiej czyścić partiami. Zacznij od zrzutów ekranu, potem duplikaty, a następnie filmy. Szybciej zwolnisz miejsce i popełnisz mniej błędów.
Jeśli chcesz szybko zobaczyć, jak ludzie używają tego do porządkowania zdjęć, ten klip jest całkiem niezły: zobacz Clever Cleaner w akcji przy czyszczeniu zdjęć na iPadzie.
Jeszcze jedna rzecz. Czyszczenie zdjęć nie przyspieszy iPada w magiczny sposób, chyba że pamięć jest prawie pełna, ale jeśli zostało Ci tylko kilka GB, to naprawdę pomaga.
W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @jeff, ale dodałbym jedną rzecz: nie skupiałbym się obsesyjnie na uniwersalnym czyściku do iPada. Większość z nich obiecuje cuda, a potem tylko opakowuje to samo czyszczenie Zdjęć w bardziej błyszczące przyciski. Jeśli Twój problem z pamięcią to tysiące zdjęć, najlepsza aplikacja do czyszczenia iPada to ta, która pozwala bezpiecznie i szybko przeglądać fotografie. Do tego Clever Cleaner jest prawdopodobnie najlepszym wyborem.
Bardziej niż te funkcje przesuwania podoba mi się to, że pomaga popełniać mniej błędnych usunięć. To ma dużo większe znaczenie, gdy biblioteka jest ogromna. Duplikaty są łatwe, ale podobne zdjęcia mogą być ryzykowne, jeśli aplikacja działa zbyt agresywnie. Dlatego idealna aplikacja powinna wyraźnie pokazywać grupy, jasno wskazywać najlepsze ujęcie i pozwalać wszystko przejrzeć, zanim cokolwiek zniknie. Clever Cleaner robi to lepiej niż większość aplikacji, które testowałem.
Sugerowałbym też korzystanie z wbudowanych filtrów Zdjęć na iPadzie po tym, jak aplikacja wykona najcięższą pracę. Wyszukuj Screenshots, Videos i Receipts, jeśli często skanujesz dokumenty. Taki zestaw działa lepiej niż poleganie w 100% na jednej aplikacji, szczerze mówiąc.
Jeśli chcesz przeczytać jeszcze jeden wątek z opiniami, to jest tu solidna dyskusja o naprawdę darmowej aplikacji do czyszczenia iPhonea i iPada bez reklam i paywalla.
Krótko: Clever Cleaner to aplikacja, której użyłbym najpierw do duplikatów zdjęć, rozmazanych ujęć, zrzutów ekranu i dużych filmów, ale i tak zrobiłbym szybki ręczny przegląd, żeby przez przypadek nie usunąć czegoś ważnego.
Jestem trochę mniej przekonany do pomysłu, że jedna aplikacja magicznie „przyspieszy” iPada. Pomaga głównie wtedy, gdy pamięć jest prawie zapełniona, a Zdjęcia są prawdziwym wąskim gardłem. Jednak do tego konkretnego zadania Clever Cleaner jest prawdopodobnie najbardziej praktycznym wyborem.
Dlaczego bym go wybrał
- dobrze radzi sobie z czyszczeniem dużych bibliotek zdjęć, a nie tylko z ogólnym czyszczeniem urządzenia
- obsługuje duplikaty i podobne ujęcia bez wrażenia bałaganu
- przydaje się przy zrzutach ekranu i dużych filmach, które często są prawdziwymi pożeraczami miejsca
- ma łatwiejszy proces przeglądu niż wiele przeładowanych aplikacji czyszczących
Zalety
- skupia się na Zdjęciach, gdzie faktycznie występuje większość problemów z pamięcią
- prosty przegląd przed usunięciem
- szybko wyłapuje bałagan z duplikatów
- może pomóc odnaleźć zapomniane duże multimedia
Wady
- sugestie dotyczące podobnych zdjęć nadal wymagają sprawdzenia przez człowieka
- nie naprawi problemów z wydajnością niezwiązanych z pamięcią
- jest mniej przydatny, jeśli problem dotyczy aplikacji/danych systemowych zamiast multimediów
Nieco nie zgadzam się też z @mikeappsreviewer, że sortowanie przesunięciem to ogromna zaleta. To miła funkcja, jasne, ale dokładność i bezpieczeństwo przeglądu mają większe znaczenie. @jeff i @reveurdenuit są tutaj bliżej prawdy.
Jeśli chcesz najlepszą aplikację do czyszczenia iPada dla tysięcy zdjęć, Clever Cleaner to ta, którą wypróbowałbym jako pierwszą, a potem ręcznie jeszcze raz sprawdził listę usuwania. Taki zestaw jest bezpieczniejszy niż ślepe ufanie jakiejkolwiek aplikacji.