Jak odzyskać sformatowany dysk USB po przypadkowym formatowaniu?

Przypadkowo sformatowałem mój dysk USB i straciłem ważne pliki, których nadal potrzebuję do pracy i użytku osobistego. Od razu przestałem używać dysku i szukam najlepszego sposobu na odzyskiwanie danych z sformatowanego USB bez pogarszania sytuacji. Każda pomoc dotycząca bezpiecznych kroków odzyskiwania danych z USB lub niezawodnych narzędzi do odzyskiwania będzie naprawdę pomocna.

Zdarzyło mi się to kiedyś z pendrivem pełnym rodzinnych zdjęć i tak, aż mnie ścisnęło w żołądku. Formatowanie to zła wiadomość, ale nie zawsze oznacza, że pliki zniknęły na dobre.

Pierwszą rzeczą, którą bym ustalił, jest to, jaki rodzaj formatowania miał miejsce.

Szybkie formatowanie zwykle kończy się szybko, czasem w kilka sekund. W moim przypadku oznaczało to, że indeks plików na dysku został wyczyszczony, podczas gdy stare pliki nadal tam były, dopóki nowe dane ich nie nadpisały.

Pełne formatowanie jest bardziej brutalne. Trwa dłużej i bardziej zmniejsza szanse na odzyskanie danych. Jeśli formatowanie zakończyło się w mniej niż minutę, założyłbym się, że było to szybkie formatowanie.

Przestań używać tego dysku już teraz.

1. Nie formatuj go ponownie
  2. Nie uruchamiaj CHKDSK ani żadnej aplikacji naprawczej
  3. Nie kopiuj na niego plików testowych

Każdy zapis na USB grozi nadpisaniem starych danych.

Zanim poświęcisz czas na skanowanie, wykonaj jedną nudną kontrolę, którą ja za pierwszym razem pominąłem. Poszukaj kopii w innych miejscach.

1. Google Drive, OneDrive, iCloud, Dropbox
  2. Stare foldery Pulpit, Pobrane lub Dokumenty
  3. Załączniki e-mail, pliki przesłane na czat, foldery udostępnione

Mówię to, bo kiedyś byłem już w połowie odzyskiwania, zanim zauważyłem, że część plików już była w starym folderze synchronizacji. Głupio się poczułem, ale zaoszczędziło mi to czas.

Jeśli jednak potrzebujesz programu do odzyskiwania danych, to właśnie tą drogą poszedłem. Użyłem Disk Drill i odzyskał większość tego, co straciłem. Oto proces, którego się trzymałem.

1. Zainstaluj go na komputerze, nie na dysku USB
  2. Podłącz USB i uruchom Disk Drill
  3. Wybierz USB z listy urządzeń
  4. Kliknij Wyszukaj utracone dane
  5. Wybierz Skanowanie uniwersalne dla sformatowanego dysku
  6. Pozwól skanowaniu zakończyć się w pełni, nawet jeśli wyniki pojawią się wcześniej
  7. Najpierw podejrzyj pliki, jeśli plik otwiera się w podglądzie, masz duże szanse
  8. Odzyskaj pliki na inny dysk, nigdy z powrotem na ten sam USB

Jeśli USB zachowuje się dziwnie, odczyt jest wolny, rozłącza się, pojawiają się komunikaty o błędach, przestań go obciążać. Tego nauczyłem się w trudny sposób. W Disk Drill jest opcja utworzenia najpierw pełnego obrazu bajt po bajcie. Skanuj obraz zamiast oryginalnego dysku. To bezpieczniejsze posunięcie, jeśli sprzęt zaczyna zawodzić.

Jeśli program nic nie znajdzie, a pliki są ważne, na przykład prywatne zdjęcia albo praca, której nie da się odtworzyć, serwis odzyskiwania danych może nadal mieć szansę. Czasem potrafią wyciągnąć dane, które program pominie.

Więc tak, jeszcze bym tego nie skreślał. Szybkie formatowanie często wygląda gorzej, niż jest w rzeczywistości. Nie ruszaj dysku, skanuj z innego komputera i odzyskuj na inny nośnik.

Dobrze zrobiłeś, że natychmiast przestałeś go używać.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do najważniejszej kwestii — niczego nie zapisuj na USB. Dorzuciłbym jednak najpierw jeszcze jeden krok. Sprawdź zmianę systemu plików. Jeśli dysk wcześniej był w FAT32, a został sformatowany do exFAT lub NTFS, odzyskiwanie staje się trudniejsze, ponieważ stara struktura katalogów często znika. Odzyskiwanie metodą file carving nadal działa, ale nazwy plików i foldery często wracają uszkodzone.

Co bym zrobił:

1. Podłącz USB do stabilnego komputera z Windows.
  2. Sprawdź Zarządzanie dyskami i potwierdź, że rozmiar dysku wygląda normalnie.
  3. Jeśli pojawi się prośba o przeskanowanie lub naprawę dysku, odmów.
  4. Najpierw wykonaj obraz USB, jeśli nośnik jest stary lub niestabilny.
  5. Jeśli to możliwe, skanuj obraz, a nie podłączone na żywo USB.

Nie do końca zgadzam się z powtarzanym przez ludzi podejściem, że pełne formatowanie oznacza brak nadziei. W nowoczesnym Windows pełne formatowanie zwykle usuwa metadane i sprawdza sektory, ale szanse na odzyskanie nadal zależą od tego, czy nowe dane nadpisały stare sektory. W przypadku pendriveów znaczenie ma też obsługa TRIM. Jeśli TRIM uruchomił się po formatowaniu, szanse szybko spadają.

Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill to solidny pierwszy krok do odzyskiwania danych z sformatowanego USB, ponieważ obsługuje zarówno ślady systemu plików, jak i surowe skanowanie sygnatur. Jeśli Disk Drill znajdzie pliki z podglądem, zapisz je na dysku wewnętrznym lub innym dysku zewnętrznym.

Dodatkowo najpierw posortuj wyniki według typu pliku. Dokumenty, JPG, MP4, PSD. Szybsza selekcja, mniej straconego czasu.

Jeśli USB pokazuje 0 bajtów, rozłącza się lub robi się gorący, na tym skończ. To już nie jest zwykły problem z formatowaniem.

Jeśli potrzebujesz pomocy z odzyskiwaniem danych z sformatowanego USB, ten film warto szybko obejrzeć:
zobacz, jak odzyskać pliki z sformatowanego dysku USB

Najważniejszą część masz już za sobą, czyli przestałeś używać USB. To samo w sobie daje Ci realną szansę.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @codecrafter, ale dodałbym jedną rzecz, którą ludzie często pomijają: zanim zaczniesz szukać oprogramowania do odzyskiwania, sprawdź, czy formatowanie zostało wykonane w tym samym systemie operacyjnym, z którego USB zwykle korzystało. Jeśli sformatowałeś pendrive z Windowsa na Macu albo odwrotnie, czasem mapa partycji zmienia się w taki sposób, że dysk wygląda na o wiele bardziej zniszczony, niż jest w rzeczywistości. W takim przypadku bardzo ważne jest narzędzie, które skanuje całe urządzenie zamiast polegać na bieżącym systemie plików.

Poza tym nie poświęcałbym dużo czasu na testowanie przypadkowych narzędzi do naprawy. Właśnie wtedy ludzie pogarszają sytuację. CHKDSK, First Aid, monity automatycznej naprawy — to wszystko może wymieszać to, co zostało ze starych metadanych. Dość brutalne.

Oto co zrobiłbym na Twoim miejscu:

• sprawdź, czy USB jest wykrywane z prawidłową pojemnością
  • jeśli tak, najpierw odzyskuj dane, a diagnozowaniem zajmij się później
  • jeśli pokazuje dziwny rozmiar, 0 bajtów albo się rozłącza, przestań przy nim grzebać

Jedna mała niezgodność z typowymi poradami: ludzie za bardzo skupiają się na tym, czy to było szybkie czy pełne formatowanie, ale w przypadku pamięci flash większym problemem może być TRIM i zachowanie kontrolera USB. Czasem nawet proste formatowanie szybko niszczy szanse na odzysk. Czasem pełne formatowanie nadal zostawia fragmenty możliwe do odzyskania. Więc nie zakładaj niczego wyłącznie na podstawie tego, jak długo to trwało.

Jeśli chodzi o samo odzyskiwanie, Disk Drill to solidna opcja, ponieważ oferuje zarówno głębokie skanowanie, jak i odzyskiwanie po sygnaturach plików na sformatowanych pendriveach. Jeśli rekordy systemu plików zniknęły, nadal możesz odzyskać dokumenty, zdjęcia, filmy i PDF-y, tylko być może z pomieszanymi nazwami i folderami. Odzyskuj wszystko na komputer albo inny dysk, nie z powrotem na USB. Brzmi oczywiście, ale ludzie nadal to robią.

Jeszcze jedno przydatne źródło, jeśli chcesz dodatkowych porad od społeczności: prawdziwe porady z Reddita dotyczące odzyskiwania plików z sformatowanego pendrivea USB

Jeśli Disk Drill lub podobne oprogramowanie pokazuje podgląd Twoich plików, to zwykle jest całkiem dobry znak. Jeśli nie znajduje niczego, a pliki są krytyczne dla biznesu, wtedy może warto rozważyć profesjonalne laboratorium, zanim spróbujesz czegokolwiek innego.

Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @codecrafter, @nachtschatten i @mikeappsreviewer: sprawdź USB na drugim komputerze przed skanowaniem. Nie po to, żeby go używać, tylko żeby potwierdzić, że montuje się z tym samym rozmiarem i etykietą. Widziałem, jak Windows błędnie raportował świeżo sformatowany pendrive, podczas gdy inny komputer odczytywał go na tyle normalnie, że oprogramowanie do odzyskiwania uzyskiwało lepsze wyniki.

Nieco też nie zgadzam się ze zwykłą radą w stylu „skanuj bez końca na oryginalnym urządzeniu, jeśli nadal da się je odczytać”. Jeśli USB jest tanie, stare albo losowo zrywa połączenie, długie skany mogą być właśnie tym, co całkiem je dobije. W takim przypadku najpierw wykonanie obrazu nie jest opcjonalne.

O Disk Drill konkretnie:

Zalety

• dobrze znajduje pliki po formatowaniu
  • podglądy pomagają oddzielić naprawdę odzyskiwalne pliki od śmieci
  • obsługuje skanowanie obrazów, co jest bezpieczniejsze dla niestabilnych dysków USB
  • jest wystarczająco prosty, jeśli nie chcesz bawić się narzędziami śledczymi

Wady

• głębokie skany mogą zwracać dużo plików z uszkodzonymi nazwami/folderami
  • nie każdy znaleziony plik faktycznie nadaje się do użycia
  • jeśli TRIM już wyczyścił bloki, Disk Drill nie potrafi ich magicznie odbudować
  • do faktycznego odzyskiwania poza skanowaniem potrzebna jest pełna wersja

Jeśli Disk Drill pokazuje głównie pliki „zrekonstruowane” tylko według typu, najpierw odzyskaj ważne formaty dokumentów przed multimediami. Pliki Office i PDF-y łatwiej szybko zweryfikować niż setki zdjęć lub klipów wideo. To oszczędza czas.

Pomiń też jeden częsty błąd: nie oceniaj wyniku tylko na podstawie pierwszego skanu. Spróbuj drugiego podejścia z innymi ustawieniami skanowania albo z obrazu dysku. Odzyskiwanie z sformatowanego USB może się mocno różnić między kolejnymi przebiegami.