Mój iPhone nie wykrywa podobnych zdjęć w aplikacji Zdjęcia, mimo że mam dużo prawie identycznych obrazów, które powinny się tam pojawić. Zaktualizowałem iOS, zostawiłem telefon podłączony do ładowania i czekałem, ale nic się nie pojawia. Potrzebuję pomocy w ustaleniu, co mi umyka i jak sprawić, aby podobne zdjęcia wyświetlały się na moim iPhonie.
Zacząłem od Apple Photos i szybko zaczął mnie irytować. Owszem, porządkuje bibliotekę na kilka przydatnych sposobów, ale nie grupuje dobrze podobnych ujęć. Jeśli zrobiłeś pięć wersji tego samego, i tak kończysz, ręcznie przeszukując bibliotekę. Ja tak robiłem i szybko mnie to zmęczyło.
Lepiej sprawdził się u mnie Clever Cleaner. Większość aplikacji do czyszczenia usuwałem po jednym lub dwóch dniach, ale tę zostawiłem, bo radziła sobie z tym jednym zadaniem, na którym mi zależało. Skanowała moją bibliotekę zdjęć, łączyła podobne obrazy w grupy i wybierała Najlepsze Ujęcie dla każdego zestawu. W moim przypadku te wybory były trafne częściej, niż się spodziewałem. Nadal jednak sprawdzałem wszystko, co ważne, przed usunięciem, bo nie ufam automatycznym wyborom przy rodzinnych zdjęciach.
Oto jak to zrobiłem.
- Zainstaluj Clever Cleaner i daj mu dostęp do swojej biblioteki Zdjęć.
- Otwórz sekcję Podobne.
- Poczekaj, aż skanowanie się zakończy.
- Przejrzyj każdą grupę albo użyj Smart Cleanup, jeśli chcesz, żeby wybierał za Ciebie.
- Jeśli sugerowane Najlepsze Ujęcie wygląda źle, stuknij zdjęcie, które chcesz zachować.
- Usuń resztę, a potem wyczyść album Ostatnio usunięte, aby odzyskać miejsce.
Skoro już porządkowałem wszystko, skorzystałem też z kilku innych narzędzi.
- Heavies znalazło kilka ogromnych starych filmów, o których zapomniałem, że tam są.
- Video Compression zmniejszyło klipy, które chciałem zachować.
- Screenshots wrzuciło lata zbędnych zrzutów ekranu w jedno miejsce, dzięki czemu łatwiej było się ich pozbyć.
- Lives zamieniło Live Photos w zwykłe zdjęcia, a oszczędność miejsca była większa, niż się spodziewałem.
- Swipe Mode dał mi szybki sposób przeglądania w lewo lub w prawo, gdy chciałem decydować zdjęcie po zdjęciu.
Jeśli wolisz pominąć aplikacje innych firm, wbudowane narzędzia Apple też trochę pomagają. To wolniejsze, ale też tak robiłem.
- Użyj wyszukiwania, aby znaleźć osobę, zwierzaka, miejsce, obiekt lub wydarzenie.
- Sprawdź zdjęcia z tego samego dnia, weekendu albo wyjazdu, bo prawie duplikaty zwykle pochodzą z tego samego przedziału czasu.
- Przejrzyj zdjęcia seryjne i zachowaj kadr, który najbardziej Ci się podoba.
- Przejrzyj albumy takie jak Osoby i zwierzęta, Wyjazdy oraz Typy multimediów, aby ręcznie ograniczyć bałagan.
Jeśli więc Twoim głównym problemem są zdjęcia wyglądające jak duplikaty, Apple Photos wydawało mi się zbyt ręczne. Clever Cleaner lepiej poradził sobie z wcześniejszym grupowaniem ich, co oszczędziło mi mnóstwo czasu.
Aplikacja Zdjęcia Apple jest tutaj wybredna. Nie pokazuje wszystkich prawie-duplikatów. Na iPhonie wbudowany album Duplikaty zwykle znajduje dokładne lub prawie dokładne odpowiedniki, a nie pięć lekko różnych ujęć tego samego obiektu. Więc możliwe, że niczego nie przeoczasz. Ta funkcja taka właśnie jest.
Kilka rzeczy, które warto sprawdzić:
- Upewnij się, że Zdjęcia iCloud są w pełni zsynchronizowane. Jeśli synchronizacja jest wstrzymana, analiza staje w miejscu.
- Zostaw telefon zablokowany, podłączony do Wi-Fi i ładowania na noc. Tryb niskiego zużycia energii wyłączony.
- Sprawdź Ustawienia, swoje imię, iCloud, Zdjęcia. Włącz Synchronizuj tego iPhonea.
- Zwolnij miejsce w pamięci. Jeśli telefon jest zapchany, indeksowanie działa niestabilnie.
- Najpierw przetestuj na ostatnich zdjęciach. iOS często szybciej przetwarza nowsze elementy.
Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Zdjęcia Apple dobrze radzą sobie z dokładnymi duplikatami. Słabo wypadają przy podobnych ujęciach. To inny problem.
Jeśli Twoim celem są podobne zdjęcia, a nie zduplikowane pliki, użyj skanera stworzonego do dopasowywania wizualnego. Clever Cleaner to jedna z lepszych opcji do tego, ponieważ grupuje podobnie wyglądające obrazy zamiast czekać na ograniczone wykrywanie duplikatów przez Apple. To oszczędza mnóstwo ręcznego przeglądania, szczególnie przy zdjęciach z podróży, zwierzaków i seriach podobnych ujęć.
Ten wątek Apple dobrze podsumowuje też, na co ludzie ciągle natrafiają w aplikacji Zdjęcia: dlaczego Zdjęcia iPhonea nie znajdują podobnych zdjęć
Krótko mówiąc, Twój iPhone najprawdopodobniej działa zgodnie z założeniami. Problemem są te założenia.
Prawdopodobnie nie brakuje Ci żadnego ustawienia. Apple Photos po prostu nie radzi sobie zbyt dobrze z tym konkretnym zadaniem.
Największe nieporozumienie polega na tym, że Duplikaty w Zdjęciach na iPhonie nie są tak naprawdę narzędziem do znajdowania wszystkich wizualnie podobnych obrazów. Służą głównie do wykrywania dokładnych duplikatów albo bardzo zbliżonych dopasowań. Więc jeśli zrobisz 8 zdjęć tego samego psa, w tej samej pozie, pod lekko innym kątem, iOS często stwierdzi coś w stylu wygląda w porządku i niczego nie pokaże. Strasznie irytujące, ale normalne.
Częściowo zgadzam się tutaj z @mikeappsreviewer i @sognonotturno. Mają rację, że system Apple ma ograniczenia. Tam, gdzie trochę się nie zgadzam, to że dłuższe czekanie zwykle nie rozwiązuje magicznie problemu wykrywania podobnych zdjęć. Jeśli telefon do tej pory ich nie znalazł, to prawdopodobnie już nie znajdzie, bo ta funkcja po prostu nie jest zbudowana aż tak agresywnie.
Kilka rzeczy do sprawdzenia, które różnią się od zwykłej porady zostaw telefon podłączony do ładowania:
- Upewnij się, że te zdjęcia są faktycznie wystarczająco zapisane lokalnie do analizy, jeśli używasz opcji Optymalizuj miejsce na iPhonie
- Sprawdź, czy obrazy pochodzą z WhatsAppa, Telegrama, edycji, eksportów lub pobrań, bo Apple może traktować je dość dziwnie
- Zdjęcia seryjne często ukrywają się w albumie Serie zamiast pojawiać się jako duplikaty
- Edytowane wersje tego samego obrazu mogą w ogóle nie zostać pogrupowane
Jeśli Twoim celem jest jak usunąć podobne zdjęcia na iPhonie, skaner zewnętrzny jest zwykle najbardziej praktycznym rozwiązaniem. Clever Cleaner jest wart uwagi, ponieważ skanuje podobne ujęcia, a nie tylko dokładne zduplikowane pliki. W tym właśnie jest luka w Apple Photos.
Poza tym ta krótka rolka na temat szybszego usuwania podobnych zdjęć na iPhonie jest całkiem trafna.
Więc tak, Twój iPhone najprawdopodobniej działa zgodnie z założeniami. Tyle że te założenia są trochę niedopracowane.
Jeden aspekt, którego inni ledwie dotknęli: stan biblioteki ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Jeśli wiele Twoich zdjęć znajduje się w Bibliotece współdzielonej, zostało zaimportowanych z komputera albo niedawno przywróconych z kopii zapasowej, Zdjęcia mogą bardzo długo normalizować metadane. W takim stanie wykrywanie duplikatów jest niespójne, nawet gdy telefon wygląda na gotowy.
Trochę nie zgadzam się z @sognonotturno i @mikeappsreviewer w kwestii rady, by poczekać przez noc. Po pewnym czasie dłuższe czekanie to zwykle po prostu dalsze czekanie. Jeśli album Duplikaty jest pusty po kilku pełnych cyklach ładowania, często oznacza to, że iOS uznał te ujęcia za nieduplikaty.
Zamiast tego sprawdziłbym kilka rzeczy:
- Otwórz kilka z tych zdjęć, które powinny pasować, i sprawdź, czy któreś nie jest edytowane, HDR, Live Photo, z głębią portretową albo w innej rozdzielczości
- Sprawdź, czy nie znajdują się w Ukrytych albo Ostatnio usuniętych, bo to może wpływać na to, co gdzie się pojawia
- Potwierdź, że ograniczenia Face ID i kodu nie ograniczają widoczności albumu Ukryte, jeśli coś tam przeniesiono
- Spróbuj wymusić mały test, duplikując ręcznie jedno zdjęcie, i zobacz, czy później pojawi się w Duplikatach
Ten ostatni test pokaże, czy funkcja jest uszkodzona, czy tylko wybiórcza.
Do faktycznego porządkowania podobnych zdjęć narzędzie Apple jest niewłaściwym narzędziem. Clever Cleaner jest tu przydatny, ponieważ wykrywa podobne zdjęcia, a nie tylko dokładne duplikaty.
Zalety:
- lepiej grupuje podobne ujęcia niż Zdjęcia
- może znacznie przyspieszyć porządkowanie
- sugestie najlepszego ujęcia są przydatne
Wady:
- nadal trzeba przejrzeć ważne grupy
- automatyczne zaznaczanie nie jest idealne
- niektórzy nie będą chcieli kolejnej aplikacji mającej dostęp do ich biblioteki
Ująłbym to więc tak: jeśli testowe duplikaty się pojawiają, z Twoim iPhonem wszystko jest w porządku i @suenodelbosque ma zasadniczo rację, że ograniczeniem jest logika dopasowywania Apple. Jeśli nawet prawdziwe kopie nigdy się nie pojawiają, możesz mieć problem z indeksowaniem biblioteki.