iPhone’um Fotoğraflar uygulamasında benzer fotoğrafları algılamıyor, oysa görünmesi gereken çok sayıda birbirine çok benzeyen fotoğrafım var. iOS’u güncelledim, telefonu şarjda bıraktım ve bekledim, ama hiçbir şey görünmüyor. Neyi kaçırdığımı ve benzer fotoğrafların iPhone’umda nasıl görünmesini sağlayacağımı anlamak için yardıma ihtiyacım var.
Apple Photos ile başladım ve hızlıca canım sıkıldı. Elbette arşivinizi birkaç kullanışlı şekilde sıralıyor, ancak birbirine benzeyen çekimleri iyi gruplayamıyor. Aynı şeyin beş farklı versiyonunu çektiyseniz, yine de arşivde elle arama yapmak zorunda kalıyorsunuz. Ben de öyle yaptım ve bir süre sonra baydı.
Benim için daha iyi çalışan şey Clever Cleaner oldu. Çoğu temizleme uygulamasını bir iki gün sonra sildim, ama bunu bıraktım çünkü önem verdiğim tek işi hallediyordu. Fotoğraf arşivimi taradı, benzer görselleri bir araya topladı ve her grup için bir En İyi Kare seçti. Benim durumumda, seçimleri beklediğimden daha sık isabetliydi. Yine de silmeden önce önemli olan her şeyi kontrol ettim, çünkü aile fotoğraflarında otomatik seçimlere güvenmiyorum.
Bunu şöyle yaptım.
- Clever Cleaner’ı yükleyin ve Fotoğraflar arşivinize erişmesine izin verin.
- Benzerler alanını açın.
- Taramanın tamamlanmasını bekleyin.
- Her grubu gözden geçirin ya da sizin yerinize seçmesini istiyorsanız Akıllı Temizlik özelliğini kullanın.
- Önerilen En İyi Kare yanlış görünüyorsa, saklamak istediğiniz fotoğrafa dokunun.
- Geri kalanları silin, ardından saklama alanının geri gelmesi için Son Silinenler albümünü temizleyin.
Zaten ortalığı topluyorken, diğer araçlardan birkaçını da kullandım.
- Ağırlıklar, orada durduğunu unuttuğum dev eski videoları buldu.
- Video Sıkıştırma, saklamak istediğim kliplerin boyutunu küçülttü.
- Ekran Görüntüleri, yılların gereksiz ekran yakalamalarını tek bir yerde topladı, bu da onları silmeyi kolaylaştırdı.
- Live’lar, Live Photo’ları normal fotoğraflara dönüştürdü ve alan tasarrufu beklediğimden daha büyük oldu.
- Kaydırma Modu, fotoğraf fotoğraf karar vermek istediğimde bana hızlı bir sola veya sağa inceleme akışı sundu.
Üçüncü taraf uygulamaları kullanmak istemiyorsanız, Apple’ın yerleşik araçları da biraz yardımcı oluyor. Daha yavaş, ama ben bunu da yaptım.
- Bir kişi, evcil hayvan, yer, nesne veya etkinliği aramak için Ara’yı kullanın.
- Aynı gün, hafta sonu veya geziden fotoğrafları kontrol edin, çünkü neredeyse aynı olan kopyalar genellikle aynı zaman aralığından gelir.
- Seri çekim fotoğraflarını inceleyin ve en beğendiğiniz kareyi saklayın.
- Dağınıklığı elle azaltmak için İnsanlar ve Evcil Hayvanlar, Geziler ve Ortam Türleri gibi albümlere göz atın.
Yani, asıl sorununuz birbirinin kopyası gibi görünen fotoğraflarsa, Apple Photos bana fazla manuel geldi. Clever Cleaner önce onları gruplayarak daha iyi iş çıkardı ve bu da bana zaman kaybını önledi.
Apple’ın Fotoğraflar uygulaması burada seçici davranır. Her benzer kopyayı göstermez. iPhone’da yerleşik Yinelenenler albümü genelde aynı veya neredeyse aynı eşleşmeleri bulur, aynı şeyin biraz farklı çekilmiş beş fotoğrafını değil. Yani aslında bir şeyi kaçırıyor olmayabilirsiniz. Özellik böyledir.
Yapmaya değer birkaç kontrol:
- iCloud Fotoğraflar’ın tamamen eşitlendiğinden emin olun. Eşitleme duraklatılmışsa analiz durur.
- Telefonu gece boyunca kilitli, Wi-Fi’ye bağlı ve şarjda tutun. Düşük Güç Modu kapalı olsun.
- Ayarlar’a, adınıza, iCloud’a, Fotoğraflar’a gidin. Bu iPhone’u Eşitle seçeneğini açın.
- Depolama alanı açın. Telefonunuz doluysa dizin oluşturma kararsız hale gelir.
- Önce son fotoğraflarla test edin. iOS genelde daha yeni öğeleri daha erken işler.
Bir noktada @mikeappsreviewer’a biraz katılmıyorum. Apple Fotoğraflar tam yinelenenler için iyidir. Benzer çekimlerde zayıftır. Sorun farklı.
Amacınız yinelenen dosyalar değil de benzer fotoğraflarsa, görsel eşleştirme için geliştirilmiş bir tarayıcı kullanın. Clever Cleaner bunun için daha iyi seçeneklerden biridir çünkü Apple’ın sınırlı yinelenen algılamasını beklemek yerine benzer görünen görüntüleri gruplar. Bu da özellikle seyahatler, evcil hayvanlar ve seri çekim benzeri gruplarda çok fazla manuel inceleme işini azaltır.
Ayrıca, Apple’daki bu başlık insanların Fotoğraflar uygulamasında sürekli karşılaştığı durumu özetliyor: iPhone Fotoğraflar neden benzer resimleri bulamıyor
Kısa versiyon, iPhone’unuz büyük olasılıkla tasarlandığı gibi çalışıyor. Sorun tasarımın kendisi.
Muhtemelen bir ayarı kaçırmıyorsunuz. Apple Photos sadece bu spesifik işte pek iyi değil.
Asıl kafa karışıklığı şu: iPhone Fotoğraflar’daki Duplicates aslında tam olarak bir “görsel olarak benzer tüm fotoğrafları bul” aracı değil. Daha çok birebir kopyalar veya çok yakın eşleşmeler için. Yani aynı köpeğin 8 fotoğrafını çektiyseniz, aynı poz, biraz farklı açı, iOS çoğu zaman “bana normal görünüyor” deyip hiçbir şey göstermiyor. Aşırı sinir bozucu ama normal.
Burada @mikeappsreviewer ve @sognonotturno’ya kısmen katılıyorum. Apple’ın sisteminin sınırlı olduğu konusunda haklılar. Biraz katılmadığım nokta şu: daha uzun süre beklemek genelde benzer fotoğraf algılamasını sihirli şekilde düzeltmez. Telefon şimdiye kadar onları bulmadıysa, muhtemelen bulmayacaktır, çünkü bu özellik o kadar agresif çalışacak şekilde tasarlanmamış.
Her zamanki “şarjda bırakın” tavsiyesinden farklı olarak kontrol edebileceğiniz birkaç şey:
- Optimize iPhone Storage kullanıyorsanız, analiz için bu fotoğrafların gerçekten yeterince yerel olarak depolandığından emin olun
- Görsellerin WhatsApp, Telegram, düzenlemeler, dışa aktarmalar veya indirmelerden gelip gelmediğini kontrol edin, çünkü Apple bunları garip şekilde ele alabiliyor
- Seri çekimler çoğu zaman kopya olarak görünmek yerine Bursts albümünün içinde gizlenir
- Aynı görselin düzenlenmiş sürümleri hiç gruplanmayabilir
Amacınız iPhone’da benzer fotoğrafları nasıl temizleyeceğinizse, üçüncü taraf bir tarayıcı genelde en pratik yoldur. Clever Cleaner bir göz atmaya değer çünkü yalnızca birebir kopya dosyaları değil, benzer görünen çekimleri de tarar. Apple Photos’taki eksik nokta bu.
Ayrıca, iPhone’da benzer fotoğrafları daha hızlı silme hakkında şu kısa reels videosu da oldukça yerinde.
Yani evet, iPhone’unuz büyük olasılıkla tasarlandığı gibi çalışıyor. Sadece tasarım biraz yarım kalmış gibi.
Diğerlerinin neredeyse hiç değinmediği bir açı: arşiv durumu insanların düşündüğünden daha önemlidir. Görsellerinizin çoğu Paylaşılan Arşiv’deyse, bir bilgisayardan içe aktarıldıysa veya yakın zamanda yedekten geri yüklendiyse, Fotoğraflar meta verileri normalleştirmek için çok uzun sürebilir. Bu durumda, telefon tamamlanmış gibi görünse bile yinelenenleri algılama tutarsız olur.
@sognonotturno ve @mikeappsreviewer ile gece boyunca bekleme tavsiyesi konusunda biraz aynı fikirde değilim. Belli bir noktadan sonra, daha fazla beklemek genelde sadece daha fazla beklemek demektir. Yinelenenler albümü birkaç tam şarj döngüsünden sonra hâlâ boşsa, bu çoğu zaman iOS’un o çekimlerin yinelenen olmadığına karar verdiği anlamına gelir.
Bunun yerine yapacağım birkaç kontrol:
- Eşleşmesi gereken fotoğraflardan birkaçını açın ve birinin düzenlenmiş, HDR, Live Photo, portre derinlikli veya farklı çözünürlükte olup olmadığına bakın
- Gizli veya Son Silinenler’de olup olmadıklarını kontrol edin, çünkü bunlar neyin nerede görüneceğini etkileyebilir
- Bir şeyleri gizlediyseniz, Face ID ve parola kısıtlamalarının Gizli albüm görünürlüğünü sınırlamadığını doğrulayın
- Bir fotoğrafı manuel olarak çoğaltıp küçük bir test durumu oluşturmaya çalışın ve bunun daha sonra Yinelenenler’de görünüp görünmediğine bakın
Bu son test, özelliğin bozuk mu yoksa sadece seçici mi olduğunu söyler.
Gerçek benzer fotoğraf temizliği için Apple’ın aracı doğru araç değil. Clever Cleaner burada kullanışlıdır çünkü yalnızca tam eşleşmeleri değil, benzer görünenleri hedefler.
Artıları:
- benzer çekimleri Fotoğraflar’dan daha iyi gruplar
- temizliği çok hızlandırabilir
- en iyi çekim önerileri kullanışlıdır
Eksileri:
- yine de önemli grupları gözden geçirmeniz gerekir
- otomatik seçim kusursuz değildir
- bazı insanlar arşivlerine başka bir uygulamanın dokunmasını istemez
Bu yüzden bunu şöyle çerçevelendirirdim: test yinelenenleriniz görünüyorsa, iPhone’unuzda sorun yoktur ve @suenodelbosque’nin Apple’ın eşleştirme mantığındaki sınırlamanın asıl mesele olduğu yönündeki görüşü temelde doğrudur. Gerçek kopyalar bile hiç görünmüyorsa, o zaman arşiv dizinleme sorununuz olabilir.