GoPro Kurtarma Sorusu: Videolar Yanlışlıkla Silindi

Yedeklemeden önce GoPro SD kartımdan yanlışlıkla birkaç video sildim ve onları geri yüklemek için gerçekten yardıma ihtiyacım var. Bu klipler önemliydi ve gerçekten işe yarayan en iyi GoPro video kurtarma adımlarını veya yazılımını önerebilecek birini umuyorum.

Daha önce bu durumun içine düştüm. Eve geliyorsunuz, GoPro’yu takıyorsunuz ve önemsediğiniz klipler yok olmuş. İnsanın morali bir anda bozuluyor. En başta bilinmeye değer kısım basit: silinen veya biçimlendirilen GoPro görüntüleri çoğu zaman bir süre daha kartta kalır. Bundan sonra ne yapacağınız insanların düşündüğünden daha çok önem taşır.

İlk iş, karta dokunmayı bırakın

Videoları geri alma şansınızı en yükseğe çıkarmak istiyorsanız, SD kartı hemen kullanmayı bırakın.

Üzerine daha fazla görüntü çekmeyin. Yeniden biçimlendirmeyin. İnternetten rastgele düzeltme araçları çalıştırmayın. Pek çok durumda kaybolan şey video verisinin kendisi değil, dosya listesidir. Kurtarmayı mahveden şey yeni yazmalardır.

Yazılım çalıştırmadan önce birkaç sıkıcı şeyi kontrol ederdim:

1. Ödeme yapıyorsanız ve Otomatik Yükleme açıksa GoPro bulut hesabınıza bakın.
  2. Çöp Kutusu, Son Silinenler veya benzeri bir yeri kontrol edin.
  3. Kartı tekrar kameraya takın ve GoPro bir onarım uyarısı sunuyor mu bakın.
  4. Farklı bir kart okuyucu, başka bir USB bağlantı noktası veya ikinci bir bilgisayar deneyin.
  5. Kartın Windows’ta Disk Yönetimi’nde veya macOS’ta Disk İzlencesi’nde görünüp görünmediğine bakın.

Kart hiçbir yerde hiç görünmüyorsa, sürekli bağlantısı kesiliyorsa veya belirgin fiziksel hasarı varsa, ben onu kurcalamaya devam etmezdim. O noktada bir veri kurtarma laboratuvarı daha mantıklı olur. Fiziksel arıza, silinen dosyalardan farklı bir sorundur.

GoPro kurtarma neden karışır

Bu kısım insanları yanıltıyor. Bir fotoğrafı kurtarmak, aksiyon kamerası videosunu kurtarmaktan çoğu zaman daha kolaydır.

GoPro görüntüleri çoğu zaman SD kartın geneline dağılmış parçalar hâlinde olur. Dosya sistemi zarar gördüğünde veya silindiğinde, kurtarma yazılımının klibi bu parçalardan doğru sırayla yeniden oluşturması gerekir. Bazı uygulamalar bir MP4 bulur ama yine de size bozuk bir dosya verir, ya da bölümleri eksik olan bir dosya, ya da hiç açılmayan bir dosya. Bunu bir kereden fazla gördüm.

İlk ne denerdim

Silinen dosyalar, biçimlendirme veya dosya sistemi bozulması için ben Disk Drill ile başlardım.

Bunun nedeni Advanced Camera Recovery modu. Kamera görüntüleri için yapıldı ve eski GoProRecovery ile CnW Recovery araçlarının teknolojisi üzerine kurulu. İnsanlar bunları yıllarca GoPro klipleri için kullandı. Güncel sürüm, GoPro’lar, dronlar, araç kameraları ve benzeri cihazlardan gelen parçalanmış videolara odaklanıyor.

Adımlar kısa:

1. SD kartı GoPro’dan çıkarın.
  2. Bir kart okuyucu ile doğrudan bilgisayarınıza bağlayın.
  3. Disk Drill’i açın.
  4. SD kartı seçin.
  5. Advanced Camera Recovery seçeneğini seçin.
  6. Taramayı çalıştırın.
  7. Bulduğu videoları önizleyin.
  8. Dosyaları farklı bir sürücüye kurtarın.

Önizleme kısmı yardımcı olur. Dosyaları kaydetmeden önce kliplerin sağlam olup olmadığına hızlıca bakabilirsiniz. Kart okuma hataları veriyorsa veya kararsız davranıyorsa, ben önce bire bir yedek alır ve orijinal kart yerine yedeği tarardım. Bunu geç öğrendim, sinir bozucu şekilde.

Mac tarafında da hikâye aynı

Mac kullanıyorsanız akış neredeyse aynıdır. Bir kart okuyucu kullanın, Disk Drill’i açın, kartı tarayın, çıkanları önizleyin, ardından kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin. Bunları aynı SD karta geri yazmayın.

Ne zaman durur ve laboratuvara gönderirdim

Yazılım; yanlışlıkla silme, yanlışlıkla biçimlendirme ve pek çok bozulma durumu için uygundur. Yine de denemeye devam etmeyeceğim zamanlar olurdu.

Şu durumlarda işi bir uzmana bırakırdım:

1. SD kart çatlamış, eğilmiş veya başka şekilde fiziksel olarak hasarlıysa.
  2. Hiçbir bilgisayar onu hiç tanımıyorsa.
  3. Taramalar sırasında tekrar tekrar bağlantısı kesiliyorsa.
  4. Belirgin bir sebep yokken ısınıyorsa.
  5. Görüntüler, durumu daha kötü hâle getirme riskini almak istemeyeceğiniz kadar önemliyse.

Son madde önemli. Dosyalar tekrar edemeyeceğiniz bir geziden, ücretli bir işten veya aileyle ilgili şeylerden kalmaysa, ben karta bir test tezgâhı gibi davranmazdım.

En iyi senaryo

Bu basit bir silme veya biçimlendirme işiyse, özellikle de görüntüler kaybolduktan sonra kart çok kullanılmadıysa, ihtimalleriniz çoğu zaman fena değildir. İlk başta umutsuz görünen kartların, doğru şekilde tarandıktan sonra videonun büyük kısmını geri verdiğini gördüm. Kilit nokta hâlâ o sıkıcı kısım: her şeyden önce kartı kullanmayı bırakın.

Kartı kullanmayı bırakın. Bu konuda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Bundan sonra bir şeyi farklı yapardım. Bilgisayarınız kartı sorunsuz okuyorsa önce SD kartın bir imajını alırdım. Orijinalden değil, imajdan çalışın. Kartta zayıf sektörler varsa, uzun süreli yeniden taramalar durumu daha da kötüleştirir.

GoPro klipleri için, parçalanmış videoların kurtarılması düz silinmiş dosya taramasından daha önemlidir. Disk Drill, GoPro video kurtarma yazılımı için daha iyi seçeneklerden biridir çünkü kamera dosyalarını birçok genel araçtan daha iyi işler. Recuva’nın dosya adlarını bulup bozuk MP4’ler döndürdüğünü gördüm, bu yüzden aksiyon kamerası görüntüleri için oradan başlamazdım.

Disk Drill klipleri buluyor ama düzgün oynatmıyorsa, THM ve LRV yardımcı dosyalarını da kurtarmayı deneyin. Bazen eşleşen segmentleri belirlemeye yardımcı olurlar. Bölünmüş dosyaları da kontrol edin. GoPro uzun kayıtları sık sık parçalara böler, bu yüzden bir kayıp video birkaç dosya olabilir.

SD kart kurtarma seçenekleri hakkında hızlı bir açıklama isterseniz, şu kaynak fena değil: silinen videolar ve fotoğraflar için en iyi SD kart kurtarma yazılımı.

Kart bağlanıyorsa, doğru kapasiteyi gösteriyorsa ve bir şeyi yanlışlıkla sildiyseniz, şansınız oldukça iyi. Sürekli bağlantı kesiliyorsa, 0 bayt gösteriyorsa veya her seferinde biçimlendirme istiyorsa, orada durun ve bir laboratuvara başvurun.

@mikeappsreviewer ve @andarilhonoturno’nun söylediklerine bir şey eklerdim: kliplerin kamerada mı yoksa bilgisayarda mı silindiğini kontrol edin. Bu biraz önemli, çünkü bazen Windows/macOS, GoPro’nun kendisinden daha fazla dizin bilgisini geride bırakabilir. Her zaman değil, ama benim önemseyeceğim kadar sık olur.

Ayrıca, önce her ücretsiz aracı denemek için saatler harcamazdım. İnsanlar temiz bir kurtarma denemesini böylece beş dağınık denemeye çeviriyor. GoPro dosyaları için genel silinen dosya kurtarma uygulamaları pek iyi olmayabiliyor. Gayet düzgün görünen bir MP4 kabuğunu kurtarabilirler ve sonra dosya 3 saniyeden sonrası için oynatılmaz. Süper eğlenceli.

Kart hâlâ normal şekilde bağlanıyorsa, Disk Drill kullanır ve özellikle sadece dosya adı kurtarmaya değil, tam video yeniden yapılandırmasına bakardım. Kurtarılan her şeyi karta geri değil, bilgisayarınıza kaydedin. Sonra dosyaları sadece QuickTime veya Windows önizleme bölmesinde değil, VLC’de test edin, çünkü onlar garip şekilde seçici olabiliyor.

İnsanların unuttuğu küçük bir ek şey: Daha önce Quik üzerinden içe aktardıysanız GoPro kliplerinin telefonunuzda/tabletinizde düşük çözünürlüklü proxy sürümleri veya uygulama kopyaları olabilir. Tam panik moduna geçmeden önce bunu kontrol etmeye değer.

Ve eğer kurtarılan dosyalar bozuksa, kurtarmadan sonra ffmpeg veya bir video onarım aracı deneyin. Bazı klipler aslında oradadır, sadece uygun kapsayıcı meta verileri eksiktir.

Daha fazla topluluk kaynaklı sorun giderme için şu başlık oldukça yerinde: silinen GoPro ve SD kart videolarını kurtarmak için en iyi Reddit ipuçları.

Kısa sürüm: kartı kullanmayı bırakın, rastgele ücretsiz yazılım tavşan deliğine girmeyin, kart okunabiliyorsa önce Disk Drill’i deneyin ve kart bağlantısı kesilmeye başlarsa onunla uğraşmayı bırakın çünkü insanların durumu daha kötü hâle getirdiği nokta tam olarak burasıdır.

@andarilhonoturno, @hoshikuzu ve @mikeappsreviewer için ekleyeceğim bir nokta daha var: ciddi bir kurtarma işlemine başlamadan önce kartın yazma koruma adaptörünü ve kartın sağlık durumunu kontrol edin. microSD, sorunlu bir tam boy SD adaptöründeyse, kötü temas bozulma veya eksik dosyalar gibi görünebilir. Adaptörleri/okuyucuları değiştirmek, insanların çok fazla boşa tarama süresinden kurtulmasını sağladı.

Sidecar dosyalarının çoğu durumda çok yardımcı olacağı fikrine ise biraz katılmıyorum. THM ve LRV elbette faydalı ipuçlarıdır, ancak ana MP4 kümelerinin üzerine yazıldıysa, bu küçük ek dosyalar gerçek görüntüyü sihirli şekilde geri getirmez. Sıralama için yararlıdır, mucize bir çözüm değildir.

Kart okunabiliyorsa, Disk Drill GoPro kurtarma için makul bir ilk ücretli seçenektir çünkü genel silinmiş dosya kurtarma araçlarına göre kamera videolarında daha iyi sonuç verme eğilimindedir.

Disk Drill avantajları

• SD kartlar ve aksiyon kamerası görüntüleriyle iyi çalışır
  • Kurtarmadan önce önizleme faydalıdır
  • Birçok kurtarma uygulamasına göre daha temiz bir arayüz
  • Silme, biçimlendirme ve bazı bozulma durumlarından sonra kurtarma yapabilir

Disk Drill dezavantajları

• Yalnızca bir kez ihtiyacınız varsa ucuz değildir
  • Derin taramalar büyük kartlarda biraz zaman alabilir
  • Her yazılım aracı gibi, üzerine yazılmış verileri düzeltemez
  • Sonuçlar hâlâ büyük ölçüde kartın durumuna ve parçalanmasına bağlıdır

Kimsenin yeterince açık söylemediği bir şey daha: GoPro’nuz exFAT kullandıysa ve silme işlemi yakın zamanda olduysa, bazen ham veri oymadan ziyade dizin kurtarma daha iyidir. Bu, dosya adlarının, tarihlerin ve klasör yapısının korunabileceği anlamına gelir. Tarama yalnızca genel kurtarılmış video parçaları gösteriyorsa, bu genellikle dosya sistemi meta verilerinin kaybolduğu anlamına gelir.

Kurtarılan klipler bozuk görünüyorsa, önce bunları VLC’de test edin, ardından kapsayıcının mı hasarlı olduğunu yoksa akışın kendisinin mi bozuk olduğunu görmek için ffprobe çalıştırın. Bu, onarım yazılımını denemeye değip değmeyeceğine karar vermenize yardımcı olur.

Kart I/O hataları veriyorsa, yazılım denemelerini erken durdurun. Ölmekte olan bir kartta tekrarlanan okumalar, kurtarılabilir bir işi yalnızca laboratuvarda çözülebilecek bir duruma dönüştürebilir.