Fotoğrafları CompactFlash kartımdan bilgisayarıma taşıdım ve şimdi bazı dosyalar eksik ya da açılmıyor. Aktarma sırasında silinmiş veya bozulmuş olabileceklerinden endişeleniyorum ve görüntülere hâlâ ihtiyacım var. Dosyaları bilgisayara aktardıktan sonra bir CF karttan veri kurtarmanın en iyi yolları nelerdir?
Bunu bir süre önce bir CF kartta yaşamıştım ve en kötü hareket, dosyaları çıkarmadan önce rastgele onarım şeyleri denemekti. Bu sizin kartınızın başına geldiyse, şu anda ona salt okunur gibi davranırdım.
Yani yeni çekim yok. Format yok. Onarım aracı yok. Üzerine hiçbir şey kopyalamayın. Bir CF kart, dosyalar hâlâ oradayken, flash depolamada dururken boş görünebilir; asıl karışan şey dosya tablosu olabilir. Bu blokların üzerine bir kez yazarsanız, şansınız hızla düşer.
Önce basit şeyleri kontrol edin
Kurtarma yazılımına dokunmadan önce donanımla başlardım.
- Gerçek bir CF kart okuyucu kullanın
- Kameranın USB kablosunu kullanmayın
- Farklı bir USB bağlantı noktası deneyin
- Varsa başka bir kart okuyucu deneyin
Bundan sonra kartı Windows'ta Disk Yönetimi'nde veya macOS'ta Disk İzlencesi'nde arayın. Sorunsuz şekilde bağlanması gerekmez. Önemli olan, sistemin onu hiç görüp görmediği ve kapasitenin doğru görünüp görünmediğidir. Kart beklenen boyutta görünüyorsa, kurtarma araçlarının tarayabileceği bir şey genellikle hâlâ vardır.
Yedeğiniz yoksa
Eski forum gönderilerindeki on tane yarım yamalak çözümü denemek yerine doğrudan kurtarma yazılımına yönelirdim. CF kartlar için genelde tercih ettiğim seçenek Disk Drill.
Neden kullandım, sebebi basit. Arayüzü kullanması daha kolay, FAT32 ve exFAT sistemlerini sorunsuz okuyor ve kamera medyalarında genelde iyi iş çıkarıyor. CF kartlar çoğu zaman RAW dosyaları ve uzun video klipleri içerir, bu yüzden önizleme önemlidir. Kurtarma işleminden önce dosyaları inceleyebilmek, bozuk başlıklara ve işe yaramaz adlara sahip bir yığın çöpü geri yüklemekten beni kurtardı.
Ben olsam ne yapardım, adım adım
- Kartı çıkarın ve kameradan uzak tutun. Tekrar kullanmadan önce kurtarma işlemi tamamlanana kadar bekleyin.
- Bir kart okuyucu ile bağlayın. Kameranın üzerinden bağlanmaya göre doğrudan okuyucu erişimi daha iyi çalışır.
- Disk Drill uygulamasını açın ve CF kartını seçin. Yanlışlıkla sistem sürücünüzü taramamak için aygıt adını iki kez kontrol edin.
- Kart kararsız görünüyorsa önce birebir bir imaj oluşturun. Bağlantı kopuyorsa, donuyorsa veya tutarsız okunuyorsa, bunun yerine imajını alın ve o imajı tarayın.
- Tam tarama çalıştırın.
- Taramanın tamamlanmasını bekleyin. Erken durdurmak bazen yeniden oluşturulan veya kaybolan dosyaların gözden kaçmasına neden olur.
- Dosyaları geri yüklemeden önce önizleyin. Sağlam olduklarından emin olmak için önce birkaç fotoğraf ve klip açardım.
- Başka bir sürücüye kurtarın. Bilgisayarınıza veya harici bir diske kaydedin. Kurtarılan dosyaları asla aynı CF karta geri koymayın.
İnsanların bahsettiği diğer araçlar
PhotoRec anılmayı hak ediyor. Ücretsizdir ve hasarlı dosya sistemlerini beklediğinizden daha iyi tarar. Bunun bedeli ise dağınıklıktır. Dosya adları çoğu zaman kaybolur, klasör yapısı da gider ve çıktıyı düzenlemek hızla can sıkıcı hale gelir.
UFS Explorer, kurtarma yazılımlarına hâkimseniz ve daha teknik bir arayüz sizi rahatsız etmiyorsa sağlam bir seçenektir. Bununla iyi sonuçlar alan insanlar gördüm, ancak bozuk karttan kurtarılan fotoğraflara en kısa yoldan ulaşmak isteyen birine vermezdim.
Normal bir CF kart arızasında, yine de Disk Drill ile başlardım. Daha az sürtünme, daha az yanlış adım.
Yapmayacağım bir şey
Windows veya macOS bir biçimlendirme istemi gösterirse, şimdilik bunu yok sayın. Bu mesaj yalnızca sistemin kartı mevcut durumunda okuyamadığı anlamına gelir. Biçimlendirmenin güvenli olduğu anlamına gelmez. Ben bu hatayı bir kez eski bir kartta yaptım ve evet, temizleme işini daha zor hale getirdi.
Önce kurtarın. Kurtarılan dosyaları başka bir yere yedekleyin. Ancak ondan sonra kartı biçimlendirme veya yeniden kullanma işine geçin.
Evet, dosyalar kopyalanmayıp taşındıysa, yeni veriler eski blokların üzerine yazana kadar CF karttan kurtarma hâlâ mümkündür.
Karta hiçbir şey yazmayı durdurma konusunda @mikeappsreviewer ile büyük ölçüde aynı fikirdeyim. Ayrıldığım nokta şu: kartın bozulduğunu varsaymadan önce PC tarafını da kontrol edin. Birçok kayıp fotoğraf, bozuk bir aktarım klasöründe, yarım kopyalanmış halde ya da içe aktarma yazılımı tarafından yeniden adlandırılmış şekilde durur.
Benim önce yapacaklarım:
- PC’nizdeki hedef klasörü Ayrıntılar görünümünde kontrol edin. Dosya boyutuna göre sıralayın. Sıfır KB veya çok küçük RAW dosyaları aktarım bozulması anlamına gelir.
- Karttaki ve PC’deki dosya sayılarını karşılaştırın.
- Bozuk dosyaları Fotoğraflar yerine farklı bir görüntüleyicide açmayı deneyin. IrfanView, XnView veya kamera üreticinizin RAW aracını kullanın.
- Hâlâ eşleşen bazı dosyalarınız varsa sağlama toplamı testi çalıştırın. Kopyalar farklıysa sorun kartta değil, aktarım yolundaydı.
Kart hâlâ eski kullanılan alanı gösteriyorsa, silinen veriler çoğu zaman kurtarılabilir durumda kalır. Disk Drill, yaygın kamera dosya sistemlerini iyi işlemesi ve kurtarma öncesinde görüntüleri önizlemesi nedeniyle CF kartları taramak için sağlam bir seçimdir. Ben kurtarmayı başka bir sürücüye yapar, ardından kurtarılan dosyaları PC’deki bozuk kopyalarla karşılaştırırdım.
Kurtarılan fotoğraflar açılıyor ama PC kopyaları açılmıyorsa, aktarım başarısız olmuştur. Hiçbiri açılmıyorsa, dosya hasarı daha önce oluşmuştur.
Ayrıca, basit bir adım adım anlatım istiyorsanız şu videoya bakmaya değer: SD karttan silinen dosyaları kurtarmak için adım adım video rehberi
Bir şey daha: bunlar kritik müşteri çekimleriyse, tek bir temiz tarama denemesinden sonra kendin yap yöntemlerini bırakın. Ölmekte olan bir kartta tekrar tekrar tarama yapmak kötü bir fikirdir.
Dosyalar kopyalanmak yerine taşındıysa, o zaman evet, CF kart hâlâ en iyi seçeneğiniz olabilir. Ama @mikeappsreviewer ve @jeff’in söylediklerine bir şey eklemek isterim: “açılmıyor” olan her dosyanın gerçekten verisinin eksik olduğunu varsaymayın. Bazen dosya yerindedir, ancak aktarım sırasında üst bilgi bozulmuştur ya da Windows kopyayı hatalı önbelleğe almıştır ve siz orijinali değil, bozuk PC kopyasını değerlendiriyorsunuzdur.
Biraz farklı olarak yapacağım birkaç kontrol:
- CF kartın kullanılan alanına bakın. Hâlâ kabaca öncekiyle aynı miktarda kullanılmış alan gösteriyorsa, bu veri bloklarının hâlâ yerinde olduğuna dair iyi bir işarettir.
- PC’de, “bozuk” dosyalardan birini başka bir klasöre veya sürücüye kopyalayıp orada açmayı deneyin. Garip izin/önbellek saçmalıklarının dosyaları aslında bozuk olmadıkları hâlde öyleymiş gibi gösterdiğini gördüm.
- RAW dosyalar için önce kamera üreticisinin yazılımında test edin. Windows Fotoğraflar bazı formatlarda açıkçası pek işe yaramıyor.
- Yalnızca birkaç dosyada hex düzeyinde bozulma varsa, kurtarma yazılımı aktarılan sürümlerden daha temiz orijinalleri geri getirebilir.
Kart kararsız davranıyorsa işletim sisteminde fazla kurcalama yapılmasına biraz katılmıyorum. Bir kez bile bağlantısı kesilirse, onunla uğraşmayı bırakın ve önce imajını alın. Bu kısım insanların düşündüğünden daha önemli.
Gerçek kurtarma için Disk Drill, CompactFlash kart kurtarma konusunda oldukça pratik bir seçimdir çünkü kartı derinlemesine tarayabilir, kurtarılabilir fotoğrafları önizleyebilir ve bunları güvenli bir yere geri yükleyebilir. Önizleme kısmı çok önemli, çünkü dosya adları yanıltıcı olabilir ama önizlemeler genelde yanıltmaz. Tarama iyi önizlemeler bulursa, şansınız düşündüğünüzden çok daha iyidir.
Ayrıca, kartı henüz “onar”maya çalışmayın. Ne chkdsk, ne format, ne de kamerada yeniden başlatma. Bunlar kötü bir günü çok hızlı şekilde daha da kötüleştirebilir.
Basit bir adım adım anlatım istiyorsanız, şu fena değil: SD karttan silinen videolar adım adım nasıl kurtarılır
Bir dürüst not daha: Fotoğraflar gerçekten önemliyse ve CF kart garip sesler çıkarıyor, bağlantıyı kesiyor veya aşırı yavaş okuyorsa, kendin yap yaklaşımı çok hızlı şekilde pişmanlığa dönüşebilir. Böyle bir durumda ben dikkatli bir tarama denemesinden sonra dururdum.
Dosyalar taşındıysa, kopyalanmadıysa, ilk etapta CF karttan ziyade PC depolaması konusunda biraz daha fazla endişelenirdim. “Doğrudan kurtarmaya geçin” yaklaşımına küçük bir itirazım var: bazen hedef sürücüde dosya sistemi sorunları, bulut senkronizasyonu müdahaleleri veya antivirüs kilitlenmeleri olur ve bu da fotoğrafların mevcut olmasına rağmen okunamamasına neden olur.
Yeterince vurgulanmadığını düşündüğüm şeyler şunlar:
- Geri Dönüşüm Kutusuna ve içe aktarma uygulamasının kendi klasör yapısına bakın
- Hedef sürücüde SMART veya hızlı bir disk sağlık aracıyla hata olup olmadığını kontrol edin
- Özellikle RAW dosyalarında dosya adlarının/uzantılarının değişip değişmediğine bakın
- “Bozuk” dosyaları bozuk ilan etmeden önce başka bir PC’de test edin
CF karta hâlâ dokunulmadıysa, evet, kurtarma mümkündür. Ama en güvenli hamle önce kartın imajını almak, sonra imaj üzerinden çalışmaktır. Bu, kart kararsızsa riski azaltır.
Yazılım olarak burada Disk Drill makul bir seçimdir.
Artıları:
- fotoğrafların önizlemesi kolay
- kamera kartlarında iyi
- normal kullanıcılar için PhotoRec kadar uğraştırıcı değil
Eksileri:
- en ucuz seçenek değil
- derin taramalar orijinal adları/klasörleri kaybedebilir
- kartta donanımsal arıza varsa, yazılımın yapabilecekleri sınırlıdır
@jeff, @sognonotturno ve @mikeappsreviewer yazma işlemlerinden kaçınma ve biçimlendirmeme konusunda haklı. Ben sadece şunu eklerim: önce PC kopyasının başarısız olup olmadığını doğrulayın, çünkü bu tüm teşhisi değiştirir.