Canon kameramın SD kartındaki önemli fotoğrafları yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve onları kurtarmanın en güvenli yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var. Kartta tekrar çekemeyeceğim aile fotoğrafları var, bu yüzden bundan sonra ne yapmam gerektiği ve hangi fotoğraf kurtarma yöntemlerinin veya araçlarının gerçekten işe yaradığı konusunda tavsiye arıyorum.
Daha önce SD kartlardan silinmiş Canon çekimlerini geri aldım ve ilk adım her zaman aynıdır. Kartı hemen kullanmayı bırakın. Çekim yapmaya devam ederseniz, video kaydederseniz ya da kameranın yeni bir şey yazmasına izin verirseniz, eski fotoğraf verileri üzerine yazılır. Bu olduğunda, bir kısmı kalıcı olarak gider.
Silme işlemi olduysa ve kamerayı hemen bıraktıysanız, şansınız fena değildir. Fotoğrafları sildikten sonra kartı bir sürü yeni şeyle doldurduysanız, kurtarma işi hızla karmaşıklaşır. Setin bir kısmını geri alabilirsiniz. Bozuk dosyalar da çıkabilir. İkisini de gördüm.
Ben olsam şu sırayı izlerdim.
SD kartı kameradan çıkarın. Bir kart okuyucuya takın. Seçeneğim varsa Canon gövdesini doğrudan bilgisayara bağlamazdım. Bilgisayarınız kartı biçimlendirmenizi isteyen bir mesaj gösterirse, kapatın. Biçimlendirmeyin. CHKDSK çalıştırmayın. First Aid kullanmayın. Panikle gördüğünüz herhangi bir onarım seçeneğine basmayın. Bu araçlar fotoğraf kurtarma için değil, dosya sistemi düzeltmeleri içindir ve kötü bir durumu daha da kötüleştirdiklerini gördüm.
Bundan sonra kartı kurtarma yazılımıyla tarayın. Kısa listem:
- Disk Drill. Benim başlayacağım araç bu olurdu. Standart fotoğraf biçimlerini ve RAW dosyalarını iyi işler, önizleme yardımcı olur ve süreç sinir bozucu değildir.
- Recuva. Windows'ta basit silinmiş fotoğraf işleri için uygundur. Eski hissettirir ve daha zor vakalarda genelde çabuk yetersiz kalır.
- Data Rescue. İşe yarar, ama akışını hiçbir zaman o kadar sevmedim.
- UFS Explorer. Zorlu durumlarda daha güçlüdür. Aynı zamanda daha tekniktir, bu yüzden depolama araçlarıyla çok uğraşmıyorsanız gereğinden fazla gelebilir.
Ne kullanırsanız kullanın, kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza ya da farklı bir harici sürücüye kaydedin. Bunları aynı Canon SD karta geri yazmayın. Bunu yapmak, kurtarmaya çalıştığınız şeylerin daha fazlasının üzerine yazılmasına yol açabilir.
Ayrıca taramaya zaman harcamadan önce sıkıcı yerleri de kontrol edin. Yani Geri Dönüşüm Kutusu, Mac Çöp Kutusu, Time Machine, File History, bulut yedekleri ve Canon image.canon. Bu fotoğraflar daha önce içe aktarıldıysa veya herhangi bir yerde senkronlandıysa, şansınız yaver gidebilir ve kart taramasını tamamen atlayabilirsiniz.
Yani evet, kurtarma şansı var. Asıl mesele hız ve ölçülülük. Karta yazmayı durdurun, kart okuyucu üzerinden okuyun, düzgün bir araçla tarayın, çıkanları önizleyin ve sonuçları başka bir yere geri yükleyin. Kart benim olsaydı, bundan sonra bir kenara ayırırdım. Bir kart bana böyle bir korku yaşattığında, bir süre ona güvenmem.
Taramadan önce bir adım daha eklerdim ve bence @mikeappsreviewer daha kritik fotoğraflar için en güvenli kısmı atlamış. Önce SD kartın tam bir imajını oluşturun, sonra kartın kendisi üzerinde değil, kopya üzerinde çalışın.
Bunun neden önemli olduğu. Kartta zayıf sektörler varsa, tekrarlanan taramalar ona yük bindirir. Birebir alınmış bir imaj size tek ve stabil bir kaynak verir. USB Image Tool, Win32 Disk Imager veya Mac/Linux’ta dd gibi araçlar bunu gayet iyi yapar. İmajı bilgisayarınızın dahili sürücüsüne ya da yeterli boş alana sahip başka bir harici sürücüye kaydedin.
Ardından imajı Disk Drill veya başka bir kurtarma uygulamasıyla tarayın. Disk Drill burada güçlüdür çünkü kamera kartı dosya sistemlerini iyi okur ve klasör yapısı bozulmuş olsa bile çoğu zaman Canon JPG, CR2 ve CR3 dosyalarını bulur. Bir tarama modu dosyaları kaçırırsa mod değiştirin. Derin tarama daha uzun sürer ama silinmiş kartlardan genelde daha fazlasını çıkarır.
@mikeappsreviewer ile biraz ayrıldığım bir nokta var. Testler kartın sağlıklı olduğunu gösteriyorsa, tek bir sorun yaşandı diye kartı hemen emekliye ayırmazdım. Önce kontrol edin. Kurtarmayı bitirdikten ve kalan her şeyi yedekledikten sonra Windows’ta H2testw veya Mac/Linux’ta F3 çalıştırın. Başarısız olursa atın. Geçerse, sorun kart arızası değil kullanıcı hatasıdır.
Ayrıca, fotoğraflar gerçekten önemliyse, arama sonuçlarında çıkan rastgele ücretsiz araçları kullanmayın. Bazıları çöp, bazıları reklam yazılımı ekler ve bazıları sadece önizlemeleri kaydeder. Önce önizlemelerle test edin, sonra başka bir sürücüye kurtarın. Küçük bir detay, büyük fark yaratır.
Kamera SD kartı fotoğraf kurtarma yazılımına odaklanan sağlam bir başlık istiyorsanız, bunu okumaya değer:
Canon SD kartlar için en iyi fotoğraf kurtarma yazılımı, Reddit tartışması
Kart silinmedi de formatlandıysa, kullanmayı hızlıca bıraktıysanız kurtarma ihtimali hâlâ iyidir. Silmeden sonra çekim yapmaya devam ettiyseniz, eksik ya da bozuk dosyalar bekleyin.
Yapacağım ve ne @mikeappsreviewer ne de @sternenwanderer tarafından yeterince vurgulanmayan bir şey: kartı okuyucuya takmadan önce kartın küçük kilit anahtarının salt okunur konuma kaydırılıp kaydırılamadığını kontrol edin. Kusursuz bir koruma değildir, ama uğraşırken yanlışlıkla yazma yapılmasını önleyebilir. Küçük bir şey, ama değer.
Ayrıca hemen kurtarma yazılımına odaklanıp dar görüşlü olmayın. Canon kameralar bazen tam görüntüler gitmiş olsa bile kullanılabilir küçük resim veritabanları veya yan dosya kalıntıları bırakır ve RAW + JPEG çiftlerini tanıyabilen bir kurtarma uygulaması önemlidir. Disk Drill’in Canon SD kart fotoğraf kurtarma için makul bir seçim olmasının sebeplerinden biri de budur, özellikle de JPG, CR2 veya CR3 dosyalarınız karışık durumdaysa. Yine de kurtarmadan hemen sonra kartı her zaman test etmeniz gerektiği fikrine katılmıyorum. Bu fotoğraflar vazgeçilmezse, önce kartı kullanımdan çıkarır, yalnızca gerçekten önemsiyorsanız daha sonra test ederdim.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Mümkünse kartı kilitle
- Kamerayı değil, kart okuyucuyu kullan
- Kurtarılanları farklı bir sürücüye kaydet
- Sonuçları dosya türüne/tarihe göre sırala, çünkü kurtarılan Canon klasörleri çoğu zaman karmakarışıktır
- Bozuk olmadıklarını kontrol etmek için yalnızca önizlemeleri değil, birkaç dosyayı tamamen aç
Yazılım dosya adlarını buluyor ama fotoğraflar açılmıyorsa, bu genellikle kısmi üzerine yazma anlamına gelir. O noktada tek seçenek profesyonel bir laboratuvar olabilir ve evet, maliyet çok hızlı şekilde artabilir.
Basit bir genel bakış istiyorsanız, şu yazı fena değil: silinen fotoğraf ve videolar için kolay SD kart dosya kurtarma ipuçları
Ben de önce görüntü alma konusunda @sternenwanderer ile aynı fikirdeyim, ancak @suenodelbosque’un önerdiği gibi kartı varsayılan olarak kullanımdan kaldırma konusunda biraz farklı düşünüyorum. Kurtarma başarılı olursa ve daha sonra yapılacak testler kartın iyi durumda olduğunu gösterirse, yine de yalnızca yedek amaçlı bir kart olarak kullanılabilir; sadece kritik hiçbir şey için kullanılmamalı.
Kimsenin gerçekten yeterince vurgulamadığı bir ek nokta: kurtarmadan sonra dosya numaralandırma boşluğunu kontrol edin. Canon kameralar çoğu zaman seri çekimleri veya karışık RAW/JPEG setlerini, kurtarılan klasörler genel adlar altında dosyalar mevcut olsa bile eksikmiş gibi görünecek şekilde böler. Yalnızca dosya adına göre değil, çekim zamanına göre sıralayın.
Özellikle Disk Drill hakkında:
Artıları
- Canon JPG, CR2, CR3 dosyalarını bulmada iyi
- Önizleme gerçekten kullanışlı
- Derin tarama, klasörler kaybolmuş olsa bile dosyaları kurtarabilir
- Arayüzü, daha ağır bazı araçlara göre daha kolay
Eksileri
- Tam kurtarma ücretli
- Derin taramalar biraz zaman alabilir
- Kurtarılan adlar/klasör yapısı dağınık olabilir
- Dosyaların üzerine yazıldıysa mucize yaratmaz
Ayrıca, kurtarmadan sonra birkaç fotoğrafı tam boyutta açın ve Canon yazılımında veya Lightroom’da birkaç RAW dosyasını deneyin. Tek başına bir önizleme, dosyanın sağlıklı olduğunu kanıtlamaz.
Bu yüzden benim sıralamam şöyle olurdu: kartı yazmalara karşı koruyun, imajını alın, imajı Disk Drill ile tarayın, başka bir yere kurtarın, tam açılışları doğrulayın, sonra kartın güveni hak edip etmediğine karar verin. @mikeappsreviewer, @sternenwanderer ve @suenodelbosque büyük riskleri zaten iyi ele aldı. Benim ekleyeceğim kısım doğrulama olurdu, çünkü kurtarılmış olması her zaman kullanılabilir olduğu anlamına gelmez.