Temizlik yaparken yanlışlıkla sabit diskimden önemli dosyaları sildim ve sonradan hâlâ gerekli olduklarını fark etmedim. Şu anda atılacak en güvenli adımlar ve daha fazla veri kaybına yol açmadan silinen dosyaların hâlâ geri yüklenip yüklenemeyeceği dahil olmak üzere, sabit diskten dosya kurtarma konusunda yardım arıyorum.
Bunu bir kez yaşadım ve evet, berbat hissettiriyor. İyi tarafı şu: sabit diskte silinen dosyalar çoğu zaman bir süre daha orada kalır. Bu noktadan sonra dikkatli olmanız gerekiyor.
İlk adım, sürücüyü hemen kullanmayı bırakın. Ona bir şey kopyalamayın. Üzerine hiçbir şey kurmayın. Mümkünse sistemi ondan çalıştırmaya devam etmeyin. Bir dosya silindiğinde, sürücü genelde onu anında silmez. Sisteminiz o alanı kullanılabilir olarak işaretler, ardından yeni veriler o alanın üzerine yazılmaya başlar. Bu gerçekleştiğinde, kurtarma ihtimali hızla düşer.
Eğer kayıp dosyalar ikinci bir dahili sürücüde veya harici bir sürücüdeyse, fişini çekin ve kurtarma için başka bir bilgisayara bağlayın. En güvenli yol budur. Kayıp dosyalar Windows veya macOS önyükleme sürücünüzdeyse, ona tekrar tekrar yükleme yapmaktan kaçınırdım. Elinizde varsa bir USB önyükleme diski veya farklı bir makine kullanın. Burada daha az yazma etkinliği önemlidir.
Bende en iyi sonucu Disk Drill verdi, ama kurulum konumu çok önemlidir. Onu farklı bir sürücüye kurun, asla kurtarmaya çalıştığınız sürücüye değil. Onu sevmemin nedenlerinden biri, bire bir imaj yedeği seçeneğiydi. Taramayı önce kopya üzerinde yaptım; bu, orijinal diskte kurcalayıp en iyisini ummaktan çok daha güvenli hissettirdi. Ayrıca kurtarmadan önce dosya önizlemeleri gösteriyor, böylece herhangi bir şeyi geri kaydetmeden önce dosyaların kullanılabilir olup olmadığını kontrol edebiliyorsunuz. Tarama ve önizleme için ücretsiz bir sürüm var, ardından kurtarma yapıp yapmak istemediğinize daha sonra karar veriyorsunuz.
Akılda tutacağım birkaç şey:
- Sabit diskler genelde SSD'lerden daha iyi bir şans verir. Yine de ağır davranmayın. Bazı yeni sabit diskler de TRIM destekliyor, bu yüzden beklemek kötü bir tercih.
- Tıklama, sürtünme veya tekrar eden dönmeye başlama sesleri duyuyorsanız, durun. Cihazı kapatın. Yazılım arızalanan donanımı düzeltemez. Bu noktada bir veri kurtarma laboratuvarı daha güvenli bir seçenektir.
- Bir derin tarama çalıştırın ve ona bağlı kalın. Bunu test ettiğimde aynı taramayı tekrar tekrar yapmak yardımcı olmadı ve yalnızca diskte daha fazla yıpranmaya neden oldu.
Eğer Disk Drill işi halletmezse, vazgeçmeden önce ikinci bir araç denerdim. Recuva daha kolay ve hafiftir, basit silme işlemleri için iyidir. DiskGenius, bölümler veya dosya sistemleri bozulduğunda daha kullanışlıdır. Mac kullanıyorsanız Data Rescue göz atmaya değerdir. Yine de derinlik ve kullanım kolaylığı dengesi açısından Disk Drill ile daha iyi şansım oldu, ancak sonuçlarınız ne kadar verinin üzerine yazıldığına bağlıdır.
Hızlı hareket edin. Yapabiliyorsanız sakin kalın. Silmeden sonra sürücüye çok fazla yazılmadıysa, şansınız hâlâ fena değil.
Temizlik sırasında dosyaları sildiyseniz, atacağınız sonraki adım seçtiğiniz araçtan daha önemlidir.
Sürücüye yazmayı durdurma konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum. Ne olursa olsun yalnızca bir derin tarama yapma fikrine ise biraz katılmıyorum. Önce hızlı bir dosya sistemi taraması yapmak çoğu zaman daha akıllıcadır. Bu, daha az yük ve daha az zamanla yakın zamanda silinmiş girdileri bulur. Başarısız olursa, o zaman derin taramayı çalıştırın.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Önce Çöp Kutusu veya Geri Dönüşüm Kutusu’nu kontrol edin.
- Bulut senkronizasyon çöp kutusunu kontrol edin: OneDrive, iCloud, Google Drive, Dropbox.
- Dosya Geçmişi, Önceki Sürümler, Time Machine, Windows Backup’ı kontrol edin.
- Hiçbir şey görünmüyorsa, sürücüyü başka bir bilgisayara bağlayın.
- Önce sürücünün tam bir imajını alın, sonra imajı tarayın.
Dosyalar önemliyse önce imaj almak en güvenli adımdır. Kurtarma yazılımı çok sayıda sektörü okur. Sürücü zayıfsa, orijinal üzerinde tekrarlanan taramalar değil, tek bir kontrollü geçiş istersiniz. HDD’ler çoğu zaman SSD’lerden daha iyi kurtarılır. SSD trim silinen verileri hızlıca yok edebilir, bazen dakikalar veya saatler içinde.
Yazılım için, Disk Drill sabit sürücü dosya kurtarma için sağlam bir seçimdir çünkü hem hızlı taramaları hem de derin taramaları yönetir ve dosya türüne göre sıralamanıza ve sonuçları önizlemenize izin verir. Kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye kaydedin. Aynı sürücüye değil. İnsanlar bunu sürekli yanlış yapıyor.
Dosyalar ofis belgeleri, fotoğraflar veya videolarsa, her şeyi kurtarmadan önce önizlemeyi kontrol edin. Bir dosya adının geri gelmesi, verinin sağlam olduğu anlamına gelmez. Bunu yaşadım, lol.
Sürücü ses çıkarıyorsa, donuyorsa, BIOS’tan kayboluyorsa veya SMART hataları gösteriyorsa, yazılımla kurtarmayı durdurun. Laboratuvar zamanı. Pahalı, evet, ama ölmekte olan bir diske yazmak ve yeniden taramak küçük hataların kalıcı kayba dönüşme yoludur.
Arama yapan herkes için, yanlışlıkla yapılan temizlik hatalarından sonra bir sabit sürücüden kalıcı olarak silinen dosyaları kurtarmaya yönelik temiz bir rehber burada: kalıcı olarak silinen dosyaları kurtarmak için kolay adımlar.
Kısa sürüm: sürücüyü kullanmayı bırakın, önce imajını alın, yedekleri deneyin, sonra başka bir diskten Disk Drill ile tarayın. Bu size en iyi şansı verir, bence.
@mikeappsreviewer ve @sterrenkijker’in söylediklerine ekleyeceğim bir şey var: temizleme işleminin onları nasıl sildiğini belirleyin. Bu, insanların düşündüğünden daha önemli.
Bu sadece normal silme veya Geri Dönüşüm Kutusu’nu boşaltma ise, HDD’de kurtarma olasılığı makuldür. Storage Sense, CCleaner güvenli silme, öğütücü araçlar veya “boş alanı sıfırla” temizleme seçeneği gibi bir şey kullandıysanız, yazılımla kurtarma neredeyse işe yaramaz olabilir. İnsanlar bu ayrıntıyı atlıyor ve aslında bilerek üzerine yazılmış dosyaları taramak için saatlerini boşa harcıyor.
Ayrıca, her durumda verilen “önce her zaman imaj alın” tavsiyesine biraz katılmıyorum. Sürücü sağlıklıysa ve silme işlemi yakın zamanda olduysa, özellikle kayıp dosyalar sadece birkaç belgeyse, devasa bir imaj oluşturmadan önce dizin girdileri için hızlı bir salt okunur tarama yapmak uygun olabilir. Ama sürücü en ufak şekilde bile garip davranıyorsa, o zaman evet, önce imaj alın, buna itiraz yok.
Gözden kaçan birkaç ek kontrol yeri:
- Word, Excel, Photoshop, Lightroom gibi uygulamaya özgü kurtarma klasörleri
- geçici/dışa aktarma klasörleri
- e-posta ekleri önbelleği
- gizli kullanıcı profili klasörleri
- NAS veya yönlendiriciye bağlı yedekleme paylaşımları
Gerçek sabit disk dosya kurtarma için Disk Drill sağlam bir seçimdir çünkü hem hızlı hem de derin taramalar yapabilir ve geri yüklemeden önce önizleme sunar. Sadece aynı sürücüye değil, başka bir sürücüye kurtarın. Cidden. Bu hata kurtarmaları mahveder.
Veriler çok önemliyse, kendi başınıza çözmeye çalışmayı hızla bırakın ve kurtarılabilir bir sorunu tamamen ölü bir soruna çevirmeden önce bir laboratuvara gidin.
Ayrıca, harici sabit disk veri kurtarma başarı hikayesi ve pratik kurtarma ipuçları hakkında bu yazı da fena değildi.
@sterrenkijker, @waldgeist ve @mikeappsreviewer’ın değinmediği bir açı daha var: “temizleme” işleminizin yalnızca silme mi yoksa meta veri temizliğini de içerip içermediğini kontrol edin. Bazı optimize edici araçlar küçük görselleri, son dosya listelerini, geçici kayıtları ve hatta günlük kayıtlarını siler. Bu da kurtarma yazılımının ham dosyaları bulabilmesine ama özgün adları ve klasörleri kaybetmesine neden olabilir. Adlar önemliyse, yalnızca dosya oyma değil, dosya sistemi yapısını yeniden kuran araçlara öncelik verin.
Ayrıca mümkünse sürücüyü okuma-yazma olarak bağlamaktan da kaçınırdım. Windows’ta Dosya Gezgini’ni açmak bile dizinleme ve küçük görsel yazımlarını tetikleyebilir. En iyisi onu bir write blocker üzerinden bağlamak ya da en azından başka bir makine kullanıp önce otomatik dizinlemeyi devre dışı bırakmaktır.
Disk Drill burada makul bir seçenek.
Artıları:
- hızlı tarama ve imza tabanlı derin taramada iyi
- önizlemeler gereksiz sonuçları ayıklamaya yardımcı olur
- disk imajlarından kurtarma yapabilir
- adli düzeyde kurtarma yapmıyorsanız kullanıcı dostudur
Eksileri:
- derin taramalar adı olmayan çok sayıda dosya döndürebilir
- hasarlı RAID veya sıra dışı dosya sistemleri için uzman araçlar kadar ideal değildir
- ücretli kurtarma katmanı küçük kayıplar için buna değmeyebilir
Disk Drill yetersiz kalırsa, R-Studio veya UFS Explorer karmaşık dosya sistemi yeniden yapılandırması için daha güçlüdür, ancak yeni başlayanlar için daha az uygundur.
Küçük bir anlaşmazlık noktası: her durumda devasa bir ilk yanıt gerekmez. Dosyalar düşük değerliyse ve sürücü sağlıklıysa, silinen klasör için hedefli bir tarama, tüm diskte tam arama yapmaktan daha hızlı ve daha güvenli olabilir. Ama bu yerine konamaz veriyse, doğrudan önce imaj alma disiplinine geçin.