Sabit Diskim Aniden RAW Oldu—RAW Sabit Diskten Dosyaları Hâlâ Kurtarabilir miyim?

Harici sabit diskim düzgün çalışıyordu, ancak şimdi Windows onu RAW olarak gösteriyor ve kullanabilmem için önce biçimlendirmem gerektiğini söylüyor. İçinde henüz yedeklemediğim önemli fotoğraflar, iş dosyaları ve kişisel belgeler var. Durumu daha da kötüleştirmeden veya veri kaybetmeden RAW bir sabit diskten dosyaları kurtarmanın en güvenli yolunu arıyorum.

Bununla birkaç kez karşılaştım ve bir sürücünün RAW’a döndüğünü ilk gördüğümde işinin bittiğini düşündüm. Sonradan anladım ki RAW her zaman diskin öldüğü anlamına gelmiyor. Genellikle Windows’un dosya sistemini tanımayı bıraktığı anlamına gelir; yani veriler hâlâ oradadır, ancak işletim sistemi bunları okumak için düzgün bir yola sahip değildir.

Buna yol açan birçok şey var. Bunu elektrik kesintisinden sonra, harici bir sürücüyü fazla hızlı çıkardıktan sonra, dosya sistemi hasarında, bozuk sektörlerde, kötü amaçlı yazılım nedeniyle, bölüm tablosu sorunlarında ve arızalanmaya başlayan sürücülerde gördüm. Normal bir NTFS veya exFAT birimi RAW olarak görünmeye başlar; bu da olduğundan daha kötü görünür.

İlk kontrol edeceğim şey, dosya sistemi hasarıyla mı yoksa fiziksel sürücü sorunuyla mı uğraştığınız olurdu.

Sürücü Disk Yönetimi’nde normal şekilde görünüyorsa, doğru kapasiteyi bildiriyorsa, bağlantısı kopmadan bağlı kalıyorsa ve tıklama ya da sürtünme sesleri çıkarmıyorsa, evde uygulanabilecek kurtarma adımlarıyla başlardım.

Bağlantısı tekrar tekrar kopuyorsa, tutarsız şekilde görünüyorsa, kötü sesler çıkarıyorsa veya SMART bir sürü hata gösteriyorsa, orada dururdum. Bu işaretler genellikle donanım hasarına işaret eder. Yapılan her ek tarama daha fazla yük bindirir. Dosyalarınız önemliyse, denemeleri atlar ve doğrudan bir veri kurtarma laboratuvarına giderdim.

Donanım kararlı görünüyorsa, RAW birimi onarmaya değil, önce dosyaları çıkarmaya odaklanırdım.

Benim için en iyi çalışan şey Disk Drill oldu. RAW birimlerde önce eski dosya sisteminin izlerini bulmaya çalışır. Bazen Windows haritayı kaybeder, ancak kurtarma yazılımının her şeyi yeniden bir araya getirebilmesi için yeterli meta veri hâlâ duruyordur. Bu bilgiler çok fazla hasar görmüşse, imza taramasına geri döner ve bilinen dosya türlerini doğrudan disk yüzeyi boyunca arar.

Adımlar yeterince basit:

1. Disk Drill’i farklı bir sürücüye kurun.
  2. RAW sürücüyü veya RAW bölümü seçin.
  3. Search for Lost Data seçeneğine tıklayın. Harici bir sürücüde isterse Universal Scan kullanın. Bir kamera veya drondan parçalanmış videoyu kurtarmaya çalışıyorsanız, bunun yerine Advanced Camera Recovery kullanın.
  4. Taramanın bitmesini bekleyin.
  5. Bulduklarını önizleyin.
  6. Dosyaları başka bir diske geri yükleyin.

Kurtarılan dosyalardan bir örneği kontrol edip açıldıklarını doğrulayana kadar bölümü onarmaya çalışmazdım.

Bundan sonra, bölüm daha önce NTFS kullanıyorsa, CHKDSK bazen önyükleme sektörü hasarını veya dosya sistemi bozulmasını düzeltir. Yine de kurtarmadan önce çalıştırmazdım, çünkü birime değişiklik yazar. CHKDSK başarısız olursa veya dosya sistemi NTFS değilse, TestDisk’e geçerdim. Hiçbiri bölümü geri getirmezse, Disk Yönetimi’nde hızlı biçimlendirme ile yeniden oluşturur, ardından kurtarılan dosyaları tekrar üzerine kopyalardım.

Evet, RAW dosyalarınızın kaybolduğu anlamına gelmez. Bu, Windows’un dosya sistemine erişimi kaybettiği anlamına gelir.

İlk olarak, onu biçimlendirmeyin. Ona yeni şeyler kopyalamayın. Henüz onarım araçları çalıştırmayın.

@mikeappsreviewer ile büyük bir noktada aynı fikirdeyim, önce kurtarın. Çoğu kişi için bir sonraki adım olarak CHKDSK konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. Aile fotoğrafları ve iş belgeleri olan bir sürücüde, onarım denemelerini sonraya bırakırdım. CHKDSK, dosya sistemini değiştirerek bir şeyleri düzeltme alışkanlığına sahiptir ve bazen klasör yapınız bundan zarar görür.

Benim yapacağım şeyler:

1. Farklı bir USB kablosu ve bağlantı noktası deneyin.
  2. Sürücüyü başka bir bilgisayarda kontrol edin.
  3. Disk Yönetimi’ne bakın.
  4. Boyut doğru görünüyorsa, yeriniz varsa önce bire bir disk imajı alın. HDD Raw Copy Tool veya ddrescue kullanın.
  5. Kurtarma yazılımıyla asıl sürücüyü değil, imajı tarayın.

Bu daha güvenli yoldur. Disk bozulmaya başlıyorsa, önce imaj almak sizi tekrarlanan okumalardan korur. Laboratuvarlar bunu bir sebepten yapar.

Yazılım olarak, Disk Drill RAW sabit disk veri kurtarma için sağlam bir seçimdir. Windows bölümü RAW olarak gösterse bile fotoğrafları, belgeleri ve ofis dosyalarını iyi çıkarma eğilimindedir. Amacınız biçimlendirme yapmadan RAW sabit diskten dosya kurtarmaksa, imaj aldıktan sonra buradan başlayın.

Düz bir açıklama isterseniz, bu video bozuk bir sabit diskten dosyaların nasıl kurtarılacağı konusunda fena değil.

Sürücü tıklıyorsa, kayboluyorsa veya 0 bayt olarak okunuyorsa, onunla uğraşmayı bırakın. Bu, dosya sistemi hasarından çok donanımsal bir soruna işaret eder. Bu noktada, bir veri kurtarma servisi daha güvenli seçenektir.

Evet, çoğu zaman RAW bir sabit diskten dosyaları kurtarabilirsiniz. RAW genellikle dosya sisteminin bozulduğu anlamına gelir, tüm dosyaların yok olup gittiği anlamına değil.

@mikeappsreviewer ve @sognonotturno’ya büyük ölçüde katılıyorum, ancak kurtarma denemelerinden sonra herhangi bir onarım komutunu deneme konusunda biraz daha temkinliyim. “Güvenli” düzeltmeler bile karışık durumdaki bir sürücüyü daha da kötü hale getirebilir. Veriler önemliyse önce korumayı, sonra onarımı düşünün.

Benim ekleyeceklerim:

• Kötü bloklar veya denetleyici sıfırlamaları gibi disk hataları için Olay Görüntüleyicisi’ni kontrol edin.
  • Harici bir HDD ise sürücüye dokunun. Anormal derecede ısınıyorsa veya sürekli dönmeyi durduruyorsa, bu kötüye işarettir.
  • Bölüm RAW görünüyorsa ama kullanılan alan hâlâ aşağı yukarı doğru görünüyorsa, bu aslında oldukça iyi bir işarettir.
  • Bu bir Seagate veya WD harici sürücüyse, mümkünse çıplak diski başka bir muhafaza ile test edin. Bazen asıl sorun disk değil, USB köprü kartıdır.

İnsanların atladığı bir nokta: büyük taramalar yapmadan önce CrystalDiskInfo ile SMART verilerine bakın. Sağlık durumu kötü veya dikkat seviyesindeyse, tekrar tekrar okuma yaparak sürücüyü zorlamayı bırakın.

Kurtarma için, Disk Drill RAW sabit disk kurtarma açısından hâlâ mantıklı bir seçimdir çünkü Windows diski biçimlendirmek isterken bile dosyaları bulabilir. Kurtarmayı yalnızca başka bir sürücüye yapardım, asla tekrar RAW olan sürücünün üzerine değil. Basit bir adım adım anlatım isterseniz, şu RAW sabit disk dosya kurtarma rehberi takip etmesi kolaydır.

Sürücü tıklama sesi çıkarıyorsa, kayboluyorsa veya 0 bayt gösteriyorsa, kendiniz bir şeyler denemeyi bırakın. Bu kesinlikle laboratuvarlık bir durumdur.