Przypadkowo opróżniłem Kosz na moim Macu i zorientowałem się, że nadal były w nim ważne pliki. Potrzebuję pomocy w ustaleniu, czy dane zostały trwale usunięte, czy istnieje bezpieczny sposób na odzyskanie utraconych plików w systemie macOS, zanim cokolwiek zostanie nadpisane.
Zrobiłem to sobie na MacBooku Air i tak, ten moment, kiedy żołądek podchodzi do gardła, jest jak najbardziej realny. Opróżniłem Kosz, a w nim był folder z plikami do pracy i zdjęciami. Myślałem, że to koniec. Nie był.
Opróżnienie Kosza w macOS nie zawsze od razu usuwa dane plików. To, co zwykle dzieje się najpierw, jest prostsze. System usuwa wpis pliku i oznacza to miejsce jako wolne. Dopóki nowe dane nie trafią na te same bloki, części starych plików często nadal tam są.
Zła wiadomość dotyczy SSD.
Większość nowszych Maców używa pamięci SSD, a TRIM działa w tle. TRIM mówi dyskowi, aby wyczyścił usunięte bloki. Czasem uruchamia się szybko. Czasem jest pewne okno, zanim to zrobi. Nie ryzykowałbym liczenia na timing. Jeśli usunąłeś coś ważnego, przestań używać Maca. Nie przeglądaj dalej internetu, nie instaluj przypadkowego śmiecia, nie przenoś plików.
U mnie zadziałał Disk Drill. Najpierw próbowałem kilku innych narzędzi do odzyskiwania danych. Jedno słabo radziło sobie z APFS. Inne robiło bałagan z uprawnieniami Apple Silicon. To sprawiło mi najmniej problemów, co miało znaczenie, bo byłem już zirytowany i zmęczony.
Oto dokładny schemat, którego użyłem.
- Od razu przestałem używać Maca, poza tym, co było potrzebne do odzyskiwania.
- Podłączyłem zewnętrzny dysk SSD USB.
- Zainstalowałem Disk Drill na zewnętrznym SSD, a nie na wewnętrznym dysku Maca.
- Otworzyłem Ustawienia systemowe, potem Prywatność i ochrona, a następnie Pełny dostęp do dysku.
- Nadałem Disk Drill pełny dostęp do dysku, aby mógł poprawnie przeskanować dysk wewnętrzny.
- W Disk Drill wybrałem wewnętrzny SSD z listy urządzeń.
- Uruchomiłem skanowanie przez Szukaj utraconych danych.
- Na moim MacBooku Air skanowanie trwało około godziny.
- Po zakończeniu otworzyłem Przejrzyj znalezione elementy.
- Mocno zawęziłem wyniki. Najpierw dokumenty i zdjęcia. Jeśli nie filtrujesz, utoniesz w śmieciach.
- Podglądałem pliki przed ich przywróceniem. Jeśli podgląd otwierał się poprawnie, odzyskiwanie zwykle przebiegało u mnie bez problemu.
- Zaznaczyłem to, czego potrzebowałem, i kliknąłem Odzyskaj.
- Każdy odzyskany plik zapisałem na zewnętrznym SSD, nigdy z powrotem na wewnętrznym dysku Maca.
Efekt był lepszy, niż się spodziewałem. Udało mi się odzyskać prawie wszystkie dokumenty oraz większość zdjęć. Kilka plików tymczasowych i resztek pamięci podręcznej było uszkodzonych, ale i tak mnie to nie obchodziło. Ważne rzeczy wróciły, w wielu przypadkach razem z nazwami plików.
Jeśli przed tym zdarzeniem miałeś skonfigurowane Time Machine, zacznij od tego. Bez dwóch zdań. To bezpieczniejsze, szybsze i zachowujesz oryginalną strukturę folderów.
To jest podstawowa ścieżka.
- Otwórz Time Machine z paska menu lub przez Spotlight.
- Przejdź do folderu, w którym wcześniej znajdowały się usunięte pliki.
- Cofnij się do momentu sprzed opróżnienia Kosza.
- Wybierz pliki.
- Kliknij Przywróć.
To przywróci je tam, skąd pochodzą, z zachowanymi nazwami i folderami.
Sprawdź też miejsca, o których ludzie zapominają, bo usunięte pliki często nadal istnieją gdzie indziej:
- iCloud Drive
- Ostatnio usunięte w Zdjęciach
- Ostatnio usunięte w Notatkach
- Usunięte pliki w Dropbox
- Kosz Google Drive i historia wersji
- Dyski zewnętrzne ze starszymi kopiami
Jeszcze jedna rzecz, której nauczyłem się w bolesny sposób. Jeśli brakujące pliki pierwotnie były na karcie SD, karcie aparatu lub pamięci drona, odzyskiwanie z oryginalnej karty bywa czasem łatwiejsze niż z Maca, o ile nie użyłeś jeszcze ponownie tej karty.
I proszę, nie zaczynaj teraz instalować aplikacji do czyszczenia Maca ani uruchamiać narzędzi optymalizujących. To zły moment. Najpierw odzyskiwanie. Sprzątanie później, jeśli w ogóle.
Jeśli oprogramowanie do odzyskiwania nic nie pokazuje, a pliki są ważne dla pracy, spraw prawnych albo są to niezastąpione zdjęcia, ostatnim krokiem jest profesjonalne laboratorium odzyskiwania danych. W typowym przypadku pod tytułem opróżniłem Kosz i wszystko zepsułem najpierw spróbowałbym odzyskiwania programowego. To najbardziej realistyczna opcja i w moim przypadku uratowała sytuację.
Opróżnienie Kosza na Macu nie zawsze oznacza definitywny koniec, ale szanse zależą od nośnika i od tego, co zrobiłeś później. Jeśli Twój Mac ma dysk SSD, okno na odzyskanie danych jest często krótkie. Dlatego przestań zapisywać dane na dysku wewnętrznym. Żadnych aktualizacji, żadnych dużych pobrań, żadnej synchronizacji, jeśli możesz tego uniknąć.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do pierwszej części, przestań szybko używać Maca. Trochę różnię się w tym miejscu. Najpierw sprawdziłbym wbudowane źródła przywracania, zanim poświęcisz czas na pełne surowe skanowanie. To szybsze, bezpieczniejsze i mniej chaotyczne.
Wypróbuj je w tej kolejności.
- Migawki Time Machine. Nawet jeśli nie używasz cały czas zewnętrznego dysku Time Machine, macOS czasami przechowuje lokalne migawki.
- iCloud Drive w przeglądarce. Usunięte pliki często trafiają do Ostatnio usuniętych nawet na 30 dni.
- Kosze na poziomie aplikacji. Zdjęcia, Notatki, załączniki Maila, Pages i niektóre aplikacje firm trzecich przechowują własne usunięte elementy.
- Inny Mac, iPhone lub iPad powiązany z tym samym Apple ID. Czasami plik nadal istnieje lokalnie na jednym z urządzeń.
Jeśli nic z tego nie zadziała, użyj oprogramowania do odzyskiwania danych. Disk Drill to jedna z lepszych opcji na Maca, ponieważ całkiem dobrze radzi sobie z APFS, a funkcja podglądu oszczędza czas. Kluczowe jest to, gdzie zapisujesz odzyskane pliki. Umieść je na dysku zewnętrznym, a nie na wewnętrznym dysku Maca. Ludzie bardzo często to psują.
Jest jeszcze jeden aspekt, który ludzie pomijają. Jeśli plik pochodził z e-maila, Wiadomości, Slacka, desktopowego WhatsAppa lub z przesyłania w przeglądarce, wróć do źródłowego wątku lub usługi. W ten sposób odzyskałem usunięty PDF po zmarnowaniu godziny na skanowanie.
To także dobry krótki poradnik, jeśli chcesz zobaczyć instrukcję krok po kroku, szybkie kroki odzyskiwania usuniętych plików w macOS.
Jeśli pliki dotyczą biznesu, podatków lub dokumentów prawnych, przestań działać samodzielnie, jeśli skany zaczynają zwracać uszkodzone śmieci. W tym momencie bezpieczniejszym rozwiązaniem jest serwis odzyskiwania danych.
Nie zawsze trwałe, ale trochę polemizowałbym z odruchem „skanuj jak najszybciej” od @mikeappsreviewer i @byteguru. Na nowszych Macach, zwłaszcza Apple silicon z SSD + TRIM, okno może być absurdalnie krótkie, więc pierwszy krok to nie „robić więcej rzeczy na Macu”. Pierwszy krok to go odizolować.
Mam na myśli:
- odłącz Wi‑Fi, jeśli aktywna jest synchronizacja iCloud/Pulpit
- zamknij aplikacje, które mogą nadal zapisywać pliki pamięci podręcznej
- nie uruchamiaj ponownie komputera wielokrotnie tylko po to, żeby „sprawdzić, czy wróci”
- nie instaluj czyścicieli, antywirusa ani systemowego śmiecia
O czym ludzie zapominają: jeśli pliki były w synchronizacji iCloud Drive/Pulpit/Dokumenty, sprawdź iCloud.com z innego urządzenia. Czasem kopia na Macu znika, ale kopia w chmurze albo Ostatnio usunięte nadal tam są. To samo dotyczy OneDrive, Dropbox, Adobe Cloud, a nawet autosave/historii wersji w Office. Ta droga jest dużo czystsza niż odzyskiwanie na poziomie bloków.
Sprawdź też, czy plik był ostatnio otwierany w aplikacji. Niektóre aplikacje trzymają kopie autoodzyskiwania poza Koszem:
- autorecovery Word/Excel
- tymczasowe wersje w Preview
- biblioteki Final Cut lub Logic
- wersje cloud/history w Photoshopie
Jeśli tam nic nie znajdziesz, to tak, Disk Drill jest rozsądnym kolejnym krokiem na macOS. Używałbym go tylko z zewnętrznego dysku i odzyskiwał dane na zewnętrzny dysk. Ta część ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Jeśli znajdzie pliki z prawidłowymi podglądami, szanse są całkiem niezłe. Jeśli dostaniesz tylko bezimienny surowy śmietnik, sytuacja prawdopodobnie robi się nieciekawa.
Jeszcze jedna rzecz: jeśli FileVault był włączony, a TRIM już zrobił swoje, szanse na odzyskanie mocno spadają. W takim przypadku nawet profesjonalne odzyskiwanie może się nie udać, bo usunięte zaszyfrowane bloki są w praktyce stracone.
Jeśli chcesz solidne wyjaśnienie, ten najlepsze porównanie programów do odzyskiwania danych na Maca i poradnik odzyskiwania jest bardziej użyteczny niż typowe lanie wody na filmikach.
Krótko: przestań używać Maca, najpierw sprawdź odzyskiwanie z chmury/na poziomie aplikacji, potem spróbuj Disk Drill, a dopiero na końcu rozważ laboratorium, jeśli pliki są naprawdę nie do zastąpienia.
Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @byteguru, @chasseurdetoiles i @mikeappsreviewer: sprawdź, czy pliki kiedykolwiek były indeksowane lub buforowane gdzie indziej na Macu, zanim przejdziesz od razu do pełnego trybu odzyskiwania.
Kilka często pomijanych miejsc:
- podglądy Spotlight lub pamięć podręczna Quick Look czasami ujawniają wystarczająco dużo, aby ustalić, co zostało utracone
- listy Ostatnie wewnątrz aplikacji, która utworzyła plik, mogą wskazać alternatywne lokalizacje zapisu
- historia Terminala może pomóc, jeśli plik był ostatnio przenoszony lub kopiowany
- współdzielone platformy zespołowe, takie jak Slack, Notion, Teams, Canva lub aplikacje Adobe, często przechowują przesłane kopie poza Twoim Maciem
Trochę nie zgadzam się z pomysłem, że skanowanie to zawsze kolejny najlepszy krok. Na Macach z dyskami SSD APFS skanowanie może zwrócić górę fragmentów, a ludzie marnują godziny na przekopywanie się przez śmieci, podczas gdy prawdziwy plik nadal istnieje w zsynchronizowanej usłudze lub bibliotece aplikacji.
Jeśli rzeczywiście potrzebujesz oprogramowania, Disk Drill jest rozsądnym wyborem.
Zalety:
- dobra obsługa APFS
- łatwe podglądanie
- prostszy interfejs niż u niektórych konkurentów
Wady:
- wyniki skanowania mogą być pełne szumu
- pełne odzyskiwanie jest płatne
- to nie magia, jeśli TRIM i FileVault już zamknęły tę drogę
Jeśli to są naprawdę krytyczne dane, rozważ najpierw wykonanie kopii zapasowej dysku na poziomie sektorów, a potem pracę na kopii. To bezpieczniejsze niż wielokrotne grzebanie w oryginalnym dysku.