Przypadkowo usunąłem ważne pliki z mojego zewnętrznego dysku twardego exFAT i jeszcze nic nowego na nim nie zapisałem. Potrzebuję pomocy w ustaleniu najbezpieczniejszego sposobu odzyskania usuniętych plików bez pogorszenia sytuacji. Jakie narzędzia lub kroki do odzyskiwania najlepiej sprawdzają się w przypadku dysku twardego exFAT?
Jeśli jest to zewnętrzny dysk exFAT, a folder został usunięty niedawno, natychmiast przestań używać tego dysku. Usunięte pliki zwykle nie są od razu fizycznie kasowane. Bardzo często ich miejsce jest po prostu oznaczane jako dostępne, więc odzyskanie w dużej mierze zależy od tego, czy od tamtej pory zapisano coś nowego na tym dysku.
Najważniejsze rzeczy, których należy unikać, to:
- Nie zapisuj ani nie kopiuj niczego nowego na dysk zewnętrzny.
- Nie formatuj go, nawet jeśli Windows wyświetli taki monit i to zasugeruje.
- Nie uruchamiaj CHKDSK, zanim nie spróbujesz odzyskać plików.
- Nie instaluj narzędzi do odzyskiwania na tym samym dysku, z którego próbujesz odzyskać dane.
Najpierw wykluczyłbym też proste rzeczy, bo czasami Windows po prostu dziwnie się zachowuje albo pliki są ukryte.
- Użyj wyszukiwania systemu Windows, aby poszukać brakującego folderu lub nazw plików.
- Włącz Pokaż ukryte pliki w Eksploratorze plików.
- Otwórz Zarządzanie dyskami i sprawdź, czy dysk jest wyświetlany z prawidłowym rozmiarem i wygląda normalnie.
Jeśli pliki rzeczywiście zostały usunięte, Disk Drill sprawdził się u mnie dobrze w podobnej sytuacji z rodzinnymi zdjęciami na zewnętrznym dysku exFAT. Zainstalowałem go na komputerze, a nie na dysku zewnętrznym, i dopiero potem podłączyłem dysk.
Ponieważ nie miałem całkowitej pewności, czy dysk jest sprawny, najpierw utworzyłem obraz dysku i przeskanowałem go zamiast bezpośrednio skanować oryginalny dysk. Następnie wybrałem obraz, uruchomiłem Universal Scan, poczekałem na zakończenie, przejrzałem podgląd plików i odzyskałem je na inny dysk.
W systemie Windows Disk Drill daje 100 MB darmowego odzyskiwania, więc możesz przynajmniej sprawdzić, czy pliki da się odzyskać, zanim za cokolwiek zapłacisz.
Jeśli brakujące pliki to nagrania z kamery lub drona, dostępna jest też funkcja Advanced Camera Recovery (ACR). Jest przeznaczona do pofragmentowanych plików wideo, które zwykłe skanowanie może pominąć.
Jeśli Disk Drill nic nie znajdzie, warto też przyjrzeć się TestDiskowi, zwłaszcza jeśli sama partycja exFAT jest uszkodzona. To darmowe narzędzie, ale jest znacznie mniej przyjazne i tak naprawdę bardziej dla osób, które swobodnie posługują się narzędziami technicznymi.
Jedno miejsce, w którym nie eksperymentowałbym dalej, to sytuacja, gdy dysk wygląda na fizycznie uszkodzony. Klikające dźwięki, losowe rozłączanie, brak wykrywania na wielu komputerach albo wyświetlanie nieprawidłowej pojemności to wszystko sygnały, żeby przestać. W takim momencie oprogramowanie może pogorszyć sprawę, a laboratorium odzyskiwania danych będzie bezpieczniejszym wyborem. Wiele laboratoriów wykona bezpłatną ocenę, ale samo odzyskiwanie może kosztować od kilkuset dolarów do ponad 1000 USD w zależności od problemu. W przypadku rodzinnych zdjęć lub ważnych dokumentów nadal może to być lepsza decyzja.
Nie odzyskuj plików z powrotem na ten sam dysk zewnętrzny, nawet jeśli program do odzyskiwania danych sprawia wrażenie wygodnego rozwiązania. Zapisz odzyskane pliki na dysku wewnętrznym lub innym dysku zewnętrznym, ponieważ zapisywanie odzyskanych danych na dysku źródłowym może nadpisać kolejne pliki, które masz nadzieję odzyskać. @mikeappsreviewer omówił główne kwestie bezpieczeństwa, ale brakuje jednego szczegółu: typu dysku. Jeśli jest to zewnętrzny dysk SSD lub pamięć flash, TRIM/garbage collection mogły już usunąć część skasowanych danych, nawet jeśli ręcznie nie kopiowano niczego nowego. Jeśli to zwykły talerzowy dysk twardy, szanse są zazwyczaj większe. Disk Drill można wypróbować, ale najpierw podejrzyj pliki i odzyskuj je tylko na inny dysk. Jeśli podgląd plików pokazuje uszkodzenia lub dziwne rozmiary, przestań wykonywać kolejne skany i utwórz obraz przed dalszymi próbami.
Spodziewaj się odzyskać część danych, ale niekoniecznie dokładnie ten folder w takim stanie, jak wyglądał wcześniej. W przypadku exFAT narzędzia do odzyskiwania mogą znaleźć zawartość plików, ale utracić oryginalne nazwy, daty lub układ folderów, zwłaszcza jeśli przejdą do głębokiego/surowego skanowania. Dlatego gdy uruchamiasz Disk Drill lub podobne narzędzie, nie klikaj od razu odzyskaj wszystko. Najpierw poszukaj wyników, które pokazują oryginalną strukturę folderów lub nazwy usuniętych plików, podejrzyj kilka ważnych plików i odzyskaj małą próbkę na inny dysk, aby potwierdzić, że faktycznie się otwierają. Jeśli widzisz tylko tysiące wyników typu file0001.jpg, to nadal może być użyteczne, ale późniejsze sortowanie może być uciążliwe.
Nie pozwól, aby jakikolwiek monit o naprawę dotknął dysku, nawet jeśli wygląda nieszkodliwie. Anuluj go, odłącz dysk i podłącz go ponownie dopiero wtedy, gdy będziesz gotowy do skanowania lub utworzenia obrazu, ponieważ dobrze intencjonowana naprawa może zmienić wpisy katalogu exFAT i utrudnić czyste odzyskiwanie.