Yedeklemesini almadan önce Nikon kameramdaki hafıza kartını yanlışlıkla boşalttım. Kartta gerçekten geri almam gereken önemli fotoğraflar vardı ve kartı formatladıktan veya boşalttıktan sonra silinen Nikon kamera fotoğraflarını geri yüklemenin en iyi yolunu arıyorum. Güvenli kurtarma ipuçları veya yazılım önerileri yardımcı olur.
Nikon fotoğrafları silindi, kart boş görünüyor, yedek yok
Bunu bir Nikon SD kartıyla yaşadım ve en önemli kısım dosyalar kaybolduktan sonra ne olduğuydu. Asıl sorun silme işleminin kendisi değildi. Karta yeni şeyler yazılmasıydı.
RAW çekimleriniz, JPEG’leriniz ve hatta tüm kart kaybolmuş gibi görünüyorsa, kartı hemen kullanmayı bırakın. Artık fotoğraf çekmeyin. Yeniden biçimlendirme yapmayın. Üzerine dosya kopyalamayın. Silinen görüntüler çoğu zaman üzerlerine yeni veri yazılana kadar orada kalır. Bu gerçekleştiğinde, kurtarma işi çok hızlı şekilde zorlaşır.
Çoğu Nikon gövde SD kartlara veya başka bir çıkarılabilir karta kayıt yapar, bu yüzden bu genelde bir kamera tamiri işi değil, hafıza kartı kurtarma işidir. Ben kartı çıkarıp bilgisayarımda bir kart okuyucu kullanarak daha iyi sonuç aldım. Kameranın USB bağlantısı daha yavaş ve daha az güvenilir geldi.
Yedeğiniz yoksa, ilk deneyeceğim şey kurtarma yazılımı olurdu. Ben Disk Drill kullandım. NEF, NRW ve JPEG gibi Nikon dosya türlerini bir sürü ayarı kurcalamama gerek kalmadan buldu.
Ne yaptım
- SD kartı Nikon’dan çıkardım.
- Bir kart okuyucu ile bilgisayarıma taktım.
- Disk Drill’i SD karta değil, bilgisayara kurdum.
- Kartı seçip Kayıp verileri ara seçeneğine tıkladım.
- Universal Scan çalıştırdım. Silinen fotoğraflar ve hızlı biçimlendirmeler için bende iyi iş çıkardı.
- Taramanın bitmesini bekledim, sonra fotoğrafları önizledim.
- Her şeyi bilgisayara kurtardım, asla aynı SD karta geri yazmadım.
Bu önizleme adımı insanların düşündüğünden daha önemli. Görüntü önizlemede açılıyor ve normal görünüyorsa, bunu genelde iyiye işaret sayarım.
Videoyu da kaybettiyseniz
Ana taramadan sonra Advanced Camera Recovery çalıştırırdım. Kamera video dosyaları bazen parçalanır ve normal tarama bazı parçaları kaçırır. İkinci taramanın ilkinde atlanan klipleri çıkardığını gördüm.
İnsanları yanıltan şeyler
Kart boş görünüyor
Bunun silmeden, hızlı biçimlendirmeden veya dosya sistemi hasarından sonra olduğunu gördüm. Boş görünmesi her zaman silinmiş olduğu anlamına gelmez. Eski verilerin üzerine yazılmadıysa, hâlâ bir şansınız var.
NEF dosyaları Windows’ta açılmıyor
Bu, insanları boş yere korkutuyor. Kurtarılan bir NEF dosyası gayet sağlam olabilir, ancak Windows Nikon RAW desteği olan bir yazılım olmadan onu düzgün göstermeyebilir. Bunu bir kez yaşadım ve dosyanın bozuk olduğunu sandım. Değildi.
Kurtarılan adlar yanlış görünüyor
Normal. Kurtarma araçları çoğu zaman dosyaları özgün klasör yapısı yerine dosya imzalarından yeniden oluşturur. Bu yüzden garip dosya adları görebilir ve özgün klasör yapısını kaybetmiş olabilirsiniz. Sinir bozucu, evet. Ölümcül değil.
Tarama için zaman harcamadan önce kopyaları kontrol edin
Yine de önce etrafa bakardım.
- Seyahatten sonra aktardıysanız bilgisayarınız
- SnapBridge
- Nikon Image Space
- Google Photos
- Dropbox
- Var olduğunu unuttuğunuz eski bir yedek klasörü
Bir keresinde rastgele bir Resimler klasöründe yarım kalmış bir içe aktarma buldum ve kendimi uzun bir taramadan kurtardım.
Ne zaman durur ve işi uzmana bırakırdım
Hiçbir bilgisayar kartı algılamıyorsa, tarama sırasında bağlantı sürekli kopuyorsa veya kart fiziksel olarak hasarlı görünüyorsa, orada dururdum. Tamamen ölünceye kadar tekrar tekrar denemeyin. O noktada bir veri kurtarma laboratuvarı daha mantıklı olur.
Nikon fotoğraflarınız silindiyse, kart boşaltıldıysa veya kart birden boş görünmeye başladıysa, görüntülerin hâlâ orada olma ihtimali oldukça yüksektir. Hız önemlidir. Kartı çıkarın, tüm yazma işlemlerini durdurun, bir kart okuyucudan tarayın ve dosyaları başka bir yere kurtarın. Bana en iyi şansı bu verdi.
Kartı hemen çıkarın. Daha fazla fotoğraf çekmeyin. Kartı tekrar biçimlendirmeyin. Bu iki hata, kurtarma oranlarını hızla düşürür.
Ana noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, önce tüm yazma işlemlerini durdurun. Ayrıldığım nokta şu, uzun bir tarama çalıştırmadan önce gizli içe aktarmaları kontrol etmek için 5 dakika harcardım. Nikon dosyaları çoğu zaman DCIM kopyalarında, Lightroom içe aktarmalarında, Finder içe aktarmalarında veya SnapBridge otomatik eşitleme klasörlerinde olur ve insanlar bunu unutur.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Bilgisayarınızın Resimler, İndirilenler, Lightroom kataloğu, Fotoğraflar uygulaması içe aktarma geçmişini kontrol edin.
- Nikon Image Space, Google Photos, OneDrive, Dropbox’u kontrol edin.
- Hiçbir şey yoksa SD kartı çıkarın ve bir kart okuyucu ile bilgisayarda tarayın.
Yazılım olarak, Disk Drill Nikon fotoğraf kurtarma için sağlam bir seçenektir çünkü NEF, NRW, JPG, MOV ve MP4 dosyalarını iyi işler. Kart yalnızca boşaltıldıysa veya hızlı biçimlendirildiyse, kurtarma olasılığı çoğu zaman fena değildir. Sağlıklı SD kartlarda, yeni veriler eski dosyaların üzerine yazmadığı sürece silinen fotoğrafların kurtarılması genellikle başarılı olur. En önemli kısım budur.
İnsanların atladığı birkaç ek ipucu:
- Kart eskiyse veya sorun çıkarıyorsa önce kartın bire bir bayt düzeyinde bir imajını alın. Sonra kartı değil, imajı tarayın.
- Dosyaları Nikon karta asla geri yüklemeyin, SSD veya HDD’ye kurtarın.
- Sonuçları dosya türüne ve boyuta göre sıralayın. Çok küçük NEF dosyaları genellikle hasarlıdır.
- Hepsini kaydetmeden önce rastgele 10 ila 20 fotoğrafın önizlemesini açın.
Disk Drill hiçbir şey bulamazsa ve kartın bağlantısı kesiliyorsa, okumayı durduruyorsa veya her seferinde biçimlendirilmek istiyorsa, onunla uğraşmayı bırakın. Bu, basit silmeden çok kart arızasına işaret eder. Sonraki adım bir laboratuvar olur.
Disk Drill performansına ve kurtarma testlerine hızlıca bakmak isterseniz, şu video yardımcı olur: Gerçek kurtarma testleriyle Disk Drill incelemesi.
Kısa sürüm, kart hâlâ okunabiliyorsa ve onu yeniden kullanmadıysanız, olasılıklarınız hâlâ oldukça iyi.
@mikeappsreviewer ve @mike34’ün söylediklerine ek olarak şunu da söyleyebilirim: kameranın oynatma ekranına “testiniz” olarak güvenmeyin. Nikon gövdeleri bazen bir kart boşaltıldıktan veya dosya tablosu karıştıktan sonra garip davranabiliyor. Bir kart kamerada boş görünebilir ve yine de bilgisayarda büyük ölçüde kurtarılabilir olabilir.
Ayrıca, kurtarma işleminden önce aynı kart üzerinde çok fazla kurcalama yapılmasına biraz katılmıyorum. Bulut klasörlerini ve eski aktarmaları kontrol etmek akıllıca, evet, ama kartı on kez takıp çıkarmayın ya da Nikon’a tekrar takıp “bir bakayım” demeyin. İnsanlar yanlışlıkla ikinci kez biçimlendirmeyi böyle yapıyor. Yeterince aptalca olsa da bunu yaşadım.
Benim yapacağım şey şu olurdu:
- SD kartta küçük yazma koruma anahtarı varsa kilitleyin
- Kamera kablosunu değil, düzgün bir USB kart okuyucu kullanın
- Kart dengesiz davranıyorsa önce onun bir imajını alın
- Kartı veya imajı Disk Drill ile tarayın
- Yalnızca bilgisayarınıza kurtarın
Disk Drill, Nikon fotoğraf kurtarma için daha iyi seçeneklerden biridir çünkü genellikle NEF, JPG, MOV ve MP4 dosyalarını fazla uğraştırmadan tanır. “Boşaltma” işleminiz sadece toplu silme ya da hızlı biçimlendirme idiyse, sonrasında çekim yapmaya devam etmediyseniz şansınız hâlâ oldukça iyi.
Gördüğünüz ilk uygulamayı hemen almak yerine araçları karşılaştırmak isterseniz, şu SD kartlar ve silinen fotoğraflar için en iyi veri kurtarma yazılımları listesi gerçekten faydalı.
İnsanların unuttuğu bir şey daha: kurtarılan dosyalar tarihsiz, kötü adlarla veya bozuk küçük önizlemelerle geri gelebilir, ama tam görüntü yine de sağlam olabilir. Çok çabuk paniğe kapılmayın.