Przypadkowo wyczyściłem kartę pamięci w moim aparacie Nikon, zanim wykonałem kopię zapasową całego zestawu zdjęć. Na karcie były ważne fotografie, które naprawdę muszę odzyskać, i szukam najlepszego sposobu na przywrócenie usuniętych zdjęć z aparatu Nikon po sformatowaniu lub opróżnieniu karty. Wszelkie bezpieczne wskazówki dotyczące odzyskiwania danych lub sugestie dotyczące oprogramowania będą pomocne.
Zdjęcia z Nikona usunięte, karta wygląda na pustą, brak kopii zapasowej
Przechodziłem przez to z kartą SD z Nikona i najważniejsze było to, co stało się po zniknięciu plików. Samo usunięcie nie było głównym problemem. Problemem było zapisywanie nowych rzeczy na karcie.
Jeśli Twoje zdjęcia RAW, JPEG-i, a nawet cała karta wydają się zniknięte, przestań teraz używać karty. Żadnych nowych zdjęć. Żadnego ponownego formatowania. Nie kopiuj na nią plików. Usunięte obrazy często nadal tam są, dopóki nowe dane ich nie nadpiszą. Gdy to się stanie, odzyskanie szybko staje się dużo trudniejsze.
Większość aparatów Nikon zapisuje na kartach SD albo innych kartach wymiennych, więc zwykle chodzi tu o odzyskiwanie danych z karty pamięci, a nie o naprawę aparatu. Lepsze wyniki miałem po wyjęciu karty i użyciu czytnika kart w komputerze. Połączenie USB przez aparat wydawało się wolniejsze i mniej niezawodne.
Jeśli nie masz kopii zapasowej, pierwszą rzeczą, której bym spróbował, jest oprogramowanie do odzyskiwania danych. Użyłem Disk Drill. Wykrył typy plików Nikona, takie jak NEF, NRW i JPEG, bez przekopywania się przeze mnie przez stertę ustawień.
Co zrobiłem
- Wyjąłem kartę SD z Nikona.
- Podłączyłem ją do komputera za pomocą czytnika kart.
- Zainstalowałem Disk Drill na komputerze, nie na karcie SD.
- Wybrałem kartę i kliknąłem Search for lost data.
- Uruchomiłem Universal Scan. W przypadku usuniętych zdjęć i szybkiego formatowania u mnie sprawdził się dobrze.
- Poczekałem na zakończenie skanowania, a potem podejrzałem zdjęcia.
- Odzyskałem wszystko na komputer, nigdy z powrotem na tę samą kartę SD.
Ten krok z podglądem ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Jeśli obraz otwiera się w podglądzie i wygląda normalnie, zwykle traktuję to jako dobry znak.
Jeśli straciłeś też wideo
Uruchomiłbym Advanced Camera Recovery po głównym skanowaniu. Pliki wideo z aparatu czasami ulegają fragmentacji i zwykłe skanowanie pomija część danych. Widziałem, jak drugi przebieg odzyskał klipy, które pierwszy pominął.
Rzeczy, które wprowadzają ludzi w błąd
Karta pokazuje się jako pusta
Widziałem to po usunięciu, szybkim formatowaniu albo uszkodzeniu systemu plików. Pusta nie zawsze znaczy wyczyszczona. Jeśli stare dane nie zostały nadpisane, nadal masz szansę.
Pliki NEF nie otwierają się w Windows
To niepotrzebnie ludzi przeraża. Odzyskany plik NEF może być całkowicie w porządku, ale Windows nie pokaże go poprawnie bez oprogramowania obsługującego RAW Nikona. Raz tak miałem i myślałem, że plik jest uszkodzony. Nie był.
Odzyskane nazwy wyglądają źle
To normalne. Narzędzia do odzyskiwania często odbudowują pliki na podstawie sygnatur plików zamiast oryginalnej mapy folderów. Możesz więc dostać dziwne nazwy plików i bez oryginalnej struktury folderów. Irytujące, tak. Katastrofa, nie.
Sprawdź kopie, zanim poświęcisz czas na skanowanie
I tak najpierw bym się jeszcze rozejrzał.
- Twój komputer, jeśli importowałeś zdjęcia po wyjeździe
- SnapBridge
- Nikon Image Space
- Google Photos
- Dropbox
- Każdy stary folder z kopią zapasową, o którym zapomniałeś
Raz znalazłem niepełny import w losowym folderze Obrazy i oszczędziłem sobie długiego skanowania.
Kiedy bym przestał i oddał to specjalistom
Jeśli żaden komputer nie wykrywa karty, jeśli podczas skanowania ciągle zrywa połączenie albo jeśli karta wygląda na fizycznie uszkodzoną, na tym bym skończył. Nie próbuj bez końca, aż padnie całkiem. W takim momencie laboratorium odzyskiwania danych ma więcej sensu.
Jeśli Twoje zdjęcia z Nikona zostały usunięte, karta została opróżniona albo nagle wygląda na pustą, nadal jest całkiem duża szansa, że obrazy tam są. Liczy się szybkość. Wyjmij kartę, zatrzymaj wszelkie zapisy, przeskanuj ją przez czytnik kart i odzyskaj pliki w inne miejsce. To dało mi największą szansę.
Wyjmij teraz kartę. Nie rób więcej zdjęć. Nie formatuj jej ponownie. Te dwa błędy szybko obniżają szanse odzyskania danych.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do głównej kwestii, najpierw zatrzymaj wszelkie zapisy. Różnię się natomiast w tym, że poświęciłbym 5 minut na sprawdzenie ukrytych importów przed uruchomieniem długiego skanowania. Pliki z Nikona często trafiają do kopii DCIM, importów Lightrooma, importów Findera albo folderów automatycznej synchronizacji SnapBridge i ludzie o tym zapominają.
Moja kolejność byłaby taka:
- Sprawdź foldery Obrazy i Pobrane na komputerze, katalog Lightrooma oraz historię importu w aplikacji Zdjęcia.
- Sprawdź Nikon Image Space, Google Photos, OneDrive, Dropbox.
- Jeśli niczego tam nie ma, wyjmij kartę SD i przeskanuj ją na komputerze przy użyciu czytnika.
Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania zdjęć z Nikona, ponieważ dobrze obsługuje pliki NEF, NRW, JPG, MOV i MP4. Jeśli karta została tylko opróżniona lub szybko sformatowana, szanse na odzyskanie danych są często całkiem dobre. Na sprawnych kartach SD odzyskanie usuniętych zdjęć często się udaje, chyba że nowe dane nadpisały stare pliki. To jest najważniejsze.
Kilka dodatkowych wskazówek, które ludzie pomijają:
- Najpierw wykonaj obraz karty bajt po bajcie, jeśli karta jest stara lub niestabilna. Potem skanuj obraz, a nie kartę.
- Odzyskuj pliki na SSD lub HDD, nigdy z powrotem na kartę Nikona.
- Sortuj wyniki według typu pliku i rozmiaru. Bardzo małe pliki NEF są zwykle uszkodzone.
- Podejrzyj 10 do 20 losowych zdjęć przed zapisaniem ich wszystkich.
Jeśli Disk Drill nic nie znajduje, a karta się rozłącza, przestaje być odczytywana albo za każdym razem prosi o sformatowanie, przestań przy niej majstrować. To bardziej wskazuje na awarię karty niż zwykłe usunięcie danych. Wtedy kolejnym krokiem jest laboratorium.
Jeśli chcesz szybko sprawdzić wydajność Disk Drill i testy odzyskiwania, ten film pomoże: Recenzja Disk Drill z rzeczywistymi testami odzyskiwania.
Krótko mówiąc, jeśli karta jest nadal czytelna i nie została ponownie użyta, twoje szanse są wciąż całkiem dobre.
Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @mike34: nie ufaj ekranowi podglądu aparatu jako swojemu testowi. Korpusy Nikona czasem zachowują się dziwnie po opróżnieniu karty albo gdy tabela plików została uszkodzona. Karta może wyglądać na pustą w aparacie, a mimo to dać się bardzo dobrze odzyskać na komputerze.
Poza tym trochę nie zgadzam się z zbyt intensywnym grzebaniem przy tej samej karcie przed odzyskiwaniem. Sprawdzenie folderów w chmurze i starych importów to dobry pomysł, jasne, ale nie montuj i odmontowuj karty dziesięć razy ani nie wkładaj jej z powrotem do Nikona tylko żeby sprawdzić. W ten sposób ludzie przypadkiem formatują ją drugi raz. Byłem tam, wystarczająco głupio.
Ja zrobiłbym tak:
- Zablokuj kartę SD, jeśli ma mały przełącznik ochrony przed zapisem
- Użyj porządnego czytnika kart USB, a nie kabla od aparatu
- Jeśli karta działa niestabilnie, najpierw wykonaj jej obraz
- Przeskanuj kartę lub obraz za pomocą Disk Drill
- Odzyskuj pliki tylko na komputer
Disk Drill to jedna z lepszych opcji do odzyskiwania zdjęć z Nikona, ponieważ zwykle bez większych problemów rozpoznaje pliki NEF, JPG, MOV i MP4. Jeśli twoje opróżnianie polegało tylko na usunięciu wszystkiego albo szybkim formatowaniu, szanse nadal są całkiem niezłe, chyba że dalej robiłeś zdjęcia.
Jeśli chcesz porównać narzędzia zamiast brać pierwszą aplikację, jaką zobaczysz, ta lista najlepszego oprogramowania do odzyskiwania danych dla kart SD i usuniętych zdjęć jest naprawdę przydatna.
Jeszcze jedna rzecz, o której ludzie zapominają: odzyskane pliki mogą wrócić bez dat, ze złymi nazwami albo uszkodzonymi miniaturami, ale pełny obraz nadal może być w porządku. Nie panikuj zbyt szybko.