Hangi Disk Onarım Yazılımı İçin Ödeme Yapmaya Değer?

Windows bilgisayarım disk hataları göstermeye başladı, açılış süreleri yavaşladı ve bazı dosyalar artık açılmıyor. CHKDSK çalıştırdım, ancak sürücünün arızalanıyor olabileceğinden hâlâ endişeliyim. Sürücüyü değiştirmeden önce HDD/SSD onarımı, bozuk sektörler ve veri kurtarma için güvenilir ücretli disk onarım yazılımı arıyorum.

Tek bir “en iyi sabit disk onarım yazılımı” olduğunu söyleyen her listeye şüpheyle yaklaşırdım. Bu ifade pek çok farklı sorun için kullanılıyor ve doğru araç, aslında neyin ters gittiğine bağlı.

Yazılım seçmeden önce neyle uğraştığınızı belirleyin. Kayıp dosyalar veya RAW duruma dönmüş bir sürücü daha çok veri kurtarma durumudur. Kayıp bir bölüm ya da ayrılmamış olarak görünen bir sürücü ise genelde bölüm onarımına işaret eder. Disk yavaşsa, donuyorsa veya bozuk sektörler gösteriyorsa önce sürücünün sağlığını kontrol edin. Ve tıklama, sürtünme sesi çıkarıyorsa ya da rastgele bağlantısı kesiliyorsa, mümkün olduğunca kurcalamayı bırakın ve verileri sürücüden almaya odaklanın.

Pratik bir araç seti için şunlara bakardım:

Disk Drill, dosyalar önemli olduğunda genelde ilk başvuracağım araç olur. Veri kurtarma odaklı geliştirilmiştir; bu yüzden silinmiş dosyalar, biçimlendirilmiş sürücüler, RAW bölümler, bozulmuş dosya sistemleri ve Windowsun açmayı reddettiği harici sabit diskler için mantıklıdır. Ayrıca S.M.A.R.T. izleme özelliği vardır ve bire bir disk imajı oluşturabilir; bu da arızalanıyor olabilecek bir sürücüyü tekrar tekrar taramaktan çok daha güvenlidir.

SeaTools, sorunun sürücünün kendisinden mi yoksa sadece yazılım bozulmasından mı kaynaklandığını anlamaya çalışırken iyidir. Ücretsizdir ve kısa veya uzun tanılamalar çalıştırabilir; bu yüzden donanım arızası belirtilerini tespit etmek için kullanışlıdır.

TestDisk, sorun bölüm tablosu veya önyükleme sektörüyle ilgiliyse daha iyi ücretsiz seçeneklerden biridir. Windows sürücüyü aniden ayrılmamış olarak görüyorsa ya da bir bölüm birden kaybolduysa, buna bakmaya değer. Dezavantajı metin tabanlı olmasıdır, bu yüzden daha önce hiç kullanmadıysanız en kullanıcı dostu araç değildir.

Clonezilla, sürücü hâlâ okunabiliyorken ama zamanla belirgin şekilde kötüleşiyorsa mantıklı bir seçimdir. Bu durumda, rastgele düzeltmeleri doğrudan orijinal sürücü üzerinde denemektense önce diski klonlamak veya bir imajını almak çoğu zaman daha akıllıcadır.

CrystalDiskInfo, hiçbir sorun yokken bile elinizin altında bulundurulmaya değer. S.M.A.R.T. verilerini, sıcaklığı ve Windows hata vermeye başlamadan önce erken uyarı sağlayabilecek diğer sağlık göstergelerini izler.

Victoria HDD/SSD daha gelişmiştir, ancak yüzey taramaları ve bozuk sektörleri daha ayrıntılı kontrol etmek için faydalıdır. Yeni başlayan biri için ilk önerim yapmazdım, ama neye baktığınızı biliyorsanız sağlam bir araçtır.

Asıl önemli nokta, fiziksel olarak ölmekte olan bir sürücüde saatlerinizi sözde “onarım” araçlarıyla boşa harcamamaktır. Tıklıyorsa, Windows veya BIOStan düşüyorsa, aktarım sırasında donuyorsa ya da sürekli yeni bozuk sektörler oluşuyorsa, kurtarabildiğiniz veya yedekleyebildiğiniz verileri alın ve sürücüyü değiştirin. Hiç algılanmıyorsa ya da bariz mekanik sesler çıkarıyorsa, kendin yap yolunu atlayın ve profesyonel bir kurtarma hizmetiyle görüşün. Yazılım mantıksal hasarda yardımcı olabilir, ancak bozuk kafaları, motorları veya plakaları onaramaz.

Önemsediğiniz dosyaları başka bir sürücüye kopyalamadan herhangi bir onarım aracına para ödemeyin. Disk Drill gibi ücretli yazılımlar, hedefiniz veri kurtarmaksa buna değebilir, ancak arızalanan bir diski yazılımla yeniden güvenilir hale getirmesini bekleyerek para harcamazdım. Bir sürücü hata vermeye ve açılışı yavaşlatmaya başladığında, gerçek çözüm genellikle değiştirmektir.

Bu sürücüde şu anda birleştirme, kötü sektör onarımı veya yoğun yazma yapan temizleme araçlarını çalıştırmayın. Disk zaten yavaşsa ve dosyalar açılamıyorsa, her ek tarama kurtarmayı daha da zorlaştırabilir. Disk Drill gibi ücretli bir aracı, ancak sürücüyü kopyaladıktan veya imajını aldıktan sonra ve yalnızca dosya kurtarmaya çalışıyorsanız değerlendirmeye değer; sürücüyü yeniden güvenilir hale getirmek için değil. Gerçek bir onarım için, önce parayı bir yedek sürücüye harcardım. Ardından eski sürücüde kurtarma yazılımını mümkün olduğunca az kullanın, tercihen bir imaj üzerinden, ve kurtardığı her şeyi diskin düzeldiğinin kanıtı olarak değil, bir bonus olarak görün.

Sürücü hâlâ garanti kapsamındaysa, herhangi bir ödeme yapmadan önce üreticinin tanılama aracını çalıştırın ve hata kodunu kaydedin. Disk Drill dosya kurtarma için satın almaya değer olabilir, ancak önemli şeyler önce başka bir yere kopyalanmadan herhangi bir aracın dosya sistemini düzeltmesine izin vermezdim.