En Kısa Sürede Önce APFS Kurtarma Tavsiyesine İhtiyacım Var

Mac’imdeki APFS sürücüsü yakın zamanda yaşanan bir sorundan sonra bağlanmayı durdurdu ve önemli dosyaları kaybetmekten endişeleniyorum. Verilerin üzerine yazmak veya kurtarmayı zorlaştırmak istemediğim için henüz pek bir şey denemedim. İlk olarak denemek için en güvenli APFS veri kurtarma adımları veya araçları nelerdir?

İlk şey: o sürücüyü hemen kullanmayı bırakın. Çöp Sepeti'ni boşaltmak, yanlış klasörü silmek ve hatta bir APFS birimini biçimlendirmek her zaman dosyaların anında silindiği anlamına gelmez. Çoğu zaman veriler, macOS veya başka bir uygulama üzerlerine bir şey yazana kadar orada durur. Bu yüzden Mac’i kullanmaya devam etmek genellikle şansı mahveden şeydir.

Etkilenen sürücüye yeni bir şey kaydetmeyin, üzerine macOS’i yeniden kurmayın ve henüz onarım araçlarını çalıştırmayın. Önemli dosyalarınızı güvenli bir yere kopyalamadan önce diski düzeltmeye çalışan First Aid, TestDisk veya benzeri her şeyden de kaçınmanızı öneririm. Harici bir sürücüyse, kurtarma üzerinde çalışmaya hazır olana kadar fişini çekin.

Time Machine varsa önce onu kontrol edin. En az zahmetli seçenek budur. Yedekleme sürücüsü şu anda takılı olmasa bile yine de Time Machine’i açın, çünkü APFS kullanılabilir yerel anlık görüntülere sahip olabilir ve bazen bunlar yakın zamanda silinen dosyaları geri getirebilir.

Yedek yoksa

O zaman veri kurtarma yazılımı muhtemelen bir sonraki en iyi seçenektir.

Önce Disk Drill'i denerdim çünkü yalnızca dosya imzalarını tarayan araçlara göre APFS'yi daha kullanışlı bir şekilde okuyabiliyor. Bu önemlidir çünkü rastgele adlara sahip devasa bir dosya yığını yerine dosya adlarını, klasörleri ve meta verileri geri alabilirsiniz. Ayrıca silinmiş dosyalar, biçimlendirilmiş APFS birimleri ve hasarlı APFS kapsayıcıları gibi durumlar için de tasarlanmıştır.

Temel süreç şöyle olurdu:

1. Mümkünse Disk Drill'i, kurtarma yapmaya çalıştığınız sürücü dışında bir yere yükleyin.
  2. APFS sürücüsünü bağlayın veya silmenin gerçekleştiği yer orasıysa dahili sürücüyü seçin.
  3. Birimi düzgün şekilde tarayabilmesi için macOS Ayarları'nda ona Tam Disk Erişimi verin.
  4. Sürücüyü seçin ve Kayıp Verileri Ara işlemini başlatın.
  5. Tarama işlemini erken durdurmak yerine tamamlanmasına izin verin.
  6. İhtiyacınız olan fotoğrafların, videoların, belgelerin veya diğer dosyaların gerçekten kurtarılabilir olup olmadığını kontrol etmek için önizlemeyi kullanın.
  7. Dosyaları farklı bir sürücüye kurtarın. Kurtarılan dosyaları asla aynı APFS birimine geri kaydetmeyin.

Sürücü kararsız görünüyorsa, orijinal sürücüyü tekrar tekrar zorlamak yerine önce bir disk imajı oluşturur ve onu tarardım. Disk Drill ayrıca S.M.A.R.T. sağlık bilgilerini de gösterebilir; bu da bunun yalnızca bir dosya sistemi sorunu mu olduğunu yoksa sürücünün kendisinin mi arızalandığını anlamak için faydalıdır.

Bilinmeye değer diğer araçlar

PhotoRec ücretsizdir ve özellikle fotoğraflar, videolar ve belgeler için çok etkili olabilir. Bunun karşılığında çoğunlukla dosya imzalarına göre çalışır, bu yüzden genellikle orijinal dosya adlarını veya klasör yapısını geri alamazsınız. Yine de, ilk tarama ihtiyacınız olan şeyi ortaya çıkarmazsa sağlam bir yedek seçenektir.

TestDisk, APFS bölüm yapısı zarar gördüğünde yardımcı olabilir, ancak çalıştıracağınız ilk şeyin bu olmasını önermem. Bölümleri yeniden oluşturmaya veya değiştirmeye çalışmadan önce önemsediğiniz dosyaları kurtarın. Bir bölüm tablosu onarımı ters giderse, kurtarma daha karmaşık hale gelebilir.

Dahili SSD kullanan Mac'lerde bir sorun vardır: TRIM, bu bloklar temizlendikten sonra silinen verileri kurtarılamaz hale getirebilir. Bu yüzden hız önemlidir. Ayrıca, şifrelenmiş bir FileVault APFS birimi biçimlendirildiyse ve şifreleme anahtarları kaybolduysa, yazılımla kurtarma genellikle işe yaramaz.

Yazılımla kurtarmanın kötü bir fikir olduğu durumlar

Sürücü:

1. sürekli kayboluyorsa veya güvenilir şekilde algılanmıyorsa,
  2. tıklama, sürtünme sesi çıkarıyor veya bipliyorsa,
  3. taramalar sırasında bağlantısı kesiliyorsa,
  4. ona her eriştiğinizde Mac’i donduruyorsa,
  5. veya ciddi S.M.A.R.T. uyarıları gösteriyorsa

durup profesyonel bir veri kurtarma laboratuvarıyla konuşurdum.

Bunlar genellikle donanım belirtileridir. Arızalı bir sürücüyü tekrar tekrar çalıştırmak veya uzun taramaları zorlamak durumu daha da kötüleştirebilir.

İyi bir veri kurtarma laboratuvarı çoğu zaman ücretsiz değerlendirme sunar ve birçoğu veri yoksa ücret yok sistemiyle çalışır. Mantıksal kurtarma genelde 300–500 $ civarında başlarken, fiziksel hasarlı sürücüler arızanın türüne bağlı olarak kolayca 1.000 $ veya daha fazlasına mal olabilir.

Eğer bu yalnızca yanlışlıkla silme veya biçimlendirme olduysa, başarı şansınız çok daha yüksektir. Sadece o sürücüye başka hiçbir şey yazmayın, önce onu onarmaya çalışmayın ve dosyaları mümkün olan en kısa sürede ayrı bir diske kurtarın.

Kurtarmayı kapsayıcı hasarlıysa APFS birim adına yöneltmeyin, bunun yerine tüm fiziksel diski veya onun bir imajını tarayın. APFS birkaç birim gibi görünebilir ve yalnızca “Macintosh HD - Data” ya da gri renkte görünen bir birimi seçmek, kapsayıcıda hâlâ bulunan dosyaların gözden kaçmasına neden olabilir.

Mac’i aynı APFS diskinden başlatmak, durumu sessizce daha da kötüleştiren şey olabilir. “Hiçbir şey yapmıyor” olsanız bile, macOS arka planda günlükler, takas dosyaları, önbellekler, Spotlight verileri ve anlık görüntü değişiklikleri yazıyor olabilir. Bu yüzden bu dahili sürücüyse ve dosyalar önemliyse, aynı kurulumdan test etmeye devam etmek yerine kapatırdım.

Jeff’in tüm fiziksel diski tarama konusundaki noktası doğru yönde, ama ben bunu bir adım daha erkene alırdım: macOS’un ona fazla dokunmasına izin vermeden ona nasıl erişeceğinize karar verin. En iyi seçenek başka bir Mac, harici bir önyükleme sürücüsü ya da kötü sürücünün işletim sistemi sürücüsü değil de hasta gibi ele alındığı Recovery/Target Disk Mode’dur. Ve macOS “başlat”, “sil” veya “onar” istemleri gösterirse, bunları iptal edin. Bu istemler kurtarma adımları değildir.

Disk Drill veya APFS farkındalığı olan başka bir araç, sürücü kararlıysa uygundur, ama ilk taramayı tek şansınızın tek kopyası yapmazdım. Disk okunabiliyorsa, önce onu farklı bir sürücüye imajlayın, sonra imajı tarayın. Tam bir imaj için yeterli boş depolamanız yoksa, insanların unuttuğu can sıkıcı pratik sınır budur: kurtarma genelde imaj için en az bir ekstra sürücüye ve kurtarılan dosyalar için başka bir yere ihtiyaç duyar. Her şeyi aynı diske geri kurtarmaya çalışmak, insanların düzeltilebilir bir karmaşayı kalıcı bir felakete çevirdiği noktadır.