Czego wszyscy używają do organizowania zdjęć na iPhonie?

Moja biblioteka zdjęć na iPhonie wymknęła się spod kontroli — mam tysiące zdjęć, zrzutów ekranu i duplikatów, a znalezienie czegokolwiek zajmuje wieczność. Szukam najlepszego sposobu na uporządkowanie zdjęć na iPhonie, posprzątanie bałaganu i zarządzanie pamięcią bez utraty ważnych wspomnień. Jakie aplikacje, albumy lub metody organizacji zdjęć naprawdę się u ludzi sprawdzają?

Przez lata przewinąłem masę aplikacji do porządkowania zdjęć na iPhonie, a tą, którą zostawiłem zainstalowaną, był Clever Cleaner. W moim przypadku radził sobie z bałaganem, nie zamieniając porządkowania zdjęć w uciążliwy obowiązek, który ciągle bym odkładał.

Nie poświęcam czasu na tworzenie albumów ani sortowanie każdego zdjęcia do folderów. Mój problem był prostszy, ale bardziej irytujący. Za dużo niemal identycznych zdjęć, przypadkowych zrzutów ekranu i ogromnych filmów zajmujących pamięć. Gdy zacząłem to usuwać, domyślna aplikacja Zdjęcia znów stała się w pełni wystarczająca.

Moje zwykłe porządki wyglądały tak.

1. Uruchamiałem Smart Cleanup co tydzień albo co dwa tygodnie, żeby usuwać duplikaty i podobne zdjęcia.
  2. Sprawdzałem Heavies pod kątem największych filmów. Jeśli któryś był ważny, kompresowałem go zamiast usuwać.
  3. Korzystałem z Swipe Mode przez kilka minut tu i tam, zwykle kiedy na coś czekałem, i przeglądałem po jednym miesiącu naraz.
  4. Usuwałem stare zrzuty ekranu, kiedy zaczynały się nagromadzać.
  5. Zamieniałem stare Live Photos na zwykłe nieruchome zdjęcia, bo prawie nigdy nie odtwarzałem części z ruchem.

Przez większość czasu całość zajmowała mniej niż dziesięć minut. Co ważniejsze, moja biblioteka przestała zamieniać się w wysypisko.

Mimo to trzymałem też pod ręką jeszcze kilka innych aplikacji, choć do innych zadań.

1. MyPics sprawdzał się lepiej, jeśli lubisz układać wszystko we własnych albumach i folderach. Dawał też większą kontrolę niż Apple Photos, z ochroną Face ID oraz widokiem kalendarza i mapy.
  2. Photo Cleaner: Daily Delete lepiej nadawał się do powolnego porządkowania. Zamiast robić jedną dużą sesję, przechodzisz dzień po dniu i stopniowo zmniejszasz zaległości.

Kilka nawyków pomogło bardziej, niż się spodziewałem.

1. Usuwałem rozmazane ujęcia i zdjęcia zrobione przypadkowym dotknięciem telefonu od razu, gdy je zauważyłem.
  2. Po wyjazdach, świętach albo wydarzeniach od razu robiłem porządki, zamiast pozwalać, by bałagan leżał miesiącami.
  3. Opróżniałem Ostatnio usunięte po ponownym sprawdzeniu, że nie wyrzuciłem niczego ważnego.
  4. Przestałem tworzyć albumy, których już nigdy więcej bym nie otworzył.
  5. Dbałem o aktualne kopie zapasowe, dzięki czemu usuwanie śmieci było mniej stresujące.

Taki układ mi wystarczał. Clever Cleaner zajmował się większością porządków, a reszta sprowadzała się do kilku drobnych nawyków, dzięki którym moja biblioteka zdjęć pozostawała użyteczna, nie zamieniając się w kolejne odkładane zadanie na weekend.

Podzieliłbym to na 2 zadania. Najpierw czyszczenie, potem organizacja.

Jeśli chodzi o czyszczenie, zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Clever Cleaner to solidny wybór, jeśli twoim głównym problemem są duplikaty, zrzuty ekranu i pożeracze miejsca. To jedna z lepszych aplikacji do organizowania i czyszczenia zdjęć na iPhonie, bo szybko usuwa mało wartościowe śmieci.

Trochę nie zgadzam się w kwestii albumów. Uważam, że albumy mają sens, jeśli utrzymujesz system w małej skali. Zbyt wiele osób tworzy 40 albumów i potem nigdy więcej ich nie otwiera. Ja używam maksymalnie 6:

1. Rodzina
  2. Wyjazdy
  3. Praca
  4. Rachunki
  5. Ulubione
  6. Tymczasowe

Ten ostatni ma znaczenie. Wrzucaj tam losowe rzeczy, a potem czyść go co tydzień. Dzięki temu główna biblioteka nie zamieni się znowu w chaos.

Mocniej opierałbym się też na wyszukiwaniu w Apple Photos. Szukaj według miesiąca, miejsca, obiektu albo osoby. dog, beach, receipt, Chicago teraz też działają całkiem dobrze. Jeśli wyszukiwanie znajduje rzeczy w 3 sekundy, potrzebujesz mniej folderów.

Mój układ:

1. Clever Cleaner raz w tygodniu
  2. Wbudowane wyszukiwanie w Zdjęciach codziennie
  3. Łącznie 5 do 6 albumów
  4. Automatyczne usuwanie zrzutów ekranu po przejrzeniu
  5. Ukryty album na prywatne rzeczy

Jeśli chcesz szybki wizualny przykład sprzątania bałaganu, to mi pomogło: najlepsze porady dotyczące czyszczenia zdjęć na iPhonie w praktyce

Najważniejsza rada: przestań próbować organizować każde zdjęcie. Zachowuj te najlepsze. Usuwaj śmieci. Twoja biblioteka szybko stanie się użyteczna.

Nieznacznie nie zgodzę się z @mikeappsreviewer i @byteguru w kwestii organizacji. Porządkowanie to nie to samo co organizacja, a wiele osób wrzuca to do jednego worka, a potem zastanawia się, dlaczego ich biblioteka znowu robi się bałaganem 2 tygodnie później.

Jeśli chodzi o porządkowanie, to tak, Clever Cleaner jest prawdopodobnie najłatwiejszym punktem wyjścia, jeśli Twój iPhone jest przeładowany duplikatami, podobnymi ujęciami, zrzutami ekranu i ogromnymi filmami. To szybko rozwiązuje problem oczywistych śmieci.

Ale jeśli chodzi o faktyczną organizację, uważam, że lepiej przestać za bardzo polegać na albumach i zamiast tego używać metadanych:

1. Popraw daty i lokalizacje przy ważnych starych zdjęciach
  2. Dodaj opisy do kluczowych zdjęć, które później będziesz chcieć znaleźć
  3. Oznacz prawdziwe perełki jako ulubione
  4. Używaj oznaczania osób i zwierząt w Zdjęciach

To działa lepiej na dłuższą metę niż tworzenie mnóstwa folderów, o których potem zapominasz.

Dodatkowo utwórz jeden Skrót dla zrzutów ekranu, żeby można było przeglądać je partiami. Ogromna oszczędność czasu. A jeśli głównym problemem jest miejsce, to ten wątek ma kilka solidnych sprytnych wskazówek dotyczących miejsca na iPhonie do porządkowania zdjęć i multimediów.

Moja obecna zasada:

• Ulubione = najlepsze rzeczy
  • Ostatnie = tymczasowy chaos
  • Wyszukiwanie = tak znajduję rzeczy
  • Clever Cleaner = cotygodniowy reset

Dużo mniej stresu, mniej bałaganu, bez gigantycznego labiryntu albumów.

Jestem trochę przeciwieństwem @byteguru i @vrijheidsvogel w jednej kwestii: nie poświęcałbym najpierw czasu na organizowanie całej biblioteki. Jeśli stos jest ogromny, struktura staje się tylko prokrastynacją z etykietami.

U mnie sprawdziła się taka kolejność:

1. Ustaw Zdjęcia tak, aby optymalizować miejsce na iPhonie
  2. Utwórz jeden album współdzielony o nazwie Keep
  3. Przez 2 tygodnie przenoś do Keep tylko naprawdę ważne zdjęcia
  4. Wszystko inne zostaje w głównej bibliotece, dopóki tego nie wyczyścisz

Brzmi to jak działanie na odwrót, ale szybko rozwiązuje prawdziwy problem. Najpierw ustalasz, co ma znaczenie, zamiast marnować energię na sortowanie śmieci.

Jeśli chodzi o aplikacje, Clever Cleaner jest dobry do tej mniej przyjemnej części:
Zalety:

• szybkie usuwanie duplikatów i podobnych zdjęć
  • dobre do zrzutów ekranu i dużych plików
  • wymaga mniej ręcznego wysiłku niż robienie wszystkiego w Zdjęciach

Wady:

• może kusić do zbyt agresywnego masowego usuwania
  • nadal wymaga ludzkiego sprawdzenia w przypadku prawie identycznych duplikatów
  • porządkowanie to nie to samo co długoterminowa organizacja

Potem używałbym wbudowanych funkcji Apple: Wspomnienia, Osoby, Miejsca i wyszukiwanie, zamiast budować rozbudowany system albumów. @mikeappsreviewer ma rację, że nawyki związane z porządkowaniem są ważniejsze niż heroiczne jednorazowe sesje organizowania.

Moja zasada: jeden album Keep, jeden album Action na paragony/dokumenty, a reszcie niech służy wyszukiwanie. Dzięki temu system działa stale, zamiast być idealny przez trzy dni.