USB sürücümü yanlışlıkla biçimlendirdim ve iş ve kişisel kullanım için hâlâ ihtiyaç duyduğum önemli dosyaları kaybettim. Sürücüyü hemen kullanmayı bıraktım ve durumu daha da kötüleştirmeden biçimlendirilmiş bir USB’den veri kurtarmanın en iyi yolunu arıyorum. Güvenli USB veri kurtarma adımları veya güvenilir kurtarma araçları konusunda herhangi bir yardım gerçekten çok işime yarar.
Bunu bir keresinde aile fotoğraflarıyla dolu bir USB bellekle yaşamıştım ve evet, mideme bir yumruk gibi oturmuştu. Biçimlendirme kötü haberdir, ama her zaman dosyaları tamamen silmez.
İlk olarak, ne tür bir biçimlendirme olduğunu anlamaya çalışırdım.
Hızlı biçimlendirme genellikle çabuk biter, bazen saniyeler içinde. Benim durumumda bu, sürücünün dosya dizininin temizlendiği, ama eski dosyaların yeni veriler onların yerini alana kadar hâlâ orada durduğu anlamına geliyordu.
Tam biçimlendirme daha serttir. Daha uzun sürer ve kurtarma şansına daha fazla zarar verir. Biçimlendirme bir dakikadan kısa sürede tamamlandıysa, bunun hızlı biçimlendirme olduğuna bahse girerdim.
Sürücüyü hemen kullanmayı bırakın.
- Tekrar biçimlendirmeyin
- CHKDSK veya herhangi bir onarım uygulaması çalıştırmayın
- Üzerine deneme dosyaları kopyalamayın
USB’ye yapılan her yazma işlemi eski verilerin üzerine yazılma riski taşır.
Taramaya zaman harcamadan önce, benim ilk seferde atladığım sıkıcı bir kontrol yapın. Başka yerlerde kopyalara bakın.
- Google Drive, OneDrive, iCloud, Dropbox
- Eski Masaüstü, İndirilenler veya Belgeler klasörleri
- E-posta ekleri, sohbet yüklemeleri, paylaşılan klasörler
Bunu söylüyorum çünkü bir keresinde kurtarma işleminin yarısına gelmeden önce bazı dosyaların zaten eski bir senkronizasyon klasöründe durduğunu fark etmiştim. Aptal gibi hissettirmişti ama zaman kazandırdı.
Eğer gerçekten kurtarma yazılımına ihtiyacınız varsa, benim izlediğim yol buydu. Ben Disk Drill kullandım ve kaybettiklerimin çoğunu geri getirdi. İzlediğim süreç şöyleydi.
- Onu USB sürücüye değil, bilgisayarınıza kurun
- USB’yi bağlayın ve Disk Drill’i başlatın
- Aygıtlar listesinden USB’yi seçin
- Search for Lost Data seçeneğine tıklayın
- Biçimlendirilmiş bir sürücü için Universal Scan seçin
- Sonuçlar erken görünse bile taramanın tamamen bitmesini bekleyin
- Önce dosyaları önizleyin; bir dosya önizlemede açılıyorsa şansınız yüksektir
- Dosyaları başka bir sürücüye kurtarın, asla aynı USB’ye geri yüklemeyin
USB garip davranıyorsa, yavaş okuyorsa, bağlantı kopuyorsa, hata pencereleri çıkıyorsa, zorlamayı bırakın. Bunu zor yoldan öğrendim. Disk Drill’de önce birebir tam bir imaj oluşturma seçeneği var. Orijinal sürücü yerine imajı tarayın. Donanım arızalanmaya başlıyorsa daha güvenli bir hareket.
Yazılım hiçbir şey bulamazsa ve dosyalar önemliyse, örneğin kişisel fotoğraflar veya yerine koyamayacağınız iş dosyalarıysa, bir veri kurtarma servisi hâlâ şanslı olabilir. Bazen yazılımın kaçırdığı verileri çıkarabiliyorlar.
Yani evet, ben henüz umudu kesmezdim. Hızlı biçimlendirme çoğu zaman olduğundan daha kötü görünür. Sürücüye dokunmayın, başka bir makineden tarayın ve farklı bir diske kurtarın.
Kullanımı hemen durdurarak doğru şeyi yaptınız.
Büyük noktada @mikeappsreviewer’a katılıyorum, USB’ye hiçbir şey yazmayın. Önce bir adım daha ileri giderdim. Dosya sistemi değişikliğini kontrol edin. Sürücü daha önce FAT32 iken exFAT veya NTFS olarak biçimlendirildiyse, kurtarma daha karmaşık hale gelir çünkü eski dizin yapısı çoğu zaman kaybolur. Dosya oyma yine de çalışır, ancak dosya adları ve klasörler çoğu zaman bozuk şekilde geri gelir.
Benim yapacağım:
- USB’yi kararlı bir Windows PC’ye takın.
- Disk Yönetimi’ni kontrol edin ve sürücü boyutunun normal göründüğünü doğrulayın.
- Sürücüyü taramayı veya onarmayı isterse, reddedin.
- Bellek eskiyse veya sorunluysa önce USB’nin bir imajını alın.
- Mümkünse canlı USB yerine imajı tarayın.
İnsanların tekrarladığı ‘tam biçimlendirme umut bırakmaz’ görüşüne tamamen katılmıyorum. Modern Windows’ta tam biçimlendirme genellikle meta verileri siler ve sektörleri kontrol eder, ancak kurtarma olasılığı yine de yeni verilerin eski sektörlerin üzerine yazıp yazmadığına bağlıdır. Flash sürücülerde TRIM desteği de önemlidir. Biçimlendirmeden sonra TRIM çalıştıysa, ihtimal hızla düşer.
Yazılım olarak Disk Drill, biçimlendirilmiş USB kurtarma için iyi bir ilk adımdır çünkü hem dosya sistemi izlerini hem de ham imza taramalarını işler. Disk Drill önizlemeli dosyalar bulursa, bunları dahili sürücünüze veya başka bir harici diske kaydedin.
Ayrıca sonuçları önce dosya türüne göre sıralayın. Belgeler, JPG, MP4, PSD. Daha hızlı ayıklama, daha az zaman kaybı.
USB 0 bayt gösteriyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya ısınıyorsa, orada durun. Bu artık normal bir biçimlendirme sorunu değildir.
Biçimlendirilmiş USB veri kurtarma yardımı için bu videoya hızlıca göz atmaya değer:
biçimlendirilmiş bir USB sürücüden dosyaların nasıl kurtarılacağını izleyin
USB kullanımını durdurarak zaten en önemli kısmı yaptınız. Bu tek başına size gerçek bir şans verir.
Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @codecrafter ile aynı fikirdeyim, ama insanların sık sık atladığı bir şeyi ekleyeyim: kurtarma yazılımlarının peşine düşmeden önce, biçimlendirmenin USB’nin normalde kullanıldığı işletim sisteminde yapılıp yapılmadığını kontrol edin. Bir Windows USB’sini Mac’te ya da tam tersini biçimlendirdiyseniz, bazen bölüm haritası sürücüyü gerçekte olduğundan çok daha fazla bozulmuş gibi gösterecek şekilde değişir. Bu durumda, mevcut dosya sistemine güvenmek yerine tüm aygıtı tarayan bir araç çok önemlidir.
Ayrıca rastgele “onarım” araçlarını denemek için fazla zaman harcamazdım. İnsanların durumu daha da kötüleştirdiği yer burası. CHKDSK, First Aid, otomatik düzeltme uyarıları, tüm bunlar eski meta verilerden geriye kalanları karıştırabilir. Oldukça acımasız.
Sizin yerinizde olsam şunları yapardım:
- USB’nin doğru kapasiteyle algılanıp algılanmadığını kontrol edin
- algılanıyorsa, önce kurtarın sonra sorun giderin
- garip boyut, 0 bayt gösteriyorsa veya bağlantı kopuyorsa, onunla uğraşmayı bırakın
Yaygın tavsiyeyle ilgili küçük bir anlaşmazlığım var: insanlar bunun hızlı mı yoksa tam biçimlendirme mi olduğuna fazla odaklanıyor, ama bir flash sürücüde daha büyük sorun TRIM ve USB denetleyicisinin davranışı olabilir. Bazen “basit” bir biçimlendirme bile kurtarma olasılığını hızla düşürür. Bazen tam biçimlendirme bile kurtarılabilir parçalar bırakır. Bu yüzden sadece ne kadar sürdüğüne bakarak varsayım yapmayın.
Gerçek kurtarma için, Disk Drill sağlam bir seçenektir çünkü biçimlendirilmiş USB sürücülerde hem derin tarama hem de dosya imza tabanlı kurtarma yapar. Dosya sistemi kayıtları gitmişse, belgeleri, fotoğrafları, videoları ve PDF’leri yine de geri alabilirsiniz, sadece adlar/klasörler bozulmuş olabilir. Her şeyi USB’ye değil, bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kurtarın. Kulağa bariz geliyor ama insanlar hâlâ bunu yapıyor.
Ek topluluk tavsiyesi isterseniz bir faydalı kaynak daha: biçimlendirilmiş bir USB flash sürücüden dosya kurtarma hakkında gerçek Reddit ipuçları
Disk Drill veya benzer bir yazılım dosyalarınızın önizlemelerini gösteriyorsa, bu genellikle oldukça iyi bir işarettir. Hiçbir şey bulamazsa ve dosyalar iş açısından kritikse, başka bir şey denemeden önce profesyonel bir laboratuvar değerlendirmeye değer olabilir.
@codecrafter, @nachtschatten ve @mikeappsreviewer’ın söylediklerine ekleyeceğim bir şey: tarama yapmadan önce USB’yi ikinci bir makinede kontrol edin. Kullanmak için değil, sadece aynı boyut ve etiketle bağlandığını doğrulamak için. Windows’un yeni biçimlendirilmiş bir belleği yanlış raporladığını, başka bir bilgisayarın ise kurtarma yazılımının daha iyi sonuç almasına yetecek kadar normal okuduğunu gördüm.
Ayrıca, yaygın olan “hala okunuyorsa orijinal cihazda sonsuza kadar tara” tavsiyesine biraz katılmıyorum. USB ucuzsa, eskiyse veya bağlantıyı rastgele kesiyorsa, uzun taramalar onu tamamen bitiren şey olabilir. Bu durumda, önce imaj almak isteğe bağlı değildir.
Özellikle Disk Drill hakkında:
Artıları
- biçimlendirmeden sonra dosya bulmada iyi
- önizlemeler, gerçekten kurtarılabilir dosyaları çöpten ayırmaya yardımcı olur
- imaj taramalarını destekler, bu da kararsız USB sürücüler için daha güvenlidir
- adli bilişim araçlarıyla uğraşmak istemiyorsanız yeterince basit
Eksileri
- derin taramalar bozuk adlara/klasörlere sahip çok sayıda dosya döndürebilir
- bulunan her dosya gerçekten kullanılabilir değildir
- TRIM blokları zaten temizlediyse, Disk Drill bunları sihirli şekilde yeniden oluşturamaz
- yalnızca taramanın ötesinde gerçek kurtarma için tam sürüm gerekir
Disk Drill çoğunlukla yalnızca türe göre “yeniden oluşturulmuş” dosyalar gösteriyorsa, medyadan önce önemli belge biçimlerini kurtarın. Office dosyaları ve PDF’ler, yüzlerce fotoğraf/video klibinden daha hızlı doğrulanır. Bu zaman kazandırır.
Ayrıca, yaygın bir hatayı atlayın: sonucu yalnızca ilk taramaya göre değerlendirmeyin. Farklı tarama ayarlarıyla veya bir disk imajından ikinci bir deneme yapın. Biçimlendirilmiş USB kurtarma, denemeler arasında çok değişebilir.